Dalekie trasy "starym" samochodem

04 Paź 2016, 19:27

Myśle że ten dział wydaje się najlepszy do tego typu tematu. Otóż od przyszłego miesiąca zamierzam robić długie dystanse (~420km w kazdy weekend do konca roku) niezbyt nowym pojazdem, bo chodzi tutaj o Polo 3 z 2001r. Miałem z nim różne przygody, ale ogólnie sprawuje się aktualnie bardzo nieźle, nie robie nim długich dystansów bo po zmianie pracy mam po prostu bliżej. Teraz wolałbym dmuchać na zimne, chciałbym go dać do warsztatu aby na wszelki wypadek naprawić w nim to co trzeba. Hamulce napewno do wymiany, na co jednak zwrócić jeszcze uwage? Nie chciałbym zatrzymać się w połowie austrady i potem radzić sobie z kosztami za pomoc drogową. Tak jak wspomniałem wcześniej, miałem z nim różne przygody i nie chciałbym żeby się powtórzyły (a to problem z odpaleniem 100km od domu, a to dziwna praca silnika przy niskich obrotach itd itp)
Markin
Obserwowany

Auto: Polo 3

12 Paź 2016, 21:37

Rozumiem że to jest benzyna?

Tak jak piszesz hamulce trzeba zrobić wraz z ręcznym. Kolejna sprawa przegląd świec, filtrów i ewentualna wymiana. Tak samo z olejem jak masz zrobione około 10kkm to proponuję wymianę. Sprawdź poziom płynu w układzie chłodzenia i ewentualne wycieki z silnika. Stan opon też jest ważny oraz ciśnienie w nich.

Ogólnie powinno się przejrzeć poziony wszystkich płynów i w razie czego uzupełnić. Sprawdzić światła i zaopatrzyć się w jakieś zapasowe żarówki, bo teraz dzień coraz krótszy i kiepskie warunki pogodowe.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Paź 2016, 00:16

na takich trasach lepiej unikac tego co czasem sie akceptuje jezdzac w kolo komina np. lekko cieknąca chlodnica, sparciałe weze, stukanie w zawieszeniu, gruchajacy przegub czy drobne ubytki rożnych płynów. Nie mówie ze sie nie da , bo sam robiłem trasy do Anglii w tym raz jadac z zapalającą sie kontrolka oleju, innym znów razem ostatnie 300km trasy pokonane na 3 cylindrach.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

21 Paź 2016, 15:46

A dodatkowo warto zastanowić sie nad Assistance. I to pełnym. Np. w PZU składka nie jest wielka, a podczas podróży spokój. Braknie paliwa, przywiozą, zepsuje się auto, to albo naprawią na miejscu, albo scholują do domu lub warsztatu ( wskazanego przez ciebie ). Dodatkowo można "wydłużyć" opcję holowania do 1000km.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2012 / relacja
    Summer Cars Party 2012 już za nami SCP powstało dzięki zaangażowaniu śląskich (i nie tylko) klubów motoryzacyjnych i jest największym zlotem tego typu w Polsce. To jedna z nielicznych okazji, aby zobaczyć tysiące zmodyfikowanych ...