Czym najlepiej zabezpieczyć karoserię przed korozją

26 Sie 2010, 19:20

Czym najlepiej zabezpieczyć karoserię przed korozją i jak to zrobic jakie, preparaty użyć . Może ktoś pomóc..?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

03 Wrz 2010, 19:35

Polecam Kortanin F,jeśli masz sprzęt ciśnieniowy to nie ma problemu,jedna warstwa,czekasz aż wyschnie,potem druga.Wsiąka w rdzę i koniec!Rdza robi się czarna.Profile zamknięte,wszystko tym pryskasz,potem do profili Fluidol a na otwarte elementy farba przeciwkorozyjna(gdy Kortanin wyschnie)Kortanin kupisz w interku ,ok.70 zł 5 litrów.Jeśli będziesz chciał nanieść go też pędzlem,to wlej sobie do szerokiego plastikowego pojemnika i potrzymaj aż zgęstnieje(wyparuje rozpuszczalnik).Będziesz zadowolony :!: Kortanin tak tłucze rdzę jak Domestos zarazki albo Tim Silvia Pudziana,to sobie wyobraź :!: Przetestowałem to wiem :!: Jeśli nie masz kompresora,to w ogrodniczym kupujesz pojemnik ciśnieniowy za 15 zł(z pompką),zakonserwujesz profile zamknięte bez problemu nakładając na końcówkę wężyk,Kortanin jest rzadki,pryska okropnie :!: :grin: Przetestowałem to też :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Paź 2010, 18:11

Generalnie w domowych warunkach możesz to zrobić własnoręcznie nakładając na czysty lakier dobrej jakości wosk z dodatkiem Carnauba. Warto zabezpieczyć nadkola, klapę bagażnika, drzwi i pozostałe elementy na których zbiera się i zalega woda produktem antykorozyjnym Undercoat. Jest to profesjonalny środek, jednak także do amatorskiego wykorzystania. Pamiętaj szczególnie o klapie bagażnika przy uszczelkach szyby, tam w większości pojazdów najszybciej pojawiają się ogniska korozji.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

08 Paź 2010, 14:15

Ja woskuję, do tego dochodzą antykorozanty różnego rodzaju, wszystko oczywiście oryginalne i markowe.
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

31 Paź 2010, 23:37

wszystkie profile tylko ciśnieniowo, kortanin to odrdzewiacz, możesz go pominąć tryskając np. niemiecki elaskon, to środek konserwujący po podgrzaniu jak woda dojdzie wszędzie, potem gęstnieje i wyglada jak wysuszony smar
powodzenia
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Lis 2010, 18:06

jeżeli masz już na aucie rdzawe naloty to polecam je zedrzeć i posmarować preparatem r-stop i pomalować te miejsca podkładem w sprayu i na to lakierem (jeżeli chcesz to zrobić w domowych warunkach) a jeżeli zależy ci na fachowej robocie to oddaj auto do lakiernika. Jeżeli chcesz tylko zapobiec korozji to polecam częste mycie auta i woskowanie co jakiś czas. Ja osobiście moje auto woskuję 4 razy w roku (na wiosnę lato jesień i zimę)
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

07 Kwi 2011, 11:51

Witam.
Nabyłem dzisiaj "Twardy wosk w płynie" SONAX'a http://www.auto-chemia.pl/index.php?p34 ... poj-250-ml
Trochę mi się śpieszyło i nie zauważyłem że na opakowaniu jest napisane że "nadaje lustrzany wysoki połysk wszystkim nowym lakierom zwykłym i metalizowanym"

Moje autko jest z 95r. , więc lakier już nowy nie jest .
Czy mogę śmiało woskować tym swoje autko ?
Proszę o wyrozumiałość, jestem całkiem świeży na forum :grin: .
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Kwi 2011, 13:48

Myślę, że taki wosk nie zaszkodzi karoserii Twojego auta. Trzeba tylko kierować się zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Cze 2016, 12:01

Na pewno dobrze ci powłokę antykorozyjną i dekoracyjną dopasują w [reklama]Wiele partii od nich zamawiam, głównie w kwestiach zabezpieczenia stali i ani jednego zwrotu nie realizowałem. Na życzenie jest u nich możliwość dodatkowego uszczelnienia powłoki. Im dłużej współpracujesz, tym lepsze warunki można uzyskać. Ogólnie naprawdę solidna ekipa. Właściwie wszystkie popularne powłoki ochronne robią, dochodzi do tego barwienie, doradztwo techniczne za darmo. Nawet masz jakość potwierdzoną laboratoryjnymi atestami.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 17 Cze 2016, 09:56, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
olakwiatko88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 07 1979
Auto: opel

27 Lip 2017, 12:17

Myślałeś o powłoce ceramicznej? Ostatnio robiłem coś takiego, całość nie jest skomplikowana, można trochę o tym poczytać.
1anush
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 05 1981
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: szybkie

13 Paź 2017, 14:16

Ja w moim audi a3 od razu po zakupie zrobiłem powłokę ceramiczną. Przyznam, że było warto, zaoszczędziło mi to dużo stresu i pieniędzy.
kqbuw
Obserwowany

Auto: Audi a3

14 Paź 2017, 09:27

Z tym że powłoka ceramiczna nie ma nic wspolnego z zabezpieczeniem antykorozyjnym.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2019, 16:00

Odkąd używam białego smaru od K2 to nie mam żadnych problemów z korozją.
felik
Nowicjusz

09 Sty 2019, 17:24

felik napisał(a):Odkąd używam białego smaru od K2 to nie mam żadnych problemów z korozją.
Co dokładnie smarujesz tym smarem? Moim zdaniem to jakaś ściema bo smarem możesz zabezpieczyć elementy ruchome jak zawiasy, rolki itp. Nie da sie nim zabezpieczyć podwozia...
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Sty 2019, 22:51

przecież to spamer :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja