REKLAMA
Witam serdecznie. Jeżdżę obecnie passatem b5fl 1.9 tdi 101KM (tak wiem...), na taki samochód kiedyś było mnie stać i tak już został. Uznałem ostatnio, że odłożyłem trochę kasy i czas zmienić samochód na coś fajnego.
Na samochód chcę wydać około 40 tysięcy +- 10(na sam samochód).
Dlaczego diesel?
Moja droga do pracy to 36km w tym 30 km poza miastem, lub 70/80km autostradą, a później chwile po mieście. Jednak zdarza się, że 2-4 dni jeżdżę tylko po mieście, z tego tytułu DPF odpada. Passatem w rok przejechałem około 75 tysięcy, teraz myślę, że rocznie będzie około 40-50 tysięcy.
A czemu nie gaz? No właśnie... nigdy nie miałem "zaufania" do gazu, ale zaczynam się przekonywać, nie wiem czy jestem już gotowy na to ^^. Do gazu przekonuje mnie możliwość zakupu samochodu z mniejszym przebiegiem.
Czego wymagam?
1) Bezawaryjność, nie mogę sobie pozwolić by pewnego dnia nie dojechać do pracy.
2) Mocy, jeździłem tym passatem 2 lata, z tego sporo po autostradach i 101 koni to za mało jak na jego masę.
3) Koszt ubezpieczenia, za ubezpieczenie passata, samo oc zapłaciłem 1400zł w zeszłym roku, w tym 1000zł. Do nowego samochodu z cała pewnością będę chciał kupić też ac i jeżeli się tak da oczywiście nie chciałbym na to przeznaczyć połowy wartości. (Jestem młodym kierowcą, pesel też całkiem nowy, do zniżek za wiek jeszcze parę lat).
4) Spalanie, samochód to moje narzędzie pracy, więc byłoby dobrze gdyby na paliwie dało się zaoszczędzić parę groszy, tym bardziej, że noga raczej lekka nie jest, szczególnie na autostradzie.
5) Koszty części, z tego samego powodu co niskie spalanie.
6) Komfortu, w samochodzie spędzam trochę czasu dziennie, nie tylko podczas jazdy, ale także czekając na klientów, pracując na tablecie(nie jestem zwolennikiem pracowania w kawiarniach), czy czekając, na dziewczynę 30min która miała zejść za 5min. Zdarza się też przespać czasami w samochodzie, tak zwana drzemka autostradowa (mile widziane fotele z pamięcią ustawień). W miarę cicha jazda, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić głośniejszą niż w passacie przy 140 km/h z lekko wygiętymi drzwiami ^^
7) Pojemności, duży sedan lub kombi, to będzie mój jedyny samochód, dość często wyjeżdżam sam, lub z kilkoma osobami na parę dni(praca wymaga). Czuje się pewnie w dużych samochodach.
Trwałości, Co by złego nie mówić o passacie to łącznie przejechałem nim około 170 tysięcy kilometrów, obecnie ma 450 tysięcy i ma się dobrze (dbałem o niego). Samochód planuje kupić na kilka lat więc potrzebuje samochodu, który był zaprojektowany na więcej niż 300tyś kilometrów
9) Skrzynia, raczej manualna, jestem młody i jakoś mnie to bawi
10) Wyposażenie, wygodne siedzenia, wszystkie szyby elektryczne, klimatyzacja, dużo miejsca w środku(na tylnej kanapie też), tempomat to absolutna podstawa, mile widziane też czujniki parkowania(bardzo ciasny parking przy biurze) i generalnie jestem gadżeciarzem, więc im więcej tym lepiej.
11) 5 miejsc, piąte nie musi być komfortowe ale być musi
12) Rocznik, wiem że należy patrzeć na stan techniczny ale samochód nie może być starszy niż z 2008 roku
13) Napęd, na tył odpada a z tym bmw i mercedes Tylko przód lub 4 koła.
Wiem, że wymagania są typowo cebulowe, dobre wyposażenie, diesel który mało pali, tani w utrzymaniu, nie psuje się, nie ma z nim problemów i nie istnieje, ale szukam kompromisu, oglądałem już kilka samochodów i mam kilka typów, a mianowicie:
Audi a6 c6 TYLKO S LINE
Audi a4 b8 Tylko S line (wolę a6)
Ford Mondeo MK4
Passat CC
Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to średnio wyszukana lista i typy są dość typowe O wasze typy, proszę razem z silnikiem i mocą i jeżeli się da.
Byłem już zdecydowany na A6 C6 2.0 136 KM, ale dałem sobie namieszać w głowie przez wszystkich ich propozycjami, znajomy ma ten silnik w swoim Audi i... chyba troszeczkę brakuje tych koni
Jestem z okolic Krakowa, jeżeli ktoś by widział ofertę z okolic czegoś wartego uwagi, to proszę o link