Dalsza naprawa starego auta czy inne na kredyt ?

15 Maj 2018, 14:00

Cześć. O dłuższego czasu mam mały dylemat. Obecnie użytkuje Polo III 1.9D, które jeździ, ale wymaga wkładu finansowego. Naprawy w tej chwili już dwukrotnie przekroczyły cenę zakupu. Nie mam za bardzo ochoty dalej pakować kasy w ten samochód, tym bardziej, że obecnie nie mam na to oszczędności. I teraz myśl jest taka, żeby wziąć 20k i kupić moje auto marzenie - Patrol Y60 2.8TD. Wiem, że duze, że terenowe i dużo pali. Ale byłoby to auto, które bym kupił a prawdopodobnie nigdy nie sprzedał. Byłoby raz, w teorii na zawsze :). Innych aut w ogóle nie biorę pod uwagę, nie bawią mnie osobówki. I teraz się zastanawiam, czy na razie zlać temat, dalej męczyć to polo i nie brac kredytów, czy zmienić na dużego nissana. Od razu dodam, że od wiosny przyszłego roku w domu byłby jeszcze focus z 2007r. Także nissan stałby się autem dodatkowym. Pozdrawiam, dajcie znac co byście w takiej sytuacji robili ;)
Majlooo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Polo III
Silnik: 1.9D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Maj 2018, 14:26

Majlooo napisał(a):Od razu dodam, że od wiosny przyszłego roku w domu byłby jeszcze focus z 2007r. Także nissan stałby się autem dodatkowym. Pozdrawiam, dajcie znac co byście w takiej sytuacji robili

To nie lepiej przeczekać do wiosny przyszłego roku? Utrzymanie Patrola też będzie kosztowało, będziesz płacił raty kredytu i utrzymywał auto co razem wyniesie dość dużo. Utrzymanie każdego używanego auta kosztuje, a w przypadku takiego taniego (poniżej 5 tysięcy) często kilka rzeczy może sprawić, że dokładasz do niego jego wartość (wystarczą tylko opony, przegląd i OC).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Maj 2018, 15:20

Tak, to dobry pomysł i też o tym myślałem, ale polo serio jest już na wykończeniu. Zawiecha, wydech, hamulce, w dodatku skrzynia ( już 3- cia !)
daje oznaki, że raczej do końca roku to nie wytrzyma. Na domiar złego, za dwa miesiące wjeżdża ubezpieczenie i tym sposobem znów pakuje za samą możliwość jeżdżenia więcej, niż auto jest warte. Obecnie mam jakieś raty do września i potem czystka, więc muszę czekać do tego miesiąca z ewentualna zmianą. Najchętniej bym nic od nikogo nie pożyczał, ale nie kupie znów auta do 3k (polo jest moim 4 autem), wpakuje drugie tyle i sprzedam za grosze lub w ogóle, jak to wczesniej bywało. Mozna by było powiedzieć, żebym poczekał do wiosny i nie zmieniał auta w ogóle, lecz problem w tym, że muszę mieć wtedy dwa auta w domu. Nie mam opcji tego przeskoczyć.
Majlooo
Nowicjusz

15 Maj 2018, 16:14

Kredytowanie auta, które nie służy do zarabiania pieniędzy a z każdym dniem przyczynia się do ich utraty (utrata wartości+koszty kredytu) to ekonomiczny idiotyzm.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Maj 2018, 17:14

Tak...bolesna lecz to prawda.
Majlooo
Nowicjusz

15 Maj 2018, 17:18

Pożycz od kogoś z rodziny czy znajomych bez procentu te kilka tysięcy, spisz umowę dla pewności i tyle.

Branie kredytu na Patrola który będzie się psuł jest bez sensu, nigdy go nie sprzedasz? Żebyś się nie zdziwił, że go sprzedasz bo na raty nie starczy. Tak to już jest... :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Włącz kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem
    Według "Europejskiego barometru odpowiedzialnej jazdy 2015", aż 44% polskich kierowców zapomina włączyć kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem. Tymczasem to niezbędny element bezpiecznej jazdy, dzięki któremu ...
    Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...

15 Maj 2018, 17:20

Invi napisał(a):Kredytowanie auta, które nie służy do zarabiania pieniędzy a z każdym dniem przyczynia się do ich utraty (utrata wartości+koszty kredytu) to ekonomiczny idiotyzm.

Tu trochę bym polemizował, telewizor na siebie nie zarabia, a kupujemy je na raty. Wszystko zależy od dochodów, jaki procent dochodów przeznaczymy na te raty. Ale zgodzę się, że używane auto(dosyć stare-Patrol za 20tys) w kredycie, to niezbyt dobre rozwiązane.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Maj 2018, 17:28

yeti65 napisał(a):Tu trochę bym polemizował, telewizor na siebie nie zarabia, a kupujemy je na raty.

Obecnie mamy pełno ofert typu "Raty 0%", to żaden kredyt, tylko rozłożenie w czasie. Przykład zupełnie nieadekwatny. On chce wziąć 20k, spłaci 30k + będzie ładować kasę w auto. Inna bajka.
galakty
Forumowicz VIP

15 Maj 2018, 17:44

galakty napisał(a):Obecnie mamy pełno ofert typu "Raty 0%

Spróbuj coś kupić na te 0% :mrgreen:
Ale nie o to mi chodziło.
Zmieniłeś pracę, Twoje zarobki pozwalają spokojnie myśleć o nowym aucie, rata wyniesie cię poniżej 10% dochodu. Dlaczego ktoś ma tłuc się starym gratem, a nie nowym autem, skoro nie odczuje zbytnio takiego ubytku z budżetu domowego. Samochód to zawsze koszty, nie zyski, więc nad opłacalnością zakupu nie ma co się rozwodzić. Pytanie tylko czy jesteś w stanie zaakceptować pewne koszty, w zamian za konkretne korzyści.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Maj 2018, 17:50

Oczywiście, tylko:
1. Nie kupuje nowego auta, a starą używkę, która generuje koszty (SC to to nie jest).
2. Skoro teraz szkoda mu ładować kasy w auto, do tego szkoda mu na ubezpieczenie, to nie wiem czy aż tak go stać na kredyt na używane auto.

Jeśli może sobie pozwolić to jasne, nie wnikam.
galakty
Forumowicz VIP

15 Maj 2018, 17:53

yeti65 napisał(a): Ale zgodzę się, że używane auto(dosyć stare-Patrol za 20tys) w kredycie, to niezbyt dobre rozwiązane.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Maj 2018, 20:19

Fakt jest taki, że dałbym radę spłacać ten samochód, lecz byłoby to dosyć odczuwalne. Przeczytałem komentarze, przemyślałem jeszcze raz sprawe na chłodno i uznałem, że ogarnę obecne auto i spokojnie będe odkładać kasę. Kto wie co się będzie dziać po drodze, jak już bym wziął kredo i miał tego nissana. Być może bym musiał go sprzedać wcześniej, niż mi się wydaje, jak to wcześniej powiedziano. Także dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam wszystkich ;).
Majlooo
Nowicjusz