Daewoo Lanos 1.5 16v brak tylnych świateł i deski rozdzielcz

02 Gru 2012, 19:33

Witam .
Mam problem typu iż podczas jazdy gasną mi tylne światła i deska rozdzielcza w tym podświetlenia perędkościomiarze ogrzwania wszystko gaśnie w środku, problem znika gdy podotykam bezpieczniki pod maską zapalają sie tylne światła i oświetlenie w środku auta.
Jestem Młodym kierowcą, laikiem nie mam pojącia co może być przyczyną tej awari czytałem że to może być wina bezpieczkina przekażnika tylnej lampki w bagarzniku.
czy jest możliwość naprawy samemu ? bo szczerze to wydałem kase na autko i nie mam teraz by bulić u elektryka Lanosa mam rok i jestem bardzo zadowolony ta awaria zdarzała sie raz na kilka miesięcy teraz jest to codziennością co chwile to samo gana światła i nie moge przez to jeżdzić.
Prosze o POMOC. :)
john1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 2010
Auto: daewoo lanos 15 1.6 100km

02 Gru 2012, 20:28

Wygląda na to, że masz albo luźne albo wypalone styki przekaźnika oświetlenia lub bezpieczników EF13 i EF14 ( odpowiedzialne za oświetlenie ), albo na bezpieczniku EF20. Wyjmij przekaźnik, te trzy bezpieczniki i delikatnie podoginaj te konektorki tak, żeby i bezpiecznik i przekaźnik wchodziły z lekkim oporem. Jeżeli jednak tam jest wszystko ok, to trzeba zajrzeć pod skrzynkę bezpieczników ( od dołu ) i tam sprawdzić, czy nie ma jakiegoś luźnego kabelka od tych elementów.
Jest też możliwość, że to wina samego włącznika świateł pozycyjnych, ale piszesz, że wszystko wraca do normy, jak poruszasz w skrzynce bezpieczników, więc włącznik odpada.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2012, 18:01

Dziękuje Serdecznie za Pomoc rady były bardzo Celne. Wyjołem wszystkie bezpieczniki przeciściłem je i Psikłem wd40 po czym okazało sie że nie palą światła. Przyczyną okazał sie Przekażnik głównych świateł co też Pan sugerował. Wszystkie Światła działają wewnątrz jak i za wnątrz pojazdu z tym że co prawda żądko lecz przygasają przednie na chwilke lecz teraz to nie wiem co jest tego przyczyną możę inny przekażnik tylko tym razem ,który Problem Braku tylnych Świateł i zarazem gaśnięcia wnętrza Znikł Dziekuje PAnu za Celne rady, POZDRAWIAM
john1987
Nowicjusz

07 Gru 2012, 18:04

Acha jezcze jedno ten Przekażnik Świateł głównych przeczyściłem ja inne bezpieczniki psikłem wd40 noi wyprostowałem blaszki by podczas wtykania czuć delikatny opór To byłą CElna Uwaga Dziękuej jeszcze raz. Tylko teraz mam problem z przodnimi światłami przygasają podczas jazdy na prawie 2 sekundy tylko przodnie bezpieczki pod maską są ok może tym razem również jakiś przeekażnik potrzebuje odświerzenia. Dziękuje jeszcze raz Wnętrze i tył Pali Pozdrawiam
john1987
Nowicjusz

07 Gru 2012, 22:21

john1987 napisał(a):Dziekuje PAnu za Celne rady,

U nas, na forum nie ma panów i pań. Poprostu mówimy ( a właściwie piszemy ) sobie na ty :)
Od przednich reflektorów jest osobny przekaźnik - obok tego przekaźnika od świateł postojowych - ten o którym wspominałeś. Na początek spróbuj go wyjąć i włożyć, żeby wyczuć czy jest delikatny opór, czyli czy jest dobry styk. Spojrzyj równiez na te konektorki w gnieździe przekaźnika, czy nie są czasem nadpalone, co by świadczyło o słabym styku. Kolejna rzecz to sam przełącznik świateł - na nim lubią się wypalać styki. Kolejna rzecz to złącza przy samych reflektorach - posprawdzać czy nie są luźne, wypalone itp.
Takie przygasanie może też świadczyć o jakimś delikatnym zwwarciu w instalacji. Trzeba by sprawdzić, czy podczas tego przygasania nie siada całe napięcie w aucie. Najlepiej to jechać z podłączonym voltomierzem i w momencie jak światła przygasną to spojrzeć na napięćie, czy się nie obniżyło na chwilę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2012, 20:09

Bordzo dziękuje za Cenne rady przyczyną był brudny bądz poluzowany przekażnik wyjęcie go przeczyszczenie papierem ściernym ściśnięcie kombinerkami i psiknięcie wd20 pomogło światła sie pala. To Forum wymiata dzieki waszej pomocy zaoszczedziłem Sporo kasy może i nawet 150 zl bo podejrzewam że tyle by wzioł elektryk pogrzebał by i coś wymyślił bankowo. Pozdrawiam wszeyskich, zdrowych wesołych Świat i szczęśliwego Nowego Roku
john1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sala koncertowa na czterech kołach
    Czasy klasycznego radia AM/FM i stosów kaset magnetofonowych zdolnych zaspokoić większość muzycznych potrzeb kierowcy dawno już minęły. W najnowszym Lexusie LS można znaleźć nie tylko styl nawiązujący do japońskiej ...