Czym umyć silnik

05 Sie 2010, 11:38

Witam, chcę umyć silnik i tutaj pytanie do Was:
mam mazdę 323C(benzyna 1.3 16V) czym umyć i na co uważać ? Nie żeby mi silnik pokrył się olejem czy coś-po prostu muszę pozbyć się pewnego gryzonia który notorycznie odwiedza maskę mojego samochodu a umycie silnika podobno pomaga.
Nie piszcie mi o specyfikach na kuny itp. chcę tylko wiedzieć czym umyć silnik itd
Pozdrawiam :wink:
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

05 Sie 2010, 16:39

W sklepach są specjalne preperaty do mycia silnika. Psikasz silnik, czekasz chwilę i spłukujesz obficie wodą. Ale jest to dobre dla Fiatów 125, 126, starszych modeli Polonezów i prostych, starych diesli. Czyli jest to dobre dla samochodów z silnikami, w których nie ma elektroniki. A jeżeli pod maską jest silnik z różnymi czujnikami i całą elektroniką, to każdy wie, jak reaguje elektronika z wodą. Żeby umyć taki silnik, trzeba zdemontować całą elektronikę i dobrze zabezpieczyć to, czego zdemontować się nie da ( np. przewody ze skrzynki bezpieczników ( wiele samochodów ma je pod maską ), czujniki ( np. położenia wału żeby na nowo go nie ustawiać ) itd. W niektórych samochodach pod maską jest też komputer sterujący silnikiem. Jego też trzeba wyjąć i dobrze zabezpieczyć gniazda przed wodą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sie 2010, 14:44

Ja tam kupiłem w markecie K2 do mycia silników,zabezpieczyłem elektrykę folią taką do foliowania palet i popsikałem tym preparatem (oczywiście tylko letni silnik !!!) Po kilku minutach spłukałem myjką ciśnieniową.Za 20 minut zapaliłem silnik jak odcieknął i reszta wody od temperatury odparowała. Silnik był czysty. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sie 2010, 10:55

shorty1988 napisał(a):Witam, chcę umyć silnik i tutaj pytanie do Was:
mam mazdę 323C(benzyna 1.3 16V) czym umyć i na co uważać ? Nie żeby mi silnik pokrył się olejem czy coś-po prostu muszę pozbyć się pewnego gryzonia który notorycznie odwiedza maskę mojego samochodu a umycie silnika podobno pomaga.
Nie piszcie mi o specyfikach na kuny itp. chcę tylko wiedzieć czym umyć silnik itd
Pozdrawiam :wink:

poszukaj firmy myjącem suchym lodem... myjkami cos jak woda ale nie zamacza itp a czyści super
PISAĆ
klimakielce
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...
    Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...