Czym zmyć metalowe wiórki z karoserii ?

06 Gru 2009, 17:00

Witam. :roll:
Jak co roku odsniezajacy plug drogi ,sciera czesc swojej "brzytwy" na ulicy.To wszystko...lacznie z sola przylepia nam sie do karoserii samochodow.Po krotkim czasie zaczyna to wzerac sie w auto.Na bialym niemetalizowanym kolorze "pieknie "to wyglada.
Myje auto karszerem z dodatkami jakie stosuja na myjniach.Przed koncowym zmyciem "szoruje" mydlem w plynie jeszcze raz wszystko recznie gabka. Malo co ,to swinstwo sie odlepia! Wyglada to, jak mnostwo biedronek zasralo by mi samochod.
:?: Co zastosowac ,aby odlepic to z latwoscia? :?:
Pozdrawiam.
processor
processor
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

14 Gru 2009, 19:34

Wiem, że z ubrań rdza puszcza, po zastosowaniu kwasu cytrynowego lub szczawiowego. Tylko trzeba to potem zobojętnić amoniakiem lub sodą. Jak to się ma do lakieru - trudno mi powiedzieć.
Jednak gdyby auto byłoby regularnie woskowane, napewno rdza nie byłaby tak groźna.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

14 Gru 2009, 22:25

Witam.
Bardzo dziekuje za rade.Sprobuje z tym kwasem cytrynowym...i w okresie zimy wezme sie za woskowanie progow i dolnych czesci drzwi.Pozdrawiam. :lol:
processor
processor
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...