09 Kwi 2011, 15:39
Witam, z góry powiem iż nie wiem czy to dobry dział, w razie czego proszę o przeniesienie.
Mam problem w mym nowym nabytku jakim jest Daihatsu Charade 1.0 benzyna. Wybieram się w poniedziałek do mechaników, jednakże wolał bym zasięgnąć porad przed tym manewrem, bo kompletnie im nie ufam.
Problem polega na tym iż auto jedzie dobrze tylko przy bardzo wolnym zwiększaniu obrotów, każda próba mocniejszego wciśnięcia pedała gazu kończy się duszeniem... nie ma znaczenia czy na luzie, czy na piątce. Ponadto przy niskich obrotach (1-2tyś.) zauważalne jest szarpanie. Na dokładkę dodam iż na obecny moment pali ponad 20litrów... także ewidentnie coś jest nie tak, pytanie co? Co może być tego przyczyną? Na co zwrócić uwagę? Tyle co mogę powiedzieć, to że na luzie obroty są ustawione na trochę poniżej 1tyś. i nie mają zauważalnych wahań, a także to że odpala za każdym razem bez problemu dość szybko. Czytałem gdzieś, że może filtr powietrza wpływać na spalanie, wiem, że mam go do wymiany, bo jest zasyfiony, ale czy to mogło by aż tak wpłynąć, że zamiast spalania 5-6 litrów jest ponad 20?... Do wymiany jest też kopułka, bo te bolce co tam są to w zasadzie prawie całe starte, ale dziś już nie mogłem tego dostać.
Silnik wydaje się w porządku w zasadzie, kręci równo i spaliny nie wydają się być jakieś niebezpiecznie czarne.
Ostatnio edytowany przez
Emejcz, 10 Kwi 2011, 11:26, edytowano w sumie 1 raz