Daihatsu Cuore Bierze Olej Pomocy!!!

05 Lis 2009, 21:23

Witam

Przymierzam się do kupna Daihatsu Cuore rocznik 1996 silnik 850ccm trzycylindrowy przebieg 125000km i tu moje pytanie czy jeśli pali 0,5l oleju na 300km to jest dużo? i jakie ewentualne koszta by było po zakupie ? Proszę o szybką odpowiedź gdyż mam czas do grudnia żeby się na nie zdecydować.
xandercage
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
  • 05 Lis 2009, 21:55

Co tu dużo mówić SILNIK DO REMONTU.
    Nie kupił bym napewno.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

05 Lis 2009, 21:58

Chodzi o to że kolega tłumaczy że bierze tyle gdyż nie ma wymienianego oleju (olej syntetyczny) tylko dolewany i jak się dolewa to zaczyna coraz więcej brać oleju. I jeszcze mówi że silniki daihatsu mają tak ze biorą olej i nie wiem co o tym myśleć.
    xandercage
    Nowicjusz

05 Lis 2009, 22:05

Nie istotne jest to,że nie był wymieniany -nawet jak nie wymienisz oleju w pore to jego stan musi być w normie - i logiczne że troche go ubędzie ale napewno nie 0,5l na 300km. I skoro kolega twierdzi ,że te auta tak mają to raczej jest w błędzie i wcisnie ci bubla. Odpuśc sobie chyba, że lubisz lać olej. A tak z ciekawości ile za to chce kasy?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

05 Lis 2009, 22:05

Dodam jeszcze że ma to być samochód na 2 lata i się boje że będzie mnie czekał remont a to w przypadku Daihatsu jest trudne do zrobienia gdyż jest problem z częściami. Auto ma przejechane 120000km

[ Dodano: Czw Lis 05, 2009 22:06 ]
    7 tysięcy
    xandercage
    Nowicjusz

05 Lis 2009, 22:16

Powiem tak jak chcesz to kup- wybór nalezy do ciebie ale ja za tą kase wolał bym lepsze auto z mocniejszym silnikiem a tym bardziej, że ten ma ci służyć min. 2 lata i problem jest z częściami no i na dzień dobry silnik do remontu. Osobiście odradzam.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
      Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...
      Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
      Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...

05 Lis 2009, 22:18

Tylko że ten samochód nie może ważyć więcej niż 550kg gdyż jest na kategorie b1 więc za dużego wyboru nie mam.
    xandercage
    Nowicjusz

05 Lis 2009, 22:42

Fakt dużego wybory nie masz.
    Wolał bym kupić inny pojazd ale skoro masz pod ręką tylko taki to moze niech ci spuści z ceny za ten silnik- choć jesli nie zrobisz remontu to obawiam się, że dwóch lat nim nie pojeździsz.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

05 Lis 2009, 23:18

a jeśli chodzi o remont to co konkretnie pomogło by temu silnikowi zmniejszyć apetyt na olej ( co wymienić) i czy modyfikator plus w tym przypadku może coś pomóc?
    xandercage
    Nowicjusz

06 Lis 2009, 11:56

Półtora litra na 1000 km? To faktycznie nie opłaca się wymieniać oleju bo jak dolewasz to i tak ciągle na świeżym śmiga. Chłopie ten samochód to wrak. Sam mówisz, że z remontem silnika będzie kłopot ze względu na części. Jak Ci go kolega sprzeda za pół obecnej centu to bierz - w innym przypadku nie warto. Żaden modyfikator ani olej tu nie pomoże - TYLKO REMONT.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2013

07 Lis 2009, 11:52

Nie kopci na niebiesko zresztą było było by widać bo były wyciągane waty z tłumika ale dymi na biało ale to chyba raczej normalne. żadnych stuków w silniku nie słychać kolega go mocno kręci i wszystko ładnie pracuje. Wycieków napewno nie ma. a czy mechanik jest w stanie od ręki sprawdzić silnik na tyle żeby powiedział mi czy ten silnik jeszcze pociągnie z troche czy raczej od razu muszę zrobić remont? i czy np 1800zł wystarczy żeby go doprowadzić do stanu używalnośći (gdyż nie widzi mi się dolewanie takich ilości oleju bo bym musiał kupić beczkę) ?A i ma końcówkę tłumika w czarnej sadzy nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
    xandercage
    Nowicjusz

07 Lis 2009, 18:24

Zrób próbę olejową u mechanika i będziesz wiedział dlaczego oleju tyle znika,być może wystarczy wymienić tylko uszczelniacze zaworowe,powiem ci, ten silnik żre olej okrutnie :!: Aby ci zobrazować ile to podam ci jak dużo znikało mi oleju z silnika starej Przejściówki ,dokładnie jeden litr na 1000 km,to już było dużo ,wyciekał z uszczelnienia(sznur).Po uszczelnieniu i remoncie nie musiałem nic dolać przez 10 kkm a ty musiałbyś dolać w tym czasie 15 litrów,kolega mówi zwykłe bzdury.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)