Darowizna samochodu

13 Lut 2010, 23:39

Witam! Przedstawię krótko mój problem. Mam 18 lat, od niedawna prawo jazdy. Wujek chce mi podarować swój stary samochód, jego wartość to ok 5tys. Czy to również muszę zgłaszać w Urzędzie Skarbowym? Dodam, że nie posiadam NIP-u, co jest tu chyba największym problemem, inaczej mógłbym nawet spisać umowę kupna-sprzedaży. Czy bez NIP-u zarejestrują i opieczętują mi umowę darowizny w US i czy będę mógł zarejestrować auto w Wydziale Komunikacji? Dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam
kkkh2
Nowicjusz

Miejscowość: Z kapusty
Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Lut 2010, 02:02

nie potrzebujesz NIP. W umowie k-s skresl NIP i napisz PESEL. I naucz sie troche szukac, 3 tematy nizej masz podobny temat : https://www.forumsamochodowe.pl/oddanie- ... htm#172948
Colicab
Nowicjusz

Miejscowość: spod auta

14 Lut 2010, 08:01

Swoją drogą też radzę przeczytać ostatnie posty o darowiznach i składkach OC. Jeśli wujek przepisze go na Ciebie to Ty będziesz musiał płacić OC (logiczne, nie?), a składka dla 18-latka ze świeżym prawem jazdy może okazać się zabójcza. No chyba że samochód to Cinquecento 700 czy coś innego z równie mikroskopijnym silnikiem.

Jest sporo sposobów aby nie wylądować w takiej sytuacji, ale to już możesz sobie doczytać, ja tylko sygnalizuję problem
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 520d EfficientDynamics Edition BluePerformance
    Przyjazny dla środowiska, zrównoważony ekologicznie, nowatorski – oto atrybuty, jakimi musi wyróżniać się zwycięzca w tej kategorii. Najlepsze pod tym względem okazało się BMW 520d EfficientDynamics Edition ...