Daewoo Espero 1.8 CD woda w chlodnicy sie gotuje

31 Lip 2010, 17:00

Witam serdecznie moze ktos moze mi cos podpowiedziec poniewaz mam taki probem ze gotuje mi sie woda w ukladzie chlodzenia temperatura na wskazniku jest powyzej 90 stopni wtedy dopiero wlacza sie wiatrak ale plyn juz zdarzy w chlodnicy sie zagotowac jaka tego moze byc przyczyna?? czujniki temeratury ten co idzie do komputera na 2 kabelki wymieniany 2 razy wiec to pewnie nie to. jak podlaczylem wiatrak na krotko i chodzil non stop wszystko bylo ok wiec wnioskuje ze to nie uszczelka itd tylko problem z za pozno wlaczajacym sie wentylatorem czy ktos moze jakos pomoc podpowiedziec co z takim czyms mozna zrobic? dodam jeszcze ze spieniona woda wraca z chlodnicy do zbiorniczka tym wezykiem i nieraz wywala ja przez zbiorniczek jak sie wlaczy w tym momencie wiatrak na krotko to woda sie uspokaja i jest ok, dodam ze niemam termostatu. ostatnio zauwazylem ze u mnie jak juz wlaczy sie wiatrak ( ale w za wysokiej temperaturze) to kreci sie wolniej niz jak poprostu odepne czujnik czy to moze byc jakas przyczyna?? wiatrak sie wlacza dopeiro przy temperaturz epokazanej na zdjeciu. czekam na jakies rady co moge jeszcze zrobic?
Ostatnio edytowany przez gostek37 01 Sie 2010, 20:28, edytowano w sumie 2 razy
gostek37
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Lip 2010, 17:24

gostek37 napisał(a):dodam ze niemam termostatu.

W przypadku kiedy w obiegu nie ma termostatu nie powinno dojśc do tego ze silnik zagotuje Ci wodę... :!: :!: Musisz sprawdzić czy masz dobry obieg oraz czy przypadkiem nie jest zamulona chlodnica wody... :?: :?: A moze to wina pompy wodnej... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Lip 2010, 17:45

chlodnice czyscilem soda i octem i wygladala na ok, wlasnie jest w tym problem ze ta woda gotuje sie tylko w chlodnicy i taka wraca do zbiorniczka. jak jest otwarty zbiorniczek to az wywala wode co do pomy to niewiem jak sprawdzic ale jak sie dodaje gazu to do zbiorniczka szybciej woda wraca itd wiec naprawde juz niewiem co to moze byc moze ktos jeszcze moze pomoc?
gostek37
Nowicjusz

31 Lip 2010, 17:59

gostek37 napisał(a):chlodnice czyscilem soda i octem i wygladala na ok,

A sprawdzałeś przewody wodne-temperaturę na wejściu i wyjściu z chłodnicy...Czy mniej więcej są jednakowo gorące... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 18:04

Migi60 napisał(a):
gostek37 napisał(a):chlodnice czyscilem soda i octem i wygladala na ok,

A sprawdzałeś przewody wodne-temperaturę na wejściu i wyjściu z chłodnicy...Czy mniej więcej są jednakowo gorące... :?: :?:

nie mierzylem zadnym termometrem itd ale tak na oko dotykajac rekami dla mnie mniejwiecej sa jednakowej temperatury.
gostek37
Nowicjusz

31 Lip 2010, 18:10

gostek37 napisał(a):nie mierzylem zadnym termometrem

Tu nie chodzi o to ze masz mierzyc termometrem.Czyli wynika z tego ze krązenie wody jest.
gostek37 napisał(a):ostatnio zauwazylem ze u mnie jak juz wlaczy sie wiatrak ( ale w za wysokiej temperaturze) to kreci sie wolniej niz jak poprostu odepne czujnik czy to moze byc jakas przyczyna??

A jednak moze własnie w tym tkwi całe sedno sprawy... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 18:13

gostek37 napisał(a):ostatnio zauwazylem ze u mnie jak juz wlaczy sie wiatrak ( ale w za wysokiej temperaturze) to kreci sie wolniej niz jak poprostu odepne czujnik czy to moze byc jakas przyczyna??

Migi60 napisał(a):A jednak moze własnie w tym tkwi całe sedno sprawy... :?: :?:

moze i tak ale co w zwiazku z tym gdzie moze byc problem czujnik juz 2 razy wymienialem?? bo napewno chodzitu o to ze za pozno wlacza sie wiatrak i wtedy zaczyna gotowac sie
gostek37
Nowicjusz

31 Lip 2010, 18:16

gostek37 napisał(a):bo napewno chodzitu o to ze za pozno wlacza sie wiatrak i wtedy zaczyna gotowac sie

Myślę ze jest to orzech do zgryzienia dla dobrego elektryka.... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 18:19

mozliwe ze masz racje ale moze ktos ma jeszcze jakies pomysly bo niechcialbym na daremno wydawac kasy a moze tu tez ma znaczenie ze mam wode zamiast plynu??
gostek37
Nowicjusz

31 Lip 2010, 18:27

gostek37 napisał(a): a moze tu tez ma znaczenie ze mam wode zamiast plynu??

Nie mówię wcale za musisz tylko i wyłącznie opierac się na mojej opinii.Jak najbardziej warto posłuchać tez innych... :!: :!: To ze akurat masz wode to jeszcze lepiej bo płyn szybciej się nagrzewa i tym samym szbciej moze się gotować.Cos mi się przypomniało-sprawdz jezeli u Ciebie jest w korku zbiorniczka wyrownawczego zaworek czy przypadkiem nie jest uszkodzony... :?: :?: Kiedyś miałem taką samą sytuację w Audi 80....Uszkodzony był zaworek w korku zbiorniczka wyrównawczego... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 19:26

dzieki za wszytskie rady ale niewiem czy to ten koreczek bo jak jest odkrecony zbiorniczek to przed wlaczeniem sie wiatraka woda az kipi
gostek37
Nowicjusz