Daewoo Matiz-czy dobre auto

27 Kwi 2010, 14:53

Potrzebuję autka do pracy <konkretnie jezdżenia po Warszawie>.Moje fundusze finansowe przeznaczone na niego na max. 5000 tys.Zastanawiam się nad Matizem, poniewaz jestem dziewczyną wolałabym mniejszy wialkościowo samochód.Co wy myślicie o tym aucie za te pieniądze?i czy ktoś miał Matiza-jeśli tak to jak z jego wadami?Pozdrawiam :lol:
fiolkowa09
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Kwi 2010, 14:59

Ehh powiem tak zaraz pare osób napisze że Matiz gnije i wogóle no fakt ale ja rzadko widuje pognitego Maitza,wujek od 2000r śmiga (jest jego 1właścicielem) i nie ma ani grama rdzy na nim.Jeśli bedziesz jezdzić tylko po mieście to śmiało mozesz brać ale tylko i wyłącznie zadbany egzemplarz a jesli myslisz o jakiejs trasie to bedzie ciężko bo auto przy predkości powyżej 100-110km/h będzie bardzo nie stabilne i przy większym podmuchu wiatru może go "wyrzucić" z drogi :???: tutaj dość ładnie wyglądający egzemplarz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2010, 16:58

Ja powiem tak - rzadko kiedy widzę nie zjedzonego Matiza... W tej pocenie poszukaj Polo 6N z silnikiem 1,0. Do miasta, dla kobiety moim zdaniem ideał.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

27 Kwi 2010, 17:41

No jeśli tylko po mieście to takie Polo to tez dobra propozycja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2010, 00:11

Czy jezdzilas kiedys Matizem?
Ja tak.
Wrazenia:
-aby jechac "dynamicznie" = tak jak inni, musisz deptac gaz do dechy i krecic go na obroty
- wnetrze: w starym maluchu sa lepsze jakosciowo materialy wykonczenia, i "charakter", jakis styl, harmonia, ktora sklada sie na to ze jak wsiadziesz, wiesz ze to ten wlasnie samochod a nie zaden inny...
czyli:
stukajace twarde plastiki, szara prostota.

To nie dla zniechecenia, ale tak jest :roll:
dzieki za odp
tomekXY
Nowicjusz

Miejscowość: krk

28 Kwi 2010, 08:47

A ja Tobie fiolkowa09 proponuję nie kombinowac za bardzo i kupic sobie Seicento 1,1.
Fakt...ma tylko 3 drzwi ale za to o wiele lepiej się prowadzi od Matiza,wyraznie mniej pali,jest szybszy,kosztuje tyle samo,nie gnije (!!!),jest w czym wybierac,ma tanie części,naprawia go każdy warsztat,ma silnik Fire czyli bezkolizyjny rozrząd,można kupic od pierwszego właściciela,a dodatkowo pojechac szosą i w odróżnieniu od Matiza nie bac się wywrotki w koleinach !!!
:smile:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Które kontrolki w samochodzie zwiastują problemy?
    Kontrolki znajdujące się na desce rozdzielczej samochodu mogą pełnić funkcje ostrzegawcze, informacyjne i alarmujące. W przypadku większości z nich wiadomo, co należy zrobić w momencie, gdy się zaświecą. Zdarzają się jednak ...

28 Kwi 2010, 09:01

tez poleciłbym ci seicento 1.1, za okolo 5k powinnas cos znalezc matizy sa dosc awaryjne wiem bo brat handluje czesciami głownie do daewoo matiza i na prawde sprzedaje sie wszystko do tego auta do najmniejszej drobnostki i jak to on powiedzial matiz jest dobry do handlowania czesciami a nie do jezdzenia, z drugiej strony duzo ich jezdzi wiec takie zle nie musza byc wg mnie zalezy na jaki egzemplarz trafisz i matizem mozna duzo pojezdzic moj tesc mial kiedys tico od nowosci przejechal 320tys i wtedy zrobił remont silnika a tak to tylko czesci eksploatacyjne wymieniał zadnych nieoczekiwanych awarii
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

28 Kwi 2010, 11:51

Jeśli może być 3drzwiowe to ja też sie podpinam pod Seicento a jesli koniecznie 5drzwiowe to Fiat Punto I,świetne autko do miasta i nawet wspomagania nie potrzeba a co do silnika to z jakiś 1.2 75KM bo te 1.1 są troche mułowate w tym aucie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2010, 11:58

No tutaj kolego Barol dobrze kminisz,moim pierwszym autem było własnie Punto z tym silnikiem 1.2 75KM i nie dość że dobrze sie tym jeżdziło to naprawde potrafił wmiare żwawo ruszyć spod świateł,kiedyś pojechaliśmy nim w 4osoby w dalszą trase i przyznam że jechało nam sie wmiare komfortowo a dynamika była naprawde dobra.A kiedyś kumpel dał mi sie przejechać jego Puntem własnie z silnikiem 1.1 55KM bodajże to faktycznie to był muł :neutral: ten silnik jest dobry w CC i Seji ale w Punto nie bardzo.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Kwi 2010, 12:06

A może micra?

[link do oferty na Allegro wygasł]
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

28 Kwi 2010, 12:10

panowie ja mialem punto 1.1 i bez zadnego rasowania zadne seicento nie mialo z nim szans ludzie mowili ze dobry egzemplarz tzw niezamulony mi sie trafil- byc moze... wg mnie jezeli ktos potrzebuje do miasta samochodu to punto 1.1 spokojnie da sobie rade i jezeli ktos chce kupic matiza to na pewno nie zawiedzie sie osiagami w punto 1.1 wiec wg mnie niekoniecznie musi szukac 1.2. ale ja bym sie upierał jednak przy seicento jest to auto nadal produkowane a po puncie I wyszly juz trzy albo 4 edycje wiec troszke przezytek a 600 jest produkowana z nieco zmienionymi niektorymi elementami
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

28 Kwi 2010, 12:49

Ups teraz mój błąd bo zapomniałem że auto ma być po mieście :neutral: to w takim razie Punto 1.1 będzie dobre.
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2010, 13:23

no wlasnie raz na jakis czas jednak gdzies oprocz jezdzenia po miescie na pewno chcialabym jechac w daldza trase tez i po waszych radach koledzy i opiniach znajomych chyba jednak nie skusze sie na matizka:)....od kolegi mechanika dostalam propozycje opla corsy za te same pieniadze bo co opel to nie matiz...ale na pewno bylby starszy duzo w tych pieniadzach...ten vv polo podoba mi sie tez ale ogladalam to one okolo po 10 tys sa...a jestem mloda studentka i przydalby sie nieco tanszy..

[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 14:27 ]
bart258 moze i dobre sa te micry ale powiem tak nie znam sie na czesciach-czy drogie czy nie- i na awaryjnosci samochodu wiec jako kobieta patrze na wyglad duzo tez a te micry to mi sie nie podobaja. :grin: chcialabym zeby jakos ten samochod wygladal tez.do tej pory jezdzilam oplem astra i bardzo dobrze mi sie nim jezdzilo to moze i ta corsa bylaby ok...
fiolkowa09
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Kwi 2010, 13:36

A to już jest jakiś konkretny egzemplarz tej Corsy czy dopiero będziesz go szukać??
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2010, 14:35