Demontaż mechnizmu linki hamulca przy zacisku hamulcowym

05 Kwi 2010, 15:16

Witam!
Mam prośbę o pomoc do wszystkich z Was, którzy mają wiedzę na temat demontażu mechanizmu linki hamulca ręcznego w zacisku hamulcowym koła tylnego. Otóż jak jest to przedstawione na poniższym zdjęciu mam odkręconą nakrętkę nr 1 oraz śrubę nr 2. Element nr 3 jest luźny, natomiast dźwigienka jest jakby przyspawana i nie mogę jej ściągnąć ze śruby (nakrętka nr 1). Nie chcę nic robić na siłę aby nie uszkodzić żadnego z elementów zacisku. Czy macie jakieś sposoby na ściągnięcie dźwigienki. Nadmieniam że chciałbym ściągnąć cały mechanizm przed zdemontowaniem zacisku.
[link wygasł]

Dzięki za pomoc
Pozdr.
Voytheck
Voytheck
Nowicjusz

05 Kwi 2010, 15:54

jest to na małym frezie ułożone podważaj i uderzaj lekko puści. ale być może uszczelnienie puścić i wtedy trza cały zacisk rozkręcić i wymienić o ringa co jest na ośce..bo stare to wiesz co dobre..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

05 Kwi 2010, 16:26

Dziękuję Rafi195. Myślę sobie że spróbuje ściągaczem. Pobijałem dźwigienkę ale ani nie drgnęła, raczej wcześniej wygięła by się.
Voytheck
Nowicjusz

05 Kwi 2010, 16:41

Dasz radę.. a po co chcesz ją zdemontować ?do wymiany osłony??
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Kwi 2010, 16:45

Będę czyścił i malował zacisk więc chcę zdemontować wszystkie części, które przeszkadzałyby przy pracy ze szlifierką.
Voytheck
Nowicjusz

05 Kwi 2010, 17:29

No to teraz wiem..pozdrawiam
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...
    Skoda Vision E - wnętrze samochodu koncepcyjnego
    Futurystyczny design modelu VISION E ukazuje charakter nowego języka stylistycznego ŠKODY dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Najbardziej uderzające cechy nadwozia to m.in. brak słupka B czy nietypowo otwierane ...

06 Kwi 2010, 22:37

Rafi195 u mnie jest wieloklin. Ale dodałeś mi odwagi żeby ściągnąć mechanizm ręcznego. Zdemontowałem go za pomocą ściągacza.
Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
Voytheck
Voytheck
Nowicjusz