Czym myć szyby?

28 Sty 2010, 19:05

1. czym umyć szybę w samochodzie? mam takie pytanie jak i czym umyć szyby od zewnątrz i od wewnątrz
od zewnątrz myje szmatką i płynem do mycia szyb a od wewnątrz?

2. czy mozliwe jest porysowanie szyby gdy wycieramy ją nie zbyt czystą szmatką?

3. dlaczego mi szyby w czasie jazdy zamarzają od wewnątrz? wszystkie boczne mam pokryte lodem od wewnątrz, tylna jest odmrożona jak włącze ogrzewanie, przednia jest ok z tym ze jak używam płynu do spryskiwaczy to mi zamarza przednia szyba od zewnątrz
piotrauto
Stały forumowicz

28 Sty 2010, 19:10

piotrauto napisał(a):jak używam płynu do spryskiwaczy to mi zamarza przednia szyba od zewnątrz

Ciekawe czy masz chociaż zimowy płyn do spryskiwaczy a jeśli tak to taki z Biedronki czy lepszy.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2010, 19:13

stasiowski121 napisał(a):
piotrauto napisał(a):jak używam płynu do spryskiwaczy to mi zamarza przednia szyba od zewnątrz

Ciekawe czy masz chociaż zimowy płyn do spryskiwaczy a jeśli tak to taki z Biedronki czy lepszy.

wlasnie kupilem plyn z orlen i to zimowy i go wlalem i kiedys jechalem autem ok 50km/h w czasie co było ok -10C i użyłem wycieraczek z płynem i mi po parunastu sekundach szyba sie pokryła lodem i wycieraczki rysały po tym lodzie znów włączam spryskiwacz troche zeszło ale znowu zamarzło i tak jechałem do domu płyn momentalnie zamarzał
ale spryskiwacz nie zamarzł a auto stało długo na mrozie
piotrauto
Stały forumowicz

28 Sty 2010, 19:17

Jak ja kupiłem na stacji orlen płyn to zamarzł przy -12 w garażu we flaszce.
Kupiłem drugi w sklepie motoryzacyjnym w Rzeszowie, dałem 30 zł za 5 litrów ale opłaciło się.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2010, 19:21

aha a odpowiedzi na pozostałe pytania? dlaczego mi zamarzają szyby od środka w czasie jazdy są pokryte lodem i parą
tylko przednia szyba i boczne nie sąpokryte ani lodem ani parą boczne moze troche są zaparowane ale tylne i bagażnik to juz całkiem od wewnątrz są pokryte 1mm warstwą lodu i cale zaparowane
piotrauto
Stały forumowicz

29 Sty 2010, 07:31

Wilgoc...
Słyszeliście o sublimacji ...
Na największym mrozie warto wietrzyc zmrożone auto...
Przecież jak na dworze jest -20 stopni i wywiesi się pranie,to najpierw ono zamarznie ale pozniej wyschnie do sucha... sublimacja.
Niestety przy minus 5 to nie działa. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

29 Sty 2010, 09:14

to jak sie pozbyc wilgoci? auto stoi w garażu ogrzewanym no zawsze w nim czuc smrud od wilgoci, gumowe dywaniki są całe mokre
piotrauto
Stały forumowicz

29 Sty 2010, 09:40

To może wylać z nich wodę?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

29 Sty 2010, 15:19

Na moje,to poczekac do wiosny i wyprac środek auta w całości,a pózniej wietrzyc w tym garażu auto do bólu. Trochę pomoże na pewno !!!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Sty 2010, 20:38

przeciez wylewam no i auto po nocy otwieram a tam nadal wycieraczki mokre i czuc smrud poprostu czuc wilgoć
aha a mam takie pytanie klimatyzacja dziala non stop? jesli temp jest ponizej 0C i sprężarki nie slychac to klima nie osusza powietrza?
piotrauto
Stały forumowicz

30 Sty 2010, 07:36

Miałem taki problem do czasu, aż zrobiłem nawiew wentylatorem do środka przy otwartych drzwiach i teraz mam sucho.
wawik
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

02 Lut 2010, 21:42

Witam co do twojego pytania sprawdz czy dywan nie jest mokry pod wycieraczkami jesli tak to musisz zciągnąć wodę i wywietrzyć samochód jezeli chodzi o klimę to juz kiedys pisalam na forum w zimie zawsze uzywam klimy ale nie ustawiam nawiewów na system wewnetrzy bo wtedy zamarzają mi szyby od środka
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

03 Lut 2010, 11:17

a klima przy minusowych temp u ciebie działa?
piotrauto
Stały forumowicz

04 Lut 2010, 19:52

działa i to bez zarzutu dodatkowo mam webasto więc z nagrzaniem samochodu nie ma problemu
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

05 Lut 2010, 10:43

niemozliwe zeby włączała ci sie klima w mrozy
piotrauto
Stały forumowicz