Daewoo Nubira 1.6 16V - brak mocy, dławienie

04 Paź 2015, 10:50

Witam. Moja Nubi (kombi) naglę przestała przyspieszać. Silnik pracuje równo, odpala bez problemu. Nic nie faluje. Problem polega na tym że trzeba było redukować o 2-3 biegi żeby cokolwiek zwojować. I dało się tak jakoś tymczasowo jeździć. Lecz od ostatnich dwóch dni dławi go przy dodawaniu gazu. Przedtem problem był dopiero przy 4,5 biegu gdzie nie ciągło go powyżej 4 tyś obrotów. Teraz jeździ to tak że na każdym biegu przy pół gazie auto jedzie, ale jak chcesz dodać więcej gazu to dławienie. No i na dłuższą mete nie da się tym jezdzić.

Koszty stałe jakie poniosłem to na razie:
-filtr powietrza (i tak był już usyfiony)
-filtr paliwa
-pompe paliwa
-świece (też nic z nich praktycznie nie zostało, co do koloru - spalanie prawidłowe. Nic nie było skopcone na czarno czy mokre.)
-zawór EGR

Cewke zapłonową udało mi się podmienić na nową i oddać - bez zmian
Katalizator wycięty
Przepustnice wyczyściłem
Sprawdziłem ciśnienie na tłokach - 12,5 bara, czyli podręcznik

W poniedziałek podmienię nowy czujnik temperatury powietrza dolotowego.

Mam możliwość kombinowania bo takie części jak czujnik mogę spokojnie oddać spowrotem.
Niestety takie części jak pompa paliwa musiała zostać bo wiadomo - zanurzona w baku.

Jedyne propozycje z innych for jakie mi zostały to:
-klin na wale
-znaki na rozrządzie
-ewentualne luzy
-wtryski

Sprawdzanie kodów ogółem nie wykazują żadnych błędów po za tym że raz wyrzucił 23 czyli ten czujnik.
Podmienić mogę i sprawdzić bo takie części akurat mnie nic nie kosztują jeśli to nie będzie to.

Jak już sam nic nie wskóram to oddaje to do elektryka, niech sprawdza komputerem.

Przebieg: 186500. Nie gazowana. Uszczelka pod głowicą sprawna, żadnych oznak uszkodzenia pod tym względem.
DJVahn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Paź 2015, 09:33

Sprawdz jeszcze cisnienie paliwa za regulatorem paliwa i przed nim.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...