Diesel 30-50 tysięcy

07 Cze 2016, 11:34

Witam serdecznie. Jeżdżę obecnie passatem b5fl 1.9 tdi 101KM (tak wiem...), na taki samochód kiedyś było mnie stać i tak już został. Uznałem ostatnio, że odłożyłem trochę kasy i czas zmienić samochód na coś fajnego.
Na samochód chcę wydać około 40 tysięcy +- 10(na sam samochód).

Dlaczego diesel?
Moja droga do pracy to 36km w tym 30 km poza miastem, lub 70/80km autostradą, a później chwile po mieście. Jednak zdarza się, że 2-4 dni jeżdżę tylko po mieście, z tego tytułu DPF odpada. Passatem w rok przejechałem około 75 tysięcy, teraz myślę, że rocznie będzie około 40-50 tysięcy.

A czemu nie gaz? No właśnie... nigdy nie miałem "zaufania" do gazu, ale zaczynam się przekonywać, nie wiem czy jestem już gotowy na to ^^. Do gazu przekonuje mnie możliwość zakupu samochodu z mniejszym przebiegiem.

Czego wymagam?
1) Bezawaryjność, nie mogę sobie pozwolić by pewnego dnia nie dojechać do pracy.
2) Mocy, jeździłem tym passatem 2 lata, z tego sporo po autostradach i 101 koni to za mało jak na jego masę.
3) Koszt ubezpieczenia, za ubezpieczenie passata, samo oc zapłaciłem 1400zł w zeszłym roku, w tym 1000zł. Do nowego samochodu z cała pewnością będę chciał kupić też ac i jeżeli się tak da oczywiście nie chciałbym na to przeznaczyć połowy wartości. (Jestem młodym kierowcą, pesel też całkiem nowy, do zniżek za wiek jeszcze parę lat).
4) Spalanie, samochód to moje narzędzie pracy, więc byłoby dobrze gdyby na paliwie dało się zaoszczędzić parę groszy, tym bardziej, że noga raczej lekka nie jest, szczególnie na autostradzie.
5) Koszty części, z tego samego powodu co niskie spalanie.
6) Komfortu, w samochodzie spędzam trochę czasu dziennie, nie tylko podczas jazdy, ale także czekając na klientów, pracując na tablecie(nie jestem zwolennikiem pracowania w kawiarniach), czy czekając, na dziewczynę 30min która miała zejść za 5min. Zdarza się też przespać czasami w samochodzie, tak zwana drzemka autostradowa ;) (mile widziane fotele z pamięcią ustawień). W miarę cicha jazda, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić głośniejszą niż w passacie przy 140 km/h z lekko wygiętymi drzwiami ^^ :lol:
7) Pojemności, duży sedan lub kombi, to będzie mój jedyny samochód, dość często wyjeżdżam sam, lub z kilkoma osobami na parę dni(praca wymaga). Czuje się pewnie w dużych samochodach.
8) Trwałości, Co by złego nie mówić o passacie to łącznie przejechałem nim około 170 tysięcy kilometrów, obecnie ma 450 tysięcy i ma się dobrze (dbałem o niego). Samochód planuje kupić na kilka lat więc potrzebuje samochodu, który był zaprojektowany na więcej niż 300tyś kilometrów ;)
9) Skrzynia, raczej manualna, jestem młody i jakoś mnie to bawi :ok:
10) Wyposażenie, wygodne siedzenia, wszystkie szyby elektryczne, klimatyzacja, dużo miejsca w środku(na tylnej kanapie też), tempomat to absolutna podstawa, mile widziane też czujniki parkowania(bardzo ciasny parking przy biurze) i generalnie jestem gadżeciarzem, więc im więcej tym lepiej.
11) 5 miejsc, piąte nie musi być komfortowe ale być musi ;)
12) Rocznik, wiem że należy patrzeć na stan techniczny ale samochód nie może być starszy niż z 2008 roku ;)
13) Napęd, na tył odpada a z tym bmw i mercedes :( Tylko przód lub 4 koła.

