REKLAMA
Witam, to mój pierwszy post chociaż swoją całą wiedzę (dalej znikomą) nt samochodów posiadam właśnie z tego miejsca, za co szczerze dziękuję.
Zastanawiam się nad kupnem pierwszego, własnego samochodu, pracuję ponad 500km od rodzinnego domu więc zakładając wizyty co 1-2 tygodnie pokonam circa 30,000km rocznie w trasie. W mieście praktycznie nie będę się pojawiał stąd pomysł na diesel.
Mam doświadczenie albo w autach małych typu Yaris, albo SUV-ach. Ani jedne ani drugie się nie nadaje. Szukam czegoś co po 1. będzie bardziej dynamiczne, po 2. będzie ekonomicznym autem, a po 3. nie będzie wymagało sporych napraw w najbliższych latach, po 4. wytrzyma na tyle długo, że w przyszłości zmieszczę tam rodzinę 2+1.
Mieszkam w Białymstoku i wybrałem kilka ofert z okolicy, czy mógłbym prosić o ocenę i informacje:
-czy wyglądają na złomy
-czy są warte swojej ceny
-czy spełnią moje wymagania w długiej trasie
-czy są ekonomiczne
Nie mam wystarczającej wiedzy, żeby wyobrazić sobie, jak konkretna moc silnika wpłynie na zachowanie auta, w zależności od jego masy etc. dlatego proszę też o opinię o samych silnikach i o tym, jak to się będzie prowadziło - jest sezon burzowy, jak tylko skończy się ten armagedon to zacznę je wszystkie testować organoleptycznie...
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do Gratka wygasł]
Starałem się wyselekcjonować prywatne oferty z sensownym przebiegiem; zauważyłem, że w Białymstoku 80% aut to te ściągane z Niemiec, z 1998-1999 roku z przebiegiem do 170,000 km co mnie trochę odstrasza na starcie od handlarza. Zrezygnowałem też z Audi A4 czy wszelkiego typu BMW bo one wszystkie w tej okolicy sprzedawane są właśnie przez firmy.
Będę ogromnie wdzięczy za pomoc, chociaż wiem, że takie tematu są tu wałkowane codziennie.