Daewoo Lanos - problem z gazem

18 Lip 2012, 13:00

Witam. Mam problem z moim lanosem - przy jeździe na gaz, najczęściej gdy mam 2 bieg samochód zaczyna szrpać... i coś w nim strzela. ale zdarza sie to również przy wyższych prędkościach. To moje pierwsze autko tak że szukam pomocy bo sama fioletowego pojecia nie mam za bardzo co to może być.... czy jakiś filt? czy co? wiem ze można wyregulować gaz... ale czy to jest przyczyną? Poza tym mam problem z kontrolką która mi sie świeci przy dłuższej jeździe... wyświetla sie [chec] co to może być. Będe wdzięczna za podpowiedzi.
beti2311
Obserwowany

Miejscowość: Tychy/Katowice
Auto: Daewooo Lanos

18 Lip 2012, 15:20

Koniecznie jedź do gazownika ale najpierw sprawdź czy to samo nie dzieje się czasami podczas jechania na benzynie (ale nie sądzę)...
Na moje,to śmierdzi mi tu zaniedbaną instalacją lpg... Po pierwsze filtr gazu do wymiany i najlepiej wcześniej samemu wymienić filtr powietrza silnika (ten duży). Ale przedtem (przed gazownikiem) oczywiście należy zadać sobie samemu pytanie i uczciwie na nie odpowiedzieć : Ile tys km temu auto miało wymienione świece zapłonowe i kable WN (przewody wysokiego napięcia)..? To te 3 rzeczy (filtry,świece i kable) muszą być najpierw w porządku przed regulacją instalacji u gazownika. Żadna regulacja nic nie da na zużytych kablach,świecach czy zapchanych filtrach... Jeśli regulacja niewiele daje,to następnym krokiem (zakładam że nie masz instalacji sekwencyjnej),będzie remont lub wymiana reduktora (ok 250zł nowy). To powinno rozwiązać problemy z pracą silnika ,palącym się checkiem i zmniejszyć spalanie. Jeśli to nie pomoże,to trzeba będzie zacząć szukać problemów w nieszczelnym dolocie powietrza ale stawiam na scenariusz wcześniejszy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...
    V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...