REKLAMA
Witam,
Na wstępie szybko nadmienię, iż szukałem podobnego tematu i natrafiłem na kilka sprzecznych informacji - dlatego proszę o informacje.
Teściowa mieszkająca na stałe w Niemczech (niemieckie obywatelstwo) chce podarować auto swojej córce mieszkającej w Polsce (mojej żonie, polskie obywatelstwo). Auto jest obecnie w Polsce na niemieckich blachach.
Chcemy spisać umowę darowizny, wziąć tablice i wyrejestrować auto w Niemczech, a następnie po otrzymaniu briefu zarejestrować je w Polsce.
Pytania:
1) Czy umowa musi być w języku niemieckim? Jeśli tak czy mogę prosić o link do wzoru takiej umowy (nic nie możemy znaleźć).
2) Czy umowę trzeba pokazywać w Niemczech czy wystarczy tylko po prostu wyrejestrować auto? Dodam, iż nie potrzeba nam ani OC ani próbnych tablic bo auto już jest w Polsce.
3) Kolejność działań w PL już znam z innych wątków, tylko czy jak podjadę autem bez tablic na stację kontroli na przegląd to nie wezwą policji? Czy można wnioskować o wydanie jakiegoś dokumentu ze skierowaniem na przegląd, z którym mogę poruszać się po ulicach?
Serdeczna prośba o odpowiedź,
Pozdrowienia ze Szczecina!
Miłej resztki weekendu