Deklaracja akcyzowa po terminie - czy jest za to kara?

15 Cze 2021, 13:58

Witam , mam pytanie odnośnie deklaracji akcyzowej ... Czy orientuje się ktoś ile wynosi kara za spóźnienie się 8 dni z złożeniem deklaracji ?
Rkrupa12
Obserwowany

15 Cze 2021, 14:09

Masz na złożenie takiej deklaracji 14 dni od momentu powstania takiego obowiązku. Za spóźnienie nie ważne czy jeden dzień czy osiem jak w Twoim przypadku grozi już kara nawet do ponad 2 tyś. zł. Bardzo często po wyjaśnieniu okoliczności spóźnienia tego obowiązku nakładane są kary w wysokości 150-300zł. Niemniej jednak warto to załatwić jak najszybciej, a jak przekroczymy termin to proponuję przygotować sobie realne usprawiedliwienie które może pomóc w obniżeniu kary :yes:
Warto od razu złożyć czynny żal z taką deklaracją być może wtedy uda się uniknąć kary.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2021, 14:22

Dzięki wielkie . Mam jeszcze jedno pytanie , czy dana dekleracje składa się w urzędzie skarbowym czy w siedzibie służby celnej ? Czynny żal w sensie ?
Rkrupa12
Obserwowany

15 Cze 2021, 14:35

Z tego co wiem to tylko w US (tam opłacasz akcyzę na podstawie odpowiedniej deklaracji) można to złożyć, nawet chyba można online przez ePUAP ale to musiałbyś sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Cze 2021, 20:12

Rkrupa12 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie , czy dana dekleracje składa się w urzędzie skarbowym czy w siedzibie służby celnej ? Czynny żal w sensie ?

W tej chwili to już jeden urząd... KAS
Odpuść sobie czynny żal.
Deklarację AKCU najlepiej przez portal PUESC
Na złożenie jest 14dni od daty powstania obowiązku podatkowego, a na zapłatę jest 30dni.
Tak stanowią przepisy.

Podstawa prawna: Art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 864, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”.
Termin składania: Do 14 dni, licząc od dnia powstania obowiązku podatkowego, nie później jednak niż w dniu rejestracji samochodu osobowego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym.
Miejsce składania: Urząd skarbowy, przy pomocy którego wykonuje swoje zadania naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce wykonywania czynności lub wystąpienia stanów faktycznych, podlegających opodatkowaniu podatkiem akcyzowym; jeżeli czynności podlegające
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Cze 2021, 06:03

Trochę się podepnę pod temat. Złożyłem deklarację podatkową, z tym że nie zgodziłem się z kwotą wartości pojazdu (czyli i wysokością akcyzy) wyliczoną przez urzędnika. Napisałem oświadczenie że się nie zgadzam i dostałem dane do zrobienia opłaty za akcyzę wyliczoną z kwoty na umowie. Urzędnik mówił, że po opłaceniu otrzymam potwierdzenie i z tym mogę już zarejestrować auto, ale mogę się spodziewać listu od urzędu i kontroli. Teraz pytanie, jak może wyglądać taka kontrola i jakie mogą być jej konsekwencje (wartość auta na umowie jest niższa niż rynkowa), czy mogę dostać jakąś karę, czy po prostu będę musiał dopłacić różnice? Żadnej opinii rzeczoznawcy nie mam na tą chwilę
Jambx
Nowicjusz

28 Cze 2021, 08:29

Generalnie to akcyzę płaci się od wartości samochodu a nie od wartości na umowie, bo na umowie to ja i 100 Euro mogę wpisać a auto warte np. 20 000zł.
Jeżeli płaciłeś za auto dużo mniej no to musisz mieć jakieś dokumenty na to że auto ma obniżoną wartość, np. zdjęcia jakiś uszkodzeń , wad auta itp. inaczej trzeba dopłacić różnicę i mieć spokojny sen :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

28 Cze 2021, 12:57

No właśnie czyli jak najpierw zapłacę to mniejszą akcyzę (od kwoty na umowie) to potem ewentualnie będę musiał tylko dopłacić różnice? Jak to będzie wyglądać przyślą rzeczoznawce, czy po prostu jak nie będę miał papierów żadnych potwierdzających niższą wartość auta to będę musiał dopłacić i tyle, jakieś odsetki czy coś są możliwe?
Jambx
Nowicjusz

28 Cze 2021, 13:34

Jambx napisał(a):Trochę się podepnę pod temat. Złożyłem deklarację podatkową, z tym że nie zgodziłem się z kwotą wartości pojazdu (czyli i wysokością akcyzy) wyliczoną przez urzędnika. Napisałem oświadczenie że się nie zgadzam i dostałem dane do zrobienia opłaty za akcyzę wyliczoną z kwoty na umowie. Urzędnik mówił, że po opłaceniu otrzymam potwierdzenie i z tym mogę już zarejestrować auto, ale mogę się spodziewać listu od urzędu i kontroli. Teraz pytanie, jak może wyglądać taka kontrola i jakie mogą być jej konsekwencje (wartość auta na umowie jest niższa niż rynkowa), czy mogę dostać jakąś karę, czy po prostu będę musiał dopłacić różnice? Żadnej opinii rzeczoznawcy nie mam na tą chwilę

Nie wiem o jakie pieniądze starasz się ugrać czyli wartość auta (nie rynkowa tylko erotax) + pojemność skokowa silnika vs deklarowana na umowie kwota zakupu. Jeżeli chcesz walczyć nawet o drobną kwotę wykonaj opinię rzeczoznawcy to jest podstawa dalszej wymiany pisemek. Opinia to około 250-300zł netto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Cze 2021, 13:42

Jambx napisał(a): Jak to będzie wyglądać przyślą rzeczoznawce, czy po prostu jak nie będę miał papierów żadnych potwierdzających niższą wartość auta to będę musiał dopłacić i tyle, jakieś odsetki czy coś są możliwe?

raczej tylko trzeba będzie dopłacić , kary nie powinno być, co nawyżej jakieś grosze tzn. odsetki za spóźnienie.
andrewb25
Stały forumowicz

28 Cze 2021, 15:15

Tylko czy sama opinia rzeczoznawcy wystarczy, nie będą tego sprawdzać jakoś, bo auto nie jest uszkodzone, po prostu na umowie mam dużo niższą kwotę niż rynkowa?
Jambx
Nowicjusz

28 Cze 2021, 15:28

a jest sens płacenia za opinię czy nie lepiej dopłacić do tej akcyzy? jakie to kwoty są ?
andrewb25
Stały forumowicz

28 Cze 2021, 15:32

Ok 1800 zł różnicy między akcyzą z kwoty z umowy a ta co mi wyliczył urzędnik (18.6 %, bo 3.0) dlatego się zastanawiam co zrobić, jeśli by tylko opinia rzeczoznawcy wystarczyła i bym wiedział że tego nie sprawdzają jakoś to i tak jestem ok 1.5k do przodu).
Jambx
Nowicjusz

28 Cze 2021, 15:54

no dobrze a jeżeli rzeczoznawca wyceni auto podobnie jak Urząd Celny? :lol: to nie dość że trzeba dopłacić to jeszcze koszt rzeczoznawcy.
No chyba że auto ma faktycznie jakieś wady..dlatego kupiłeś np. taniej, lub wpisałeś mniejszą kwotę na umowie :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

28 Cze 2021, 16:00

No właśnie rzeczoznawca zanizy mi wartość auta, tylko czy oni to potem jakoś sprawdzają? Gra warta świeczki, jak myślicie?
Jambx
Nowicjusz