Daewoo Lanos schodzi lakier z farbą z drzwi

18 Paź 2019, 12:47

Cześć.
Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem lanosa 1.5 z 1999roku. Jednym z niewielu problemow są drzwi. Pod oknami w 3 drzwiach schodzi lakier z farbą. Wszystko widać na zdjęciach. Widać że wcześniejszy właściciel próbował coś. Ztym robić i jest naklejony czarny pasek pod dwoma tylnimi oknami. Lecz to nic nie dało. Jestem w stanie coś z tym zrobić żeby przystosować ten problem? Wizualnie nie musi być pięknie. Auto ma 2/3 lata jeździć, a przy deszczu i podczas mycia auta te defekty się powiększają delikatnie. Na zdjęciach wszystko widać
Xylizkb
Początkujący

Zdjęcia: 2

18 Paź 2019, 13:16

Musiałbyś zedrzeć więcej tej farby bo nie wiadomo ile jej jeszcze zejdzie. Jak nie zależy ci bardzo na wyglądzie to możesz to zrobić sam kupując farbę pod kolor lub możesz zrobić sobie taki czarny szerszy pasek po długości np. w macie. Do tego też kupisz farbę np. w sprayu i jak dobrze przygotujesz podłoże to na pewno 2-3 lata wytrzyma jak nie ma korozji a widać że jej nie ma więc powinno być dobrze :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Paź 2019, 19:40

Kup sobie w sprayu swój kolor i psikaj na defekty, w tych miejscach gdzie farba odpada musisz papierkiem ściernym 240 potem 400 zrównać powierzchnię na to kolor i potem aby się błyszczało lakier bezbarwny.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2019, 20:12

Patrząc po filmach na yt na ten temat doszedłem do wniosku że zrobię to i przy okazji usunę rdzę z nadkola. Poniżej zdjęcie. Jest jakiś fajny przyjemny poradnik na forum z tego typu rzeczy? Nie wiem czy wspominałem ale nawet jeśli nie będzie to idealnie jeśli chodzi o kolor, ale rdzy nie będzie to będzie git :D
Xylizkb
Początkujący

18 Paź 2019, 20:18

Poradnika nie ma..... jest w planach. Mogę Cię pokierować pytanie czy masz zaplecze narzędzi i zdolności manualne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2019, 20:19

Zdolności manualne jakieś tam mam. W przyszłym tygodniu auto jest w stanie stać w garażu więc myślę że problemu nie będzie
Xylizkb
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...

18 Paź 2019, 20:28

Ok to daj mi trochę czasu a stworzę poradnik jak zrobić taką zaprawkę :ok: Mam ograniczony czas na pierdoły więc potrzebuje wolnej chwili.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2019, 20:29

Fajnie :) tylko że pewnie na nadkolu mogę mieć dziurę po rdzy także coś tam będę musiał więcej zrobić. Chciałem zaczynać roboty w środę, także do poniedziałku chciałbym pokupowac potrzebny ekwipunek i do roboty :)
Xylizkb
Początkujący

18 Paź 2019, 20:44

Jak będzie dziura to szpachla zrobi swoje. Oczywiście nie ma tu mowy o profesjonaliźmie bo to nie ma sensu na takiego gruza, szkoda pracy i kasy.

Tu masz temacik który coś Ci rozjaśni w razie co to pytaj
jak-prawidlowo-zrobic-zaprawke-lakieru-w-samochodzie-vt110303.htm
Kao
Moderator
Awatar użytkownika