Daewoo Lublin

24 Lut 2016, 15:38

Witam. Mam pytanko. W najbliższym czasie chcę kupić dostawczaka w cenie do 20tyś. Będę go potrzebował do przewozu minikoparki( waga 1,5t - 1-7t) . Większość ofert które przeglądałem to samochody które dopuszczalną ładowność mają od 1,2t do 1,6.t. Tą wyższą ładowność mają zazwyczaj Lubliny, Iveco i czasem Transit. Moje pytanie. Czy Lublin który ma wbite w dowodzie 1,5t i jest na pojedynczych kołach jest tak samo wytrzymały jak na bliźniakach? Większość lublinków które widziałem są na pojedynczych kołach i mają większą dopuszczalną ładowność. I następne pytanie. Czy np. Iveco daily który ma w dowodzie 1,4t i jest na bliźniaku da radę wozić minikoparkę o wadze 1,6t, czy to już będzie przegięcie? Pomijam tu kontrole policji, bo nie o to mi chodzi. Po prostu ile rzeczywiście takie iveco przewiezie?
Dziękuję z góry za informacje.
pluszak73
Obserwowany

Auto: opel vectra b

24 Lut 2016, 15:58

Radziłbym nie sugerować się wyłącznie ładownością, bo auto na bliźniakach ma lepszą dzielność w trudniejszym terenie(a na budowach jest różnie). Lepiej wziąć mniejszą ładowność na bliźniakach i wzmocnić zawieszenie.
Choć ja raczej bym się rozglądał za przyczepką(niższy najazd).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2016, 18:55

Rozumiem, jednak do przyczepki potrzeba tez odpowiedni samochód który to uciągnie a mam tylko osobówke, oprócz tego hak o odpowiednim uciągu. Za dużo kombinacji. Zostane jednak przy wywrotce i tak jak piszesz na blizniaku. Mało jest takich samochodów zeby miały dużą ładowność i były na bliźniaku w cenie do 20tyś
pluszak73
Obserwowany

Auto: opel vectra b

30 Maj 2016, 10:17

Też zastanawiamy się do firmy kupić Lublin-a. Oczywiście używanego. Tylko zastanawiam się jak wygląda sytuacja z dostępnością częsci.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...