Decyduje pomiędzy 3 modelami ,nie wiem na który się zdecydować, do 25

08 Gru 2023, 23:04

Witam planuję w niedługim czasie zakupić auto ,mam na oku 3 modele ,ma być w miarę małe, wygodne ,przyjemne dla oka (przynajmniej w najmniejszym stopniu),będzie służyć na dojazdy do pracy, nie duże odległości więc bęzyna.
No i wiadomo najlepiej sprawne, ale z tym różnie bywa :p.
Rocznikowo auto od 2010-2013 pewnie coś w tym przedziale
Budżet do 25 na sam zakup.
Jestem laikiem jeśli chodzi o wiedzę techniczną w kwestii samochodów, więc jedynie mogę się posiłkować internetem i opiniami na które tutaj liczę, że ktoś napiszę za i przeciw tych modeli oraz który z nich wypada najlepiej pod względem funkcjonalności oraz najmniejszego nakładu finansowego ewentualnych napraw i awarii.
Modele między którymi wybieram i mam zagłostkę :
Hyundai i20
Citroen ds3
Peugeot 208
Z góry dziękuję za komentarze.
Patryk2632
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Gru 2023, 05:26

Ds3 i 208 sobie odpuść, i20 i30 zwykle auta, technicznie nie ma źle.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Gru 2023, 10:53

Tylko slyszalem ze sporym mankamentem hyundai jest korozja ,i tego sie obawiam troche.
Patryk2632
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Gru 2023, 12:39

Patryk2632 napisał(a):Tylko slyszalem ze sporym mankamentem hyundai jest korozja ,i tego sie obawiam troche.

Przy dzisiejszej motoryzacji lepiej nazywać rdzę rdzewką niż mieć okazję naprawiania mechaniki chociażby w/w autach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Gru 2023, 16:18

Patryk2632 napisał(a):Tylko slyszalem ze sporym mankamentem hyundai jest korozja ,i tego sie obawiam troche.

Mój nowy nabytek, Hyundai Tucson I z 2006 roku przeczy tym pogłoskom :mrgreen: Z hyundaiem nie jest tak źle pod tym względem, a mechanicznie to proste i niezawodne auta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2023, 17:36

Przed korozja zawsze można się trochę zabezpieczyć grunt to kupić zdrowy egzemplarz żeby było co zabezpieczać. Za 25 dostaniesz też magane 3, tam już nie ma problemu z korozją a auto samo w sobie całkiem ok.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...

09 Gru 2023, 22:03

yeti65 napisał(a):Z hyundaiem nie jest tak źle pod tym względem

stary i prosty klamot, weź kup z 2018r takiego hyundaja to juz sie nie będziesz tak cieszył....kolega walczy z takim chyba 3 miesiąc coś mu dolega?pytanie co ? nikt nie wie :lol:
toyman40
Stały forumowicz

10 Gru 2023, 09:02

Korodują sanki oraz zawieszenie, zdarzało się że komuś wahacz pękł ale sorry, to się nie dzieje z dnia na dzień i wystarczy zajrzeć pod auto żeby sprawdzić jego stan. U mnie z 2007 roku był tylko nalot rdzy, w serwisie też powiedzieli że nie ma sensu tego wymieniać i jedynie tuleje poszły. A jak ktoś ma auto gdzieś, odpala i leje paliwo to tak, może skorodować.

Do tego tylne ranty drzwi pod uszczelką, ale u mnie prędzej auto się rozwali i pójdzie na złom niż ta rdza będzie miała jakikolwiek wpływ.

Co do nowych modeli, też na grupach widzę sporo narzekania i jakość poleciała na łeb na szyję.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007