Data rejestracji samochodu na podst. rejestracji - jak?

01 Wrz 2018, 18:14

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak z numeru rejestracyjnego odczytać datę rejestracji samochodu (oczywiście w przybliżeniu). Jaka jest kolejność przyznawania numerów rejestracyjnych? Jeśli ma to znaczenie, to chodzi mi o samochód z rejestracją GA (Gdynia).
Przepraszam jeśli założyłem temat w nieodpowiednim dziale.
Filipp25
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2018, 20:28

Musisz ustalić w jakiej kolejności były zużywane zasoby, nie wiem jak jest to u ciebie ale wiem że u mnie od jakiegoś roku jest używany 3 zasob, mniej od roku bo od roku widzę auta które mają numer na przykład 1A23, wcześniej od około 2005 był używany zasób np. 12AB, ustaliłem to ponieważ pierwszy zasób np. A123 był używany od 2000 i z tym zasobem można znaleźć numer np. X100 jeszcze z "polskim" eurobandem, a na przykład X800 już można znaleźć z flagą unii. Mam nadzieję że zrozumiałeś, jak coś to pytaj.
MarcinMRG
Nowicjusz

02 Wrz 2018, 20:26

Z numeru rejestracyjnego nie da się odczytać daty rejestracji. Pracownik WK może dawać TR jak mu się podoba. Ja np. zawsze proszę o tablice, w których są cyferki 73. I pani przebiera w tych tablicach i szuka i mi zawsze znajduje.
Ewentualnie można poznać jeszcze po literkach które są po cyferkach. np. w 2017 były wydawane tablice GA1234L, a w 2018 są wydawane GA1234M. Ale to, po jakim czasie jest zmiana literki, zależy od liczby rejestracji samochodów w ciągu roku, a co za tym idzie od wielkości powiatu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dopasowane rozwiązania napędu quattro - technika
    Niezależnie od oferowanych w sprzedaży modeli, Audi pracuje nad wieloma nowatorskimi samochodami koncepcyjnymi. Każda koncepcja pociąga za sobą odpowiednio dopasowane rozwiązanie napędu quattro. W modelach kompaktowych A3, ...