Czyżbyśmy szli ku normalności..?

12 Cze 2013, 11:40

[link do Gumtree wygasł]
Do wszystkich kupujących... Proszę zwrócić uwagę na przebieg tego Passata. A teraz popatrzcie na auta za podobną kasę i z podobnych lat. Mam nadzieję,że posiadanie świadomości o wierzeniu w bajki,nie przeszkadza tak w codziennym życiu jak i przy kupnie używanego auta. Moim zdaniem takie ogłoszenie jest krokiem do normalności i wyjściem z krainy fantazji i wirtualnych przebiegów 95% jeżdżących nastoletnich aut na rynku wtórnym. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Cze 2013, 16:04

W ogóle jaki ma sens patrzenie na przebieg ( wyjątek przebieg wiarygodnie udokumentowany)?
Liczy się stan techniczny pojazdu a nie ilość przejechanych kilometrów...
A druga sprawa odnośnie samochodów powypadkowych. Prawie każdy kupujący w wymaganiach zaznacza, że pojazd ma być kategorycznie bezwypadkowy. Prawda taka, że większość używanych samochodów miała mniejszą bądź większą przygodę. Ważne by po wypadku samochód był dobrze zrobiony.
Sam kiedyś kupiłem samochód, który miał wspawane 2 ćwiartki z kielichami, odkryłem to po wielu miesiącach od zakupu i przez cały okres użytkowania nic niepokojącego się nie działo.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

12 Cze 2013, 16:10

No tak ale jak chciałbyś pokonać u Polaków "Polski opór przed przebiegiem"..? :)

Ciekawy jestem kiedy wróci temat wbijania przebiegu przy każdym przeglądzie przez diagnostę..?
artur73
Awatar użytkownika

12 Cze 2013, 16:23

Zwyczajnie nie wiedział jak kręci się przebieg :mrgreen:
W głównej mierze chodzi tu o mentalność Polaków w stylu "zarobić, ale się nie narobić", "kupić igiełkę za okazyjne pieniądze". Niestety, wpadli we własne sidła, bo zarabia się na ich nie tyle naiwności, co chytrości.
My zdajemy sobie sprawę, że przebiegi poddaje się "korekcie", książki serwisowe podrabia, mieszek i gałkę biegów wraz z kierownicą wymienia, a auto czyści, poleruje i woskuje, nie mówiąc o takich agentach, co najpierw myją silnik a potem nanoszą niewielką warstwę kurzu. A to wszystko to i tak nic w porównaniu do 3/4 auta w szpachli, składaka z czterech innych aut czy, co ostatnio obiło mi się o uszy, handlarzu, który do auta bez klimatyzacji wmontował sam przycisk od klimy, a co najlepsze, kupujący zorientował się dopiero kilka dni po zakupie. :lol:
Także Panowie, jest jak jest, byleby być tego świadomym.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

12 Cze 2013, 16:44

A ja sadzę że sprzedawca tego passka tak go zwalił w środku że nie opłaca się kombinować.
Generalnie nie będzie lepiej bo Polacy przyzwyczajeni są do super tanich aut z małymi przebiegami a do tego nie potrafią obserwować żeby zweryfikować że coś jest nie tak z danym autem/modelem.
Liczy się cena i błyszczący lakierek z małym stanem licznika.
Co do tego auta to scenariusz będzie taki że kupi go handlarz odszykuje i sprzeda temu co lubi małe przebiegi.
Próbkę wiedzy i wyobraźni co niektórych widać na tym forum gdzie można przeczytać że BMW320 pali 20litrów albo auto z 4k ma być duże, ładne, mało palące, trwałe, po serwisie....itd.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Cze 2013, 17:06

"Czyżbyśmy szli ku normalności..?"
Miejmy nadzieję że tak .

Ja sama w zeszłym roku kupiłam diesla z przebiegiem 390.000km (serwisowany ASO) i jestem zadowolona do tej pory. Myślę że 500tyś( jak nie więcej) zrobię bez problemu (AFN :naughty: )

Ps Niezłe ogłoszenie :D . Zero informacji
Ostatnio edytowany przez Magda93 12 Cze 2013, 17:43, edytowano w sumie 2 razy
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

12 Cze 2013, 17:08

Ja po prostu nie mogę zrozumieć dlaczego Polacy chcą być oszukiwani..?
Co to za natura i gdzie tu sens,kiedy człowiek kupuje auto i widzi 150 tys przebiegu,wie że to nieprawda,a i tak woli ten egzemplarz od innego w lepszym stanie z przebiegiem 220 tys..,bo ten ma 150...
Jakaś bariera psychologiczna czy co? :?
artur73
Awatar użytkownika

12 Cze 2013, 18:07

Niekoniecznie psychiczna bariera, choć psychologia ma tu wiele do powiedzenia. Człowiek kojarzy pozytywnie coś, co ładnie wygląda, samemu dolepiając do tego nieświadomie masę kolejnych, superlatywnych cech, jednocześnie udając, że nie widzi wad.
Kolejna sprawa leży w powszechnym kompleksie, albo wręcz ułomności sporej części Polaków - "Zarabiam 1000 zł, wydaję 2000 zł, zachowuję się, jakbym zarabiał 3000 zł". Dlatego tak często widać dziada w Audi A6 czy BMW serii 5, bo dla niego to symbol prestiżu i luksusu, co z tego, że auto ma już 20 lat a właściciela nie stać na paliwo i naprawy.

Swoją drogą, widzę niepokojący trend wśród handlarzy w przekłamywaniu historii auta, przez co często wynika, jakoby auto było od pierwszego właściciela, z polskiego salonu itp. Nie mówiąc o patencie, o którym wcześniej wspomniałem, a opowiadał mi o nim znajomy sprzedawca aut - silnik dokładnie się myje, nabłyszcza, a potem nanosi cienką warstwą kurzu - wygląda jak ten "idealny" opisywany w internetowych poradnikach.
Dlatego jak widać, na forach takich jak chociażby to siedzi masa handlarzy, którzy wychwytują na co nowego radzą zwracać uwagę forumowicze przy kupnie auta, a potem jak zwykle robią kogoś w balona.

Mnie nadal zastanawia jakim trzeba być idiotą, żeby wierzyć, że przykładowo Audi A4 z 2000 roku, za 6000 zł od handlarza jest zadbane. Handlarz w końcu musi na tym zarobić, więc za ile je kupił, za 2-, 3 tys. zł? Jeśli tak, to w jakim stanie?
Mam kilku kolegów handlarzy i doskonale zdaję sobie sprawę z tego jakie numery odstawiają i jak bardzo ludzie są naiwni.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

12 Cze 2013, 21:54

Zdarzają sie jeszcze normalni sprzedawcy. Tutaj kolejny przykład choć to komis :shock:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

12 Cze 2013, 22:17

Nieźle, ja sprzedałem Toyote Avensis z 350.000 km, pewnie wylądowała z metką 140 tys. km :)
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

12 Cze 2013, 22:26

Nigdy nie zapomneę mojego roverka 400 2.0 SDI rocznik 99. Sprzedałem handlarzowi z przebiegiem 410tys :D Fakt faktem samochód mimo lat i przebiegu był w stanie prawie idealnym.
Po tygodniu zobaczyłem mojego roverka na allegro z przebiegiem 170tys :D :D
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

18 Cze 2013, 14:38

Swój samochód z przebiegiem ponad 350 000 km sprzedałem w niecały dzień, mimo, że podałem tylko suche dane bez żadnego zachwalania.
Da się być uczciwym tylko większości nie chce się nawet próbować.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

18 Cze 2013, 17:12

Ja pamiętam jak z kolegą i jego dziadkiem pojechaliśmy 3lata temu oglądać Punto 1.2 75KM,95rok,oryginalny przebieg 176tys.km,my z kolegą patrzyliśmy głównie na stan techniczny auta a jego dziadek jak usłyszał o przebiegu to zaczął kręcić nosem że dużo przejechane i sie będzie sypać ale po dłuższych oględzinach kupili go i kolega bez problemu przejeżdził nim 1.5roku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012