Darmowe autostrady w Niemczech

01 Wrz 2011, 10:36

Jak to funkcjonuje że w Niemczech są ładne autostrady za darmo, a u nas za niewielki odcinek trzeba słono płacić. Gdzie jest różnica, jaki jest powód?
TopRider
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf 3, 1.6 75KM

23 Gru 2011, 22:10

Niedlugo skonczy sie darmocha w niemczech.

Jaki jest powod?? W Niemczech niema tylu kombinatorow co w PL.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

27 Gru 2011, 02:20

Powód jest taki że polski rząd wszystko sprzedał głównie Niemcą i nie mają pieniędzy na nic to jak zawsze szukają ich na nas przeciez już w paliwie płacimy podatek niby na utrzymanie dróg ale to tylko nasz Mądry Kraj:)
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

28 Gru 2011, 16:57

RNI napisał(a):Jaki jest powod?? W Niemczech niema tylu kombinatorow co w PL.

haha, racja :)

nawet jeśli w niemczech wprowadzą opłaty to mają być one niższe niż u nas. po prostu wielki LOL, brawa dla naszego rządu.......
drmax
Nowicjusz

Auto: Land Rover Disco 2

16 Sty 2012, 18:30

W Niemczech od wielu lat mają sensowne autostrady, a w Polsce dopiero się je buduje więc potrzeba hajsu żeby Chińczyki mogły zarobić :P
pisii35
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

16 Sty 2012, 22:31

pisii35 napisał(a):W Niemczech od wielu lat mają sensowne autostrady, a w Polsce dopiero się je buduje więc potrzeba hajsu żeby Chińczyki mogły zarobić

Akurat Chićzyki, to nie jest dla nas dobre wyjście. Chiński Covec dał d...y i mam nadzieję, że to zablokuje Chińczykom możliwość wygrywania przetargów w całej UE.

Niedawno czytałem, że Chiny opanowują Afrykę, budują tam drogi, które po pierwszej ulewie (a że w Afryce ulewy są naprawdę ulewami, a nie jak w Polsce mżawkami) nie nadawała się do niczego.

Nie ma się co boczyć, że Niemcy mają autostrady i mają je za friko. Niemcy są wyjątkiem w Europie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2012, 22:45

Oj myślę, że jeszcze nie raz u nas albo w całej Europie tania siła robocza z Chin coś zbuduje... na nasze nieszczęście....
Ale fakt- czy jeszcze jakiś kraj oprócz Niemiec ma bezpłatne autostrady?
pisii35
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Sty 2012, 10:54

Z tego co się orientuje,to wszędzie za przejechanie danego odcinka trzeba zapłacić,chociaż nie wiem czy w Austrii także nie ma darmowych autostrad,swego czasu tam przejeżdżałem,ale było to dawno i coś mogło ulec zmianie.
Autofocus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 1998