Daewoo Lanos - sterownie zamkiem z pilota

20 Lip 2009, 13:19

Witam, posiadam samochód daewoo lanos, z fabrycznie montowanym centralnym zamkiem, chce założyć sterownik do otwierania zamka z pilota, zamówiłem taki zestaw: [link do oferty na Allegro wygasł] .Czy do tego będzie mi jeszcze potrzebny siłownik do drzwi kierowcy? jeżeli tak, to czy wystarczy taki zwykły uniwersalny oraz jakiego typu Master czy Slave?
Delikwent
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

21 Lip 2009, 14:07

Jeżeli chcesz założyć centrlany na pilota,to jak najbardziej musisz mieć w drzwiach kierowcy siłownik,bo jak miałyby ci się te drzwi otwierać,jakbyś nie miał siłownika?
A czy master czy slave,to już twój wybór i to zależy od twojej wygody.Master od slave różni się tym,że ma dodatkowe zestyki,dzięki którym masz możliwość otwierania wszystkich drzwi z kluczyka(jakby np. w pilocie bateria nawaliła) oraz to,że możesz od środka zamykać i otwierać wszystkie drzwi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2009, 18:34

Mam tak, że mogę od zewnątrz oczywiście otwierać i od środka zamykać wszystkie drzwi za pomocą kluczyka/wcisku kierowcy. Podłączyłem dzisiaj sterownik no i działa tak, że po otwarciu drzwi można pilotem zamknąć i wtedy zamykają się wszystkie prócz kierowcy, następnie już z pilota nie można żadnych drzwi otworzyć, dopiero jak ręcznie zamknę drzwi kierowcy, to inne drzwi się otworzą z pilota. Rozkręciłem drzwi kierowcy oraz drzwi pasażera dla porównania, i wygląda na to że nie ma siłownika w drzwiach kierowcy, ale jest chyba jakiś inny czujnik czy cos takiego, do którego lecą trzy przewody. Jak zakupie np taki siłownik: [link do oferty na Allegro wygasł] , to nie będzie problemu z jego montażem? Chodzi głównie o podłączenie, bo do drzwi lecą trzy kable więc bedzie się jedynie nadawał siłownik slave.
Delikwent
Nowicjusz

22 Lip 2009, 10:29

W drzwiach kierowcy nie ma siłownika,bo w zamku są styki master,które przez centralkę sterują siłownikami pozostałych zamków.W tej sytuacji wystarczy że w drzwiach kierowcy zamontujesz siłownik slave.Będziesz musiał pociągnąć do drzwi kierowcy dwa dodatkowe przwewody do tego siłownika.
Co do tego linku do siłonika,to coś tam jest nie tak,ponieważ pisze,że jest to siłownik slave,a na zdięciu widzę,że jest to master.A montowanie mastera w drzwiach kierowcy nie ma sensu,ponieważ styki master w tych drzwiach już są.Chyba,że założysz ten siłownik i styki mastera z zamka podepniesz pod ten siłownik lub zostawisz je luźne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2009, 21:14

Kupiłem taki siłownik: [link do oferty na Allegro wygasł] , ale mam problem z zamontowaniem go (wpasowaniem), jakoś mało miejsca jest w drzwiach i do tego przeszkadza prowadnica od szyby, czy ktoś może montował taki siłownik i ma jakieś wskazówki co do montażu?, drzwi od środa wyglądają tak: http://www.furious.pl/caraudio/img/lanos6.jpg .
Delikwent
Nowicjusz