Czym zmyć metalowe wiórki z karoserii ?

06 Gru 2009, 17:00

Witam. :roll:
Jak co roku odsniezajacy plug drogi ,sciera czesc swojej "brzytwy" na ulicy.To wszystko...lacznie z sola przylepia nam sie do karoserii samochodow.Po krotkim czasie zaczyna to wzerac sie w auto.Na bialym niemetalizowanym kolorze "pieknie "to wyglada.
Myje auto karszerem z dodatkami jakie stosuja na myjniach.Przed koncowym zmyciem "szoruje" mydlem w plynie jeszcze raz wszystko recznie gabka. Malo co ,to swinstwo sie odlepia! Wyglada to, jak mnostwo biedronek zasralo by mi samochod.
:?: Co zastosowac ,aby odlepic to z latwoscia? :?:
Pozdrawiam.
processor
processor
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

14 Gru 2009, 19:34

Wiem, że z ubrań rdza puszcza, po zastosowaniu kwasu cytrynowego lub szczawiowego. Tylko trzeba to potem zobojętnić amoniakiem lub sodą. Jak to się ma do lakieru - trudno mi powiedzieć.
Jednak gdyby auto byłoby regularnie woskowane, napewno rdza nie byłaby tak groźna.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

14 Gru 2009, 22:25

Witam.
Bardzo dziekuje za rade.Sprobuje z tym kwasem cytrynowym...i w okresie zimy wezme sie za woskowanie progow i dolnych czesci drzwi.Pozdrawiam. :lol:
processor
processor
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...