Daewoo matiz - co na jego temat?

25 Lut 2008, 21:46

jakie argumenty za i przeciw
Kala
Nowicjusz

25 Lut 2008, 22:58

Za:
-ciekawy design,
-niska cena,
-niskie spalanie,

Przeciw:
-awaryjne auto,
-mało prestiżowa marka,
-mały bagażnik,
-samochód mało bezpieczny ze względu na swoje rozmiary,
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

28 Lut 2008, 11:04

Witam
Zgodzę sie z przedmowca wyzej ale nie do konca, jestem właścielem takiego samochodu spalanie wcale nie jest małe w miescie w war.zimowych spali nawet 10L.;[ wyglad jest nadal fajny i ciekawy mam go od 1999 kupiony jako nowy i bez żadnych napraw tylko zostały wymienione te podsespołu które musza być wymieniane przy normalnej eksplatacji pojazdy czyli klocki płyny filtry;)wbrew pozora mało wygladajacy samochód z zewnątrz, po wejsciu do środka nie jest tak ciasno w 4-rke można spokojnie jechac w dłuzsza trase, po mieście idealny;)
Pozdr;D
aron60
Nowicjusz

28 Lut 2008, 17:44

przejechałem tym czymś niewiele , jakieś 200 km i więcej nie chcę
może i sprawdza się toto w mieście, ale za miastem jazda matizem to kara boska.....
74
Początkujący

01 Mar 2008, 16:12

czaem warto troche dolozyc i kupic cos lepszego...
za niewiele wieksze pieniadze znajdziesz Peugoet'a 206
wojtex_
Początkujący

02 Mar 2008, 10:12

Ale Matizek ma taki swój urok :)
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...
    Kia Ceed 2 - led reflektor przód jak naprawić?
    Koledze zepsuł się reflektor mianowicie nie zapala mu się led w jednej z lamp nie świeci w ogóle a w drugiej miga czasami. Są to wersje europejskie zwykłe soczewki z ledami (nie Xenon) czy jest możliwość naprawienia ...

10 Mar 2008, 22:50

wojtex_ napisał(a):czaem warto troche dolozyc i kupic cos lepszego...
za niewiele wieksze pieniadze znajdziesz Peugoet'a 206

Wątpię, bo jedna z podstawowych zalet Mietka jest jego niska cena.
Poza tym ma kuuupę miejsca w środku (jak na tą klasę), spalanie takie sobie, w zimie miasto max 8l, (jeżeli pali 10l to coś jest nie teges z silnikiem, albo regularnie "but w podłodze") i przede wszystkim bezoobsługowość (tzn. oprócz paliwa i płunu do spryskiwaczy - dośc mały pojemnik). Niestety komfort jazdy i osiągi silnika w trasie mało satysfakcjonujące, nawet jak na tą klasę (dużo lepiej radzi sobie np. Seicento 1.1 - a podobna cena autka).
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

15 Mar 2008, 13:34

jak za dużo pali to trzeba wymienić może filtr powietrza.a tak w ogóle to matiz jak na swoja klasę jest super.polecam szczególnie do miasta.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

16 Mar 2008, 22:42

moi rodzice mają matiza i osobiscie niepolecam
mały siedzenia niewygodne bagaznik miniaturka na mniejsze zakupy, wygląd też nie przemawia za zakupem a przede wszystkim dość niebezpieczne auto
plusem jest stosunkowa niska cena i male spalanie
piecus85
Początkujący

06 Sty 2011, 21:40

Też polecam Matiza. Może nie pali tak mało jak Tico ale jak się trafi dobrze wypasioną wersję to jest nieźle.
Chińczycy do dziś go trzaskają - można zobaczyć jak go unowocześnili:
http://www.autazchin.motohobby.net/auto/chery/qq3.php
heemir
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 TD 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

13 Sty 2011, 19:06

Piszcie co chcecia,ja sie wypowiem o komforcie jazdy,kilkakrotnie jechałem nim<jako pasażer>z holandii do polski ponad 1200km i jest GIT!!co do spalania nie wiem,ale wiem że mało awaryjny :lol:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag