Daihatsu feroza

17 Lut 2010, 16:17

Witam. Mam pytanko jak ponieśc przód w/w auta porócz podkręcenia na drążku skrętnym, zmianie wachaczy na większe :roll: ? widziałem,że ktoś miał wstawione sprężyny :o jak to zrobić? Czy macie jakieś inne rozwiązanie :smile: Fotki mile widziane :cool:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

17 Lut 2010, 20:25

pytanie po co ci to, podnosząc auto poza zakres drążków kąt półosi będzie kosmiczny, bez opuszczenia główki mostu się nie obejdzie, do tego dochodzą inne amory (inny skok, inna długość) taniej zrobić delikatny lift budy i podkręcić drążki :wink: tył w zależności czy resor czy sprężyna podkładki/dłuższe sprężyny (wieszaki resora) i do tego nowe amory
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Lut 2010, 13:03

Lift budy już mam podniosłem 5cm,amory też zmieniłem mają skok 35-55mm ( TRAIL MASTER ) resory tylnie oddawałem do kowala ale znowu się wyprostowały nie wiem czemu :shock: Na drążku można podnieśc maks 5cm ale wtedy czesto pęka :???: Autko nie ma sprężyn z przodu- drążki skrętne z tyłu resory :idea: Widziałem przerobioną Feroze cała stała na sprężynach :razz: Tył auta łatwo podnieść 10cm wystarczy przełożyć resory nad mosty, ale przodu tyle się nie podniesie :sad: i całe życie jazda z górki :razz: Jak zrobić wieszaki do resorów czy można kupić?
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 19:22

Mazur85 napisał(a):Widziałem przerobioną Feroze cała stała na sprężynach :razz: Jak zrobić wieszaki do resorów czy można kupić?

Jakieś 100km ode mnie jest fajna Ferozka. Ale nie ma niezależnego z przodu... :mrgreen: tylko sztywne mosty od małego Unimoga i cos z większych pojemnościowo Beemek pod machą :mrgreen:
Wieszaki możesz sam wykonać, najlepiej dając w poprzek wzmocnienie żeby ich nie przeginało na boki.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2010, 19:30

jak podniesiesz tyle nawet na sprezynach to półosie nie wyrobią po pierwszej hope nie bedzie przodu :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Lut 2010, 10:28

Z tym ze półosie nie wyrobią zgodze się :sad: A jak te wieszak zrobić i jak wygląda :?: Jogi4x4 może jak bedziesz przy okazji w tej mieścinie, gdzie ta ferka jest zrobił byś fotki i wstawil na forum :wink: Jeszcze nad czym myslałem to poprostu wstawić oponki 31" i autko pójdzie do góry :lol: ale mam jeden mankament, że bedzie dość ciężko dla silnika 1,6 16v bo jedna oponka waży około 20-22kg :???:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 14:22

Vitarowe spokojnie wyrabia na 31 to i ferroza jako niedaleki kuzyn wyrobi :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Lut 2010, 18:37

w sensie półosie i przeguby z vity na tyle pancerne? porobią jakiś czas ale niezbyt długo. w zasadzie to nawet krótko :mrgreen:
wszystko zależy od ciężaru nogi kierownika i techniki jazdy jaką preferuje :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

21 Lut 2010, 17:50

A co z podniesieniem przodu :?: :sad:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 18:03

Karson napisał(a):w sensie półosie i przeguby z vity na tyle pancerne? porobią jakiś czas ale niezbyt długo. w zasadzie to nawet krótko :mrgreen:
wszystko zależy od ciężaru nogi kierownika i techniki jazdy jaką preferuje :mrgreen:
półosie porobią dyfer klęknie :mrgreen:

@
Mazur85 zawsze istnieje możliwość opuszczenia mocowania przedniego dyfra, robi się specjalną płyte dystansową, do rego dłuższe wahacze, inne amortyzatory, inne drążki, a to już konkretna rzeźba
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2010, 21:09

dyfer nie klęknie. jego obudowa tak :mrgreen: ale da się wzmocnić. niestety wtedy przeguby nie wytrzymują zbyt długo :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 21:46

no o to aluminiowe dziadostwo mi chodziło :mrgreen:
zawsze można zastosować porządny z GV
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2010, 22:05

pocieszny napisał(a):zawsze można zastosować porządny z GV

i jest to jeden z najlepszych patentów :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 16:37

Mam jeszcze jedno pytanko a nie będę nowepo posta pisał czy na felge 15x6 wejdzie oponka 31"
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 21:31

31 i co dalej?? bo 31x10,5x16 nie wejdzie :mrgreen:
a 31x9,5x15 będzie w sam raz :wink:
wysokość nie ma znaczenie ważna jest szerokość opony i otwór centralny
pocieszny
Forumowicz VIP