Data produkcji auta w dowodzie rejestracyjnym

17 Kwi 2008, 21:35

Mam pewien problem. Posiadam VW LT 28 hmmm rzecz wygląda nastepująco Karoseria jest z roku 1995 natomiast silnik jest z roku 1978, w starym dowodzie był jeszcze nr silnika dlatego rocznik był wpisany 78 ale była notka, że odbudowa 1995. Teraz, silnik jest już częścią zamienną i nie pisze się numeru w dowodzie, ale u mnie w polu DATA PRODUKCJI zostało 1978 czyli data silnika. W zasadzie nie przeszkadzałoby mi to, ale problemy zaczęły się niedawno, z ubezpieczeniem, kiedy w ubezpieczalni zażyczyli sobie 3000zł za OC!! pytali czy ma żółte tablice itp. Nie wiem co mam w tym momencie zrobić. Myslałem że może podjechac do VW (ale ogólnie wstyd za tkim autem) żeby napisali zaświadczenie ze produkcja 1995 (po VIN) i z tym do urzędu kominikacyjnego zeby poprawili dowód.

Czy może ktoś dac mi jakąś radę? Pozdrawiam.
roszej
Nowicjusz

18 Kwi 2008, 09:15

W dowodzie rejestracyjnym nie ma takiego pola jak "data produkcji samochodu" - jest data pierwszej rejestracji(rubryka B),data ważności dowodu rejestracyjnego,jezeli taka występuje(rubryka H) oraz data wydania dowodu rejestracyjnego(rubryka I).Natomiast data produkcji samochodu jest w numerze VIN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Kwi 2008, 09:38

właśnie patrze w dowód rejestracyjny i widze:
ROK PRODUKCJI
1978
roszej
Nowicjusz

18 Kwi 2008, 19:39

W tym układzie masz stary dowód rejestracyjny.W nowym dowodzie nie ma takiego pola.Wymień dowód i po kłopocie.A stary powiedz,że np. wyprałeś ze spodniami w pralce i się rozmókł.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Kwi 2008, 01:05

mam nowy dowód, rozkładany i widnieje jak byk data produkcji... :)
roszej
Nowicjusz

19 Kwi 2008, 10:52

No to chyba znowu zmienili wzory dowodów rejestracyjnych.Ja rejestrowałem niecały miesiąc temu autko i nie ma w tym dowodzie daty produkcji samochodu.Zresztą wogóle nie ma nic napisane,co w jakich tabelkach jest.Tabelki są tylko z literowym kodem od A do S.Objeśnienia trzeba sobie poszukać.
Ale wracajac do tematu - skoro tak,to najlepiej będzie jak pójdziesz z tym dowodem rejestracyjnym do WK i powiesz,w czym problem.Ze zmianą daty produkcji nie powinno być problemu,ponieważ jest ona zawarta w numerze VIN.I myślę,że tam cię pokierują na dobrą droge.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika