Daewoo Lanos 1,5 16V 100

11 Paź 2009, 19:15

Witam!W moim Lanosie słychać stuki,jakby chrupanie w okolicy prawego przedniego koła.Objawia się to podczas ruszania szczególnie po nocy,w czasie jazdy na wprost,
podczas jazdy po łuku w prawą stronę.Wymienili mi wszystkie końcówki (są cztery),tuleję gumową (jest przecięta na połowę) ,nawet nie wiem gdzie dokładnie.W warsztatach(serwis,oraz dwa inne)twierdzą ,że to nie jest w 100% przegub.Dodam ,że podczas hamowania nie ustaje,oraz jazdy na luzie też nie.Straciłem już trochę kasy,a problem nie znika.Boję się,że takim sposobem wymienią mi po kolei wszystkie możliwe części i wydrenują kieszeń zanim znajdą przyczynę. Może ktoś miał taki problem lub wie co to może być.
wojta1s
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
  • 11 Paź 2009, 19:58

Chrupanie przywołuje mi na myśl sworzeń wahacza.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

14 Paź 2009, 21:48

Witam ! Właśnie pisząc o końcówkach miałem na myśli te sworznie również jako wymienione,tylko źle sprecyzowałem.Sorry.
    wojta1s
    Nowicjusz

14 Paź 2009, 22:47

W takim razie sprawdż okolice amortyzatora(łożyska amortyzatora)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

17 Paź 2009, 01:15

mialem cos podobnego i byla poluzowana poduszka silnika,tylko ze to bylo slychac tylko na nierownej drodze,a sprawdzales drazek stabilizatora i jego laczniki??
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

17 Paź 2009, 16:39

Witam.
    radek 15 może mieć rację.Ja też bym obstawiał stabilizator :wink:
    Calitrri 80
    Calitrri1980
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ken Block zachwycony Audi RS Q e-tron
      Amerykański mistrz driftu Ken Block, z Mattiasem Ekströmem jako instruktorem na fotelu drugiego kierowcy, przetestował Audi RS Q e-tron z numerem startowym 224, jeżdżąc po śniegu i lodzie. Występ podczas GP Ice Race ...

01 Lis 2009, 19:07

Witam.Jestem po wizycie u kolejnego mechanika , który sprawdził wszystko to co sugerowaliście i podejrzenie padło jednak na amorek lub jego mocowanie.Umówiłem się we wtorek na naprawę,zobaczymy czy słuszna diagnoza.Po naprawie napiszę jakie rezultaty.

[ Dodano: Sob Lis 07, 2009 19:19 ]
    Witam.Jestem po wizycie w warsztacie samochodowym,gdzie wymienili mi wkład amortyzatora - prawy przód i wszelkie stuki ustąpiły.Wydawało by się,że tego typu stukanie czy chrupanie mogło by wskazywać na inną część,a jednak!!!.Rację miał PhantomASA1,tym nie mniej dziękuję wszystkim i temat zamykam.Mam nadzieję,że mój przypadek pomoże innym i nie wydadzą tyle kasy na zlokalizowanie tego typu uszkodzenia.
    wojta1s
    Nowicjusz