Daewoo leganza

02 Mar 2013, 18:03

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co powiecie mi o nim?
wiscer
Nowicjusz

Auto: -

02 Mar 2013, 18:54

Nic. Ze zdjęć powiem Ci tyle, że nie ma się do czego przyczepić. Ale rzut okiem na słowo "komis" i mogę Ci powiedzieć, że faktycznie jest warty o wiele mniej niż podana cena. Musisz jechać i obejrzeć, DOKŁADNIE obejrzeć. Komisy albo ukrywają wady auta albo sprzedają go o wiele drożej niż naprawdę jest wart, muszą w końcu jakoś zarabiać.
Ten tutaj wygląda na typową Leganzę w dobrym stanie więc o ile mechanicznie jest wszystko OK - to wtedy negocjuj cenę, bo gdyby był to prywaciarz zapłaciłbyś o wiele mniej.

Sprawdź na miejscu czy nie ma wycieków oleju albo śladów po wyciekach - bo silnik jak to teraz w modzie - umyty i lekko przykurzony, odkąd na forach ludzie zaczęli odradzać wymyte na błysk silniki, ale widać po nim, że jest lekko naoliwiony, tak, jakby ktoś go wymył ale oleju do końca nie usunął.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

02 Mar 2013, 19:46

dzięki.
no właśnie ta cena odstrasza..
jak dla mnie to leganza jest warta max 5-6tyś, może się myle.

znalazłem jeszcze taką http://tnij.com/wTF1s

ale..

ręczny do poprawy
rdza z tyłu i na drzwiach
oraz 11letni gaz.. to chyba odpada na starcie?
wiscer
Nowicjusz

02 Mar 2013, 20:08

Widzisz, to zależy, czy kalkuluje Ci się ostateczny koszt, wraz z cenami napraw. Poza tym maska jest krzywo spasowana, takie odnoszę przynajmniej wrażenie.
Jeśli do poprawy jest to, co napisałeś i trzeba zregenerować butlę gazową + wynegocjujesz dobrą cenę, to może być to lepszy interes niż kupno pozornie zadbanej.
Na Twoim miejscu bym pojechał, obejrzał dokładnie, wcześniej zorientował się ile będzie kosztowało doprowadzenie Legii do perfekcji i wtedy się zastanawiał czy warto.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

02 Mar 2013, 20:25

a ile według Ciebie może kosztować poprawa/naprawa(wymiana?) ręcznego, ogarnięcie tej rdzy i regeneracja butli?

w najgorszym czyli najdroższym przypadku :)

http://tnij.com/BBzZd

tutaj kilka zdjęć więcej, ale tylko ze środka.
wiscer
Nowicjusz

02 Mar 2013, 21:16

Ja bym się nie pachał w takie wynalazki starocie, bo za parę lat to na złomie dopłacisz do niego.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...

02 Mar 2013, 21:37

Nie,może to wynalazek nie jest,solidny ,prawdziwy silnik,tylko ja bym nie szukał auta z gazem,instalację bym sobie założył potem,taką jaka najlepiej się nadaje do tego auta.Nie sądzę by na nasze warunki to było złe auto,wręcz przeciwnie,niestety z racji bardzo małego prestiżu to auto ciężko sprzedać.Mnie Leganza się zawsze podobała,trochę tylko wnętrza lanosowate,nie pasujące do tej klasy,takie byle jakie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Mar 2013, 22:01

to może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

?
wiscer
Nowicjusz

02 Mar 2013, 22:37

Vectra to już tak, z tym że ja tego nie oglądnę i nie doradzę nic w sprawie konkretnych w/w egzemplarzy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

02 Mar 2013, 22:40

Ten drugi ładny,zapytaj tylko czy jest w nim instalacja sekwencyjna,jeśli zwykła to sobie daruj,mój znajomy kupił takie auto ze zwykłą instalacją,musiał ją wyrzucić,gdyż silnik nie trzymał wolnych obrotów(falowanie).Jest problem z tymi silnikami 16V,bardzo lubią papać olej !Najlepiej pod względem kosztów eksploatacyjnych wypada silnik 1.6 8V,jest słabawy(75KM),ale ma bezkolizyjny rozrząd :D ,nawet jak się urwie pasek,to silnikowi nic się nie staje,także lepiej znosi gaz.Dwulitrowiec jest paliwożerny,średnie spalanie oscyluje wokół 10 litrów benzyny,lubi olej silnikowy,a to miłe dla kieszeni nie jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Mar 2013, 22:47

bardziej chodzi o opłacalność zakupu czyli czy cena jest odpowiednia, jak z dostępnością części, awaryjnością, która z tych dwóch bardziej opłacalna(pierwsza większa moc - tańsza) itp.

no i czy z gazem w tych silnikach nie ma problemu..

#up
dzięki.
ok, zapytam :) racja, ale gazu spala 9-12l więc już ujdzie :D
wiscer
Nowicjusz

02 Mar 2013, 22:57

Gdy zdecydujesz się na oglądanie ,to napisz,dowiesz się na co patrzeć przy kupnie(typowo słabe punkty auta).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Mar 2013, 23:11

to możesz już powiedzieć, bo chyba już jestem zdecydowany na vectre, bo nic innego nie znajde :)

#

ta druga vectra to zwykły gaz, nie sekwencja
wiscer
Nowicjusz

02 Mar 2013, 23:21

Patrz czy nie ma wycieku z pod termostatu oraz z pompy płynu chłodniczego,typowe przypadłości tego auta,to na razie tyle,naturalnie bądź przygotowany finansowo na wymianę rozrządu z pompą płynu,paski lubią się w tych autach urywać,wymieniasz co 60 tyś km :!: .Silniczek musi chodzić jak szwajcar,no ale to już wiesz,aha,przyglądnij się dobrze czy gniazda amorków pod maską silnika są całe,kolega kupił z jednym wybitym,końcówka amortyzatora stukała o maskę auta :D .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Mar 2013, 23:31

dzięki. jaki koszt tych wymian?

znalazłem coś idealnego dla siebie :) [link do Tablica wygasł]:

jakieś sprzeciwy patrząc na sam wygląd i opis?
wiscer
Nowicjusz