Daihatsu Rocky- Rozłączanie mostu przedniego

03 Lis 2013, 20:20

Witam
Mam problem, od niedawna posiadam daihatsu rocky i zauważyłem że podczas podjeżdżania pod stromą górkę rozłącza mi przedni most. Znajomi twierdzili że to przez sprzęgiełka piast i radzili je zaspawać ale zaspawanie to plan b a puki co zwracam się o rade do was. Dodam też że podczas jazdy po drodze z włączonym napędem na 4 koła co jakiś czas słychać takie jakby uderzenie.
Michur4
Obserwowany

Auto: Daihatsu Rocky
Silnik: 2.8TD 102KM
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lis 2013, 09:58

nie masz centralnego dyfra więc po drodze z zapiętym 4x4 się nie jeździ, właśnie załatwiłeś sprzęgiełka (jeśli masz, bo nie wszytkie mają i oby tylko je bo najtańsze) albo reduktor
to stukanie to od tego że co jakiś czas naprężenie powastałe przy jeździe 4x4 musi gdzieś ujść, a jeśli nie ma centralnego dyfra, to coś musi się uślizgnąć albo przeskoczyć ewentualnie urwać (niepotrzebne skreślić), poczytaj sobie o używaniu napędów w terenówce, dużo na ten temat napisane, nawet na tym forum
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...