Diesel 8000-13000

23 Lis 2011, 18:09

Octawia to przy Lybrze wóz drabiniasty. Zawieszenie jest bardzo komfortowe i trwałe a ewentualne jego naprawy tanie (części pasują od Fiata Marea / Multipla)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lis 2011, 18:14

Może i wóż drabiniasty ale za to trwalszy łatwiejszy w naprawach i do tego tansze części :D
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

23 Lis 2011, 18:24

Stereotyp a nawet więcej... BZDURA
Jechałes kiedyś Lybrą? lub nawet siedziałeś w niej ? Możesz mi powiedzieć co tam jest takiego drogiego? Częsci ogólno dostępne, nawet tańsze niż do VAG.
AreBie
Aktywny

23 Lis 2011, 18:28

Wez już skoncz z tymi stereotypami,ta napewno części są tansze niż do skody,octavia ma bardzo dobrą opinię i jakos nikt nienarzeka a ty na każdym kroku chcesz udowodnic jakie te włoskie auta swietne wspaniałe i bezawaryjne jak by tak było to niebyły by tak tanie,i więcej osób by tym jezdziło
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 18:36

Które części ? klocki ? tarcze ? rozrząd ? elementy zawieszenia ? Ja róznic w cennikach nie widze. Mało osób jeżdzi przez takie stereotypy jakie ty np wygłaszasz na forum. W Pl najlepsze to tylko niemiecki choćby z 4 sklejone. Są cztery pierścienie na masce lub znaczek VW to człowiek się czuje lepszy od innych. Taka nasza zaściankowość.
AreBie
Aktywny

23 Lis 2011, 18:40

Panowie, nie kłóćcