Czym myć szyby?

05 Lut 2010, 22:06

możliwe jezdzę swoim autkiem już parę zim nigdy mi się nie zdarzyło żrby klima nie działała niewiem jak u was ale u mnie to sie sprawdza samochód stoi w garażu a jak wyjezdzam włączam klimę i bez problemu o tym fakcie pisałam juz w tamtym roku dość obszernie
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

06 Lut 2010, 03:08

piotrauto napisał(a):1. czym umyć szybę w samochodzie? mam takie pytanie jak i czym umyć szyby od zewnątrz i od wewnątrz
od zewnątrz myje szmatką i płynem do mycia szyb a od wewnątrz?

Z zewnątrz jak najbardziej wskazane jest mycie szyb płynem do szyb i dokładne ich osuszenie po tym zabiegu, aby nie zostały smugi.

Od środka jednak od niedawna używam specjalnych, nawilżonych chusteczek do mycia szyb. Koszt niewielki, a naprawdę ładnie schodzą wszelkie nawet najmniejsze zabrudzenia.

piotrauto napisał(a):2. czy mozliwe jest porysowanie szyby gdy wycieramy ją nie zbyt czystą szmatką?

Zależy, co rozumiesz przez słowa "niezbyt czystą szmatką". Jeżeli jest wytaczana w piasku, a następnie niedokładnie wyprana i pozostaną ziarenka, po naprawdę mocnym tarciu szyby takową szmatką powstaną mikroryski.

Lekko zabrudzona szmatka, lecz nie takimi rzeczami jak wyżej wspomniane ziarenka piasku itd. nie powinna powodować powstawania rys. Pod mikroskopem na pewno się jakichś dopatrzysz - lecz zapewne nie będzie to zauważalne gołym okiem i nie będzie przeszkadzało w codziennej eskploatacji auta.

piotrauto napisał(a):3. dlaczego mi szyby w czasie jazdy zamarzają od wewnątrz? wszystkie boczne mam pokryte lodem od wewnątrz, tylna jest odmrożona jak włącze ogrzewanie, przednia jest ok z tym ze jak używam płynu do spryskiwaczy to mi zamarza przednia szyba od zewnątrz

W czasie jazdy ?!. Raczej po ogrzaniu auta nie jest to możliwe. Chodzi Ci zapewne o zamarzanie szyb bezpośrednio po ruszeniu, bądź po postoju auta?

Jest to normalne zjawisko spowodowane wilgocią wewnątrz auta. Tak jak koledzy wspominali - zawsze wylewaj wodę z dywaników. Sprawdź również, czy nie jest wilgotna wykładzina pod dywanikami. Dokładnie osusz całe wnętrze jakimś grzejnikiem (jeśli zależy Ci na czasie - jeśli nie, lepiej poczekaj do wiosny) tak, aby maksymalnie obniżyć poziom wilgoci w aucie.

Klimatyzacja jednak powinna robić swoje, szyby nie powinny parować - a w konsekwencji nie zamarzać bezpośrednio po ruszeniu...

Jeśli w aucie jest taka przypadłość, że szyby zamarzają od wewnątrz - pamiętaj, żeby przed zatrzymaniem na dłuższy czas otworzyć nieco okna, oziębić powietrze wewnątrz, wyłączyć wentylator ciepłego powietrza. Po oziębieniu nieco wnętrza nie powinno dochodzić do tak poważnego zamarzania szyb od wewnątrz.
LuckyR
Nowicjusz

Miejscowość: europe

06 Lut 2010, 15:16

u mnei zimą klima niedziala! ponizej 0C to jak właczam klime to ani sprężarka nie chodzi ani nie osusza powietrza!
piotrauto
Stały forumowicz

07 Lut 2010, 19:25

piotrauto napisał(a):przeciez wylewam no i auto po nocy otwieram a tam nadal wycieraczki mokre i czuc smrud poprostu czuc wilgoć

1. Jeżeli garaż jest ogrzewany to pootwieraj wszystkie drzwi i klapę bagażnika. Woda musi przecież wyparować. Nawet jak auto stoi w ogrzewanym garażu, a jest szczelnie pozamykane to wilgoć nadal utrzymuje się w kabinie, bo jak ma się wydostać na zewnątrz auta? Codziennie zostawiaj auto otwarte w tym ciepłym garażu, niech wilgoć wyparowuje. Usuń tez dywaniki, niech schną poza autem i np gąbkę, którą wycierasz szyby - cała mokra także paruje.

2. Szyby z tyłu zamarzają, bo nie są podgrzewane (oprócz tylnej oczywiście). Wilgoć osadza się na szybach, bo sa najzimniejsze i w połączniu z mrozem na zewnątrz woda po prostu zamarza osadzając się w postaci szronu. Pomoże na to produkt przeciw zaparowywaniu, np K2 FOX. Wtedy woda nie osadza się na szybie i nie zamarza.

Systematyczne suszenie auta i produkt przeciw zaparowywaniu powinien pomóc.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

09 Lut 2010, 11:07

a dlaczego u mnie klima nie dziala ponizej 0C?
piotrauto
Stały forumowicz

12 Lut 2010, 11:18

bo pewnie jest czujnik temperatury który chroni układ przed zamarznięciem, u mnie klima nie chodzi już poniżej 5 stopni (opcja)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Volkswagen up! - samochód do miasta
    Około 12 proc. rynku należy w tym roku do Volkswagena up!. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 682 egzemplarze. To najmniejszy samochód osobowy niemieckiego koncernu. Powstaje od 2011 roku w Bratysławie, wraz ...