Czyszczenie przepływomierza

Wczoraj, 12:23

ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

Wczoraj, 12:29

Możesz spróbować ale z tego co pamietam te do styków elektrycznych nie wyczyszczą tak dobrze przepływomierza jak dedykowany środek który jest bardziej agresywny i lepiej usuwa zanieczyszczenia z przepływomierza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

Wczoraj, 13:02

To kupię ten co trzeba . A jeszcze taka sprawa

https://allegro.pl/oferta/przeplywomierz-powietrza-astra-g-14981916222 taki jest u mnie w aucie.

Proces czyszczenia ogarniam , wystarczy popsikać a to będzie odparowywać, nic skomplikowanego. Ale do czyszczenia jest element który znajduje się za tą kratką i jego należy czyścić? Czy tą kratkę też?

Czy trzeba go całego demontować, czy wystarczy rurę za filtrem gdzie odsłoni się ta kratka?
ineedl
Stały forumowicz

Wczoraj, 13:23

Czujnik masz zintegrowany razem z przyłączem do wtyczki. Ja bym odkręcił go bo trzyma się na dwóch torksach i dopiero wyczyścił psikając odpowiednim preparatem. Będziesz miał lepszy dostęp do samego czujnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Wczoraj, 13:27

Rozumiem, jak odkręcę te dwie śrubki to wyjdzie to co mam czyścić, dzięki za podpowiedzi :ok:
ineedl
Stały forumowicz

Wczoraj, 22:25

Tak ale pamiętaj żeby nie dotykać tych drucików w przepływomierzu, wystarczy je spryskać i poczekać aż wyschnie :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...