Darowizna

24 Maj 2011, 23:46

Witam wszystkich,

Żona ma otrzymać od ojczyma auto i teraz zastanawiamy się jak to zrobić, żeby opłaty były jak najmniejsze.

Pierwsza opcja jaka miała być to darowizna, tylko co potem, jakie opłaty się z tym wiążą?

Drugi pomysł jaki wpadła nam do głowy to dopisać się jako współwłaściciel. To będzie nasze pierwsze auto więc wiadomo, że koszty ubezpieczenia będą wysokie. Jako współwłaściciel wiem że mogę wtedy korzystać ze zniżek jakie ma inna osoba, w tym wypadku ojczym żony.
Kto powinien być dopisany, rodzina - moja żona, czy mogę to być ja, jako że żona nie posiada prawka?

Proszę was o poradę jaką drogę wybrać, a może jest jeszcze inna opcja? Fajnie jakby można było korzystać z tych zniżek. Ojczym jest już w podeszłym wieku, dlatego też oddaje auto, lekarz nie wyraził zgody na dalsze jeżdźenie, więc tylko my będziemy korzystali z tego auta.

Pozdrawiam
use
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

25 Maj 2011, 08:39

use napisał(a):Pierwsza opcja jaka miała być to darowizna, tylko co potem, jakie opłaty się z tym wiążą?

Przy darowiznie dotyczączej najblizszych osób w rodzinie nie ma zadnych opłat...
use napisał(a):Kto powinien być dopisany, rodzina - moja żona, czy mogę to być ja

Mozesz być Ty.W tym przypadku lepiej jak bedziesz Ty.Masz prawko a więc z biegiem lat mabywasz znizki...Czynność ta tez kosztuje parę groszy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Maj 2011, 09:07

W takim razie rozumiem, że jeśli stanę się współwłaścicielem auta (zostanę dopisany do własności) to kolejne ubezpieczenie, które będę musiał wykupić we wrześniu będzie mniejsze o zniżki, które aktualnie są na koncie ojczyma żony? Nic się nie zmienia tylko dodatkowo zniżki będą już też powoli naliczały się na mnie?

I jeszcze kwestia jak się stać współwłaścicielem, to jest jakby darowizna części auta? Jakie druki wypełnić? Ile to kosztuje?
use
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

27 Maj 2011, 19:25

use napisał(a):I jeszcze kwestia jak się stać współwłaścicielem, to jest jakby darowizna części auta? Jakie druki wypełnić? Ile to kosztuje?

Z umową darowizny (do wyguglania) oraz dowodem rejestracyjnym (plus ewentualnie kartą pojazdu) idziesz do wydziału komunikacji i zostajesz dopisany do dowodu rejestracyjnego. Nie pamiętam czy i ile za to się płaciło, bo robiłem sporo rzeczy hurtem (kończyły mi się dodatkowo miejsca na pieczątki od diagnosty), ale za całość zapłaciłem niewiele.

Jeśli ojczym jest zajęty i nie da rady wyskoczyć to musisz wziąć dodatkowo odpowiednie upoważnienie i zapłacić ok. 20 PLN.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

02 Cze 2011, 20:12

tu możesz pobrać umowę darowizny
[link wygasł]

nie wiem czy w przypadku gdy ojczym Twojej żony przekazuje Tobie samochód to będziesz zwolniony z podatku - zadzwoń do skarbówki i się upewnij.

tu możesz pobrać upoważnienie
[link wygasł]

Co do OC to zwykle jest tak, że będą brane pod uwagę zniżki ojczyma i zwyżki - Twoje.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...