Daewoo Lanos 1.6 16V - duże spalanie

18 Lut 2016, 19:57

Witam,
Posiadam Lanosa 1.6 16V z 1999 roku. Problemem jaki zauważyłem w sumie od kiedy go kupiłem jest duże spalanie. W cyklu mieszanym ok 10 - 11 litrów benzyny na 100km przy raczej ekonomicznej jeździe, co przy tej pojemności i masie raczej nie jest normalne. Auto nie kopci, nie ma problemu z przyspieszeniem itp. Nie zauważyłem żadnych innych objawów uszkodzenia silnika czy elementów układu paliwowego, ale mechanikiem nie jestem i nie wiem co powinienem sprawdzić, wymienić itp. Może ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim i będzie mi w stanie pomóc?
bartek1993g
Obserwowany

Auto: Daewoo Lanos
  • 19 Lut 2016, 07:30

Niestety tysiące artykułów w pismach motoryzacyjnych krzyczały, że one tak będą palić. Teraz zobacz ile lanosów lata w gazie.
    ArKL
    Nowicjusz

26 Lut 2016, 09:27

Spalanie przy tym silniku jest w sumie w normie,tak jak deklarował producent,dlatego najlepszą opcją jest instalacja lpg gdzie spali Ci 9l ale gazu,mozesz szybko przeliczyć jakie to koszty. Generalnie ile przebiegu ma Lanos?
    Petrostar
    Początkujący

Auto: VW Polo
    Silnik: 1.4
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000

26 Lut 2016, 13:18

Lanosy tak maja i nie zmieni sie tego, jedyna opcja dać gaz i jeździć za półdarmo :)
    zielonek
    Aktywny

Auto: P 206

01 Mar 2016, 20:38

Lanos ma 170tys przebiegu, jestem w 100% pewny, że oryginalny... Widzę, że to jednak nie będzie wina żadnej usterki, jedyna opcja założyć LPG
    bartek1993g
    Obserwowany

Auto: Daewoo Lanos

03 Mar 2016, 08:38

Dokładnie jak powyżej,jedyna sensowna opcja to założyć lpg aby cieszyć się ekonomiczną jazdą,Lanos zawsze należał do samochodów które maja duży apetyt na paliwo.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
      Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...