Wiem, że wymagania są typowo cebulowe, dobre wyposażenie, diesel który mało pali, tani w utrzymaniu, nie psuje się, nie ma z nim problemów i nie istnieje, ale szukam kompromisu, oglądałem już kilka samochodów i mam kilka typów, a mianowicie:
Audi a6 c6 TYLKO S LINE
Audi a4 b8 Tylko S line (wolę a6)
Ford Mondeo MK4
Passat CC
Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to średnio wyszukana lista i typy są dość typowe ;) O wasze typy, proszę razem z silnikiem i mocą i jeżeli się da.
Byłem już zdecydowany na A6 C6 2.0 136 KM, ale dałem sobie namieszać w głowie przez wszystkich ich propozycjami, znajomy ma ten silnik w swoim Audi i... chyba troszeczkę brakuje tych koni ;)

Jestem z okolic Krakowa, jeżeli ktoś by widział ofertę z okolic czegoś wartego uwagi, to proszę o link ;)
Exymus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 01 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: VW Passat b5fl
Silnik: 1.9 TDI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2016, 12:53

Exymus napisał(a): Trwałości, Co by złego nie mówić o passacie to łącznie przejechałem nim około 170 tysięcy kilometrów, obecnie ma 450 tysięcy i ma się dobrze (dbałem o niego). Samochód planuje kupić na kilka lat więc potrzebuje samochodu, który był zaprojektowany na więcej niż 300tyś kilometrów

Exymus napisał(a):Audi a6 c6 TYLKO S LINE
Exymus napisał(a):Passat CC

To się wyklucza

Myślę że powinieneś się przekonać do LPG , dobrej instalacji i dobrze wyregulowanej nie ma co się obawiać.
I na LPG będą dużo mniejsze koszty utrzymania jak i przejechanych km.

Exymus napisał(a):2-4 dni jeżdżę tylko po mieście, z tego tytułu DPF odpada

W współczesnych dieslach wszędzie już chyba jest montowany
Wyjątkiem jest C5 2.0 HDI gdzie jest FAP i jest trochę mniej problematyczny

W twoje wymagania idealnie by pasował Lexus GS 430 ale koszty OC Cię zjedzą

Z diesli proponuję
C5 2.0 HDI
Ford Mondeo 2.0
Honda Accord VII albo VIII 2.2
Renault Laguna 2.0 DCI
Alfa Romeo 159 1.9 2.4 JTD

Benzyniaki z możliwością zagazowania
Honda Accord 2.0 2.4
Laguna 2.0 T
C5 2.0
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

07 Cze 2016, 18:02

Exymus napisał(a):Audi a6 c6 TYLKO S LINE

tylko właściciele VAGów tak zwracają na te listewki "eslajn" uwagę jakby to było niewiadomo co ;)

DPFa/FAPa nie ominiesz w aucie za taką kasę. Od 2010r. jest montowany seryjnie w każdym.

Co Ci przeszkadza w napędzie na tył?

Ogólnie A6 jest bardzo drogie w utrzymaniu i po relatywnie prostym passacie z drogim zawieszeniem jak na to auto możesz przeżyć szok w serwisie z A6. No i w tej kasie to głównie początek produkcji, a nie 2008.
Z Twoich typów jestem za Mondeo, bo jest po prostu pewny i popieram propozycje kolegi wyżej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Cze 2016, 20:17

Volvo S60/S80 lub V70III w 50 tyś kupisz. DPF-a zawsze można wyciąć ;)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

07 Cze 2016, 22:48

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałem się, że właścicielowi passata B5 ktoś odpisze ;)

S-Line, bo jak podjedziesz pod kościół.... generalnie chodzi o lepsze/wygodniejsze wyposażenie które jest dla mnie bardzo ważne. Lecz!!! Dobrze zrobiłem, że napisałem na forum, ponieważ moje myślenie się zmieniło i to o 180 stopni, mianowicie: Audi wypadło z gry, podobnie jak Passat CC
Zostało Mondeo MK4 i Citroen C5 III generacji, przy czym o wiele bardziej podoba mi się Citroen, ze względu na wyposażenie, cene, wygląd etc, przejrzałem oferty i znalazłem jedną która szczególnie mi się spodobała, mianowicie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Cud miód tylko automat fe fe. Taki tylko z manualem.

Co do silnika 2.2 czytałem bardzo różne opinie, chciałbym poznać wasze zdanie. Wyposażenie które robi wrażenie jak najbardziej na plus.
Jest to kawałek drogi ode mnie dlatego wcześniej chciałbym podpytać, może ktoś coś podpowie ;)

I jeszcze pytanko, na co warto zwrócić uwagę przy tym Citroenie?
Jak się spisuje to zawieszenie i czy jest drogie w eksploatacji (zdaję sobie sprawę, że za komfort się płaci)

Wiem, że to komis a komisy to komisy ;)
Exymus
Nowicjusz

07 Cze 2016, 23:32

Jak szukasz z polskiego salonu, to ten może nie być.
tomekdk

08 Cze 2016, 11:30

Automat i tak odpada, preferowałbym 2.0 163KM ;)
I wersja wyposażenia EXCLUSIVE.
Chyba, że polecacie inną moc silnika 2.0? Czy warto brać to zawieszenie? Słyszałem wiele dobrego (komfort) i wiele złego (koszta)
Exymus
Nowicjusz

08 Cze 2016, 13:39

A jechales kiedys automatem, czy tylko tak zaslyszales, ze dla dziadkow i nie ma frajdy z jazdy? :naughty:
Imo automat w samochodzie to podstawa, a szczegolnie w dieslu gdzie masz krociotkie biegi i maly zakres obrotow.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Cze 2016, 13:51

Zdarzało się jeździć automatem i nie było w tym nic złego, sugeruje się tylko tym co przeczytałem, czyli skrzynia w C5 działa bardzo... Ciężko? powoli reaguje.
Exymus
Nowicjusz

08 Cze 2016, 17:18

Automat w C5 może być ryzykowny, więc lepiej jak szukasz manuala.
Jak C5 to tylko z hydropneumatyką, bo to jest bajka. Trwałością przewyższa konwencjonalne i w ogólnym rozrachunku wychodzi podobnie w serwisie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Cze 2016, 23:47

Już poszukuje wymarzonego egzemplarza ;)
Pytaniem tylko jest silnik? 2.0 163KM to mój typ, co o tym myślicie? (najwięcej pozytywnych opinii na forach)
Exymus
Nowicjusz

09 Cze 2016, 10:16

2,0HDI to bardzo udana jednostka - jedna z najlepszych w tej klasie pojemnościowej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Cze 2016, 23:07

A więc zdążyłem już obejrzeć kilka citroenów i.... w każdym coś było źle, natomiast znalazłem ogłoszenie które przykuło moją uwagę, ale jest daleko ode mnie, więc o wiele bardziej doświadczonych kolegów chciałbym zapytać o wasze zdanie?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Do absolutnej pełni szczęścia brakuje jedynie kamery cofania na której mi kompletnie nie zależy ;)
Pytam, bo jest możliwość, że komuś z was rzuci się w oczy coś czego nie zauważyłem? Może powiem co mi nie odpowiada
1) komis.... wszyscy wiemy czemu ;)
2) brak informacji skąd sprowadzony (dzwoniłem, ale Pan nie był wstanie odpowiedzieć, a szefa akurat nie było)
3) W zdjęciu, gdzie widać fotel kierowcy, dlaczego w miejscu do zapięcia pasa bezpieczeństwa jest końcówka ów pasa? Żeby nie pikało o nie zapiętych pasach?
4) Na prawo od kierownicy, miejsce na 3 przyciski, do czego mogą służyć bo nigdzie nie znalazłem samochodu który by tam coś miał
5) Cena... i tutaj nie wiem co mam myśleć, pełne wyposażenie(bez tej kamery), 2012 produkcja/13 pierwsza rejestracja, 130 tysięcy przebiegu. Taki egzemplarz na rynku niemieckim (sprawdziłem) jest delikatnie mówiąc... droższy (wiadomo, że kurs euro wysoki i są jeszcze inne kraje)
Samochód pojadę obejrzeć 2 razy, raz sam, drugi raz z zaprzyjaźnionym mechanikiem, jeżeli będę już pewien. Ciekaw jestem waszego zdania.

Ja wiem, że to bardzo cebulowe, wszędzie szukam podstępu, coś nie pasuje, ale to kupa pieniędzy, kilka lat oszczędzania.

PS: chciałem podziękować wszystkim za pomoc, jeżeli uda się zakupić owego Citroena, po jakimś czasie opiszę co i jak, wiem że to nic, ale... no w sumie to nic i koniec ;) Dziękuje jeszcze raz.
Exymus
Nowicjusz

10 Cze 2016, 12:40

Mimo, że od handlarza to zobaczyłbym. Przebieg realny, a nie jakieś 50tys. jak to w PL przy 3-letnich.

Klamra od pasa jest do tego co opisujesz.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Cze 2016, 15:30

Dzida dziękuje Ci bardzo za pomoc ;)
Już chyba ostatnie pytanie, bo w poniedziałek jadę obejrzeć samochód, jaką cenę powinienem zaproponować/wynegocjować, rozrzut niesamowity w cenach tych Citroenów ;)
Znawcą nie jestem, a wiadomo, im więcej wynegocjuje tym lepiej, nie chce zacząć niczym głupim ^^
Dzida, jestem Ci winien dobre piwko ;)
Exymus
Nowicjusz