Diagnoza sondy lambda.

16 Cze 2013, 17:27

Jestem nowy na forum, wiec Witam wszystkich.
Prosze o diagnoze mojej sondy lambda:
-na benzynie napiecie lata 0,42-0,46V
-na gazie 0,39-0,51V
Pomiar wykonany multimetrem. Nie wiem czy lambda musi isc do wymiany. Do tego miesiac temu wymienilem u gazownika wtryski od gazu, wiec nie wiem jak on to regulowal. Czy po wymianie labmdy konieczna bedzie wizyta u gazownika, zeby raz jeszcze wyregulowac gaz?
Pozdrawiam.
leebailong
Nowicjusz

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.6 GLX

18 Cze 2013, 02:38

Moim zdaniem sonda jest na pograniczu sprawności. Widać,że silnik pracuje na ubogiej mieszance. Jeśli V spadnie jeszcze trochę ,to sondę trzeba będzie wymienić. Generalnie im bardzie zużyta sonda,tym jest V mniejszy.
Jeśli wymienisz sondę,to poobserwuj jak pracuje silnik i jak auto jedzie.Wizyta u gazownika będzie potrzebna ,kiedy na nowej sodzie nie będzie ok. Myślę że wymiany sondy,poprawi pracę silnika. Sondę proponuję oryginalną,zamiast tzw uniwersalnej i przekładania starej wtyczki,która też może być już nie całkiem efektywna. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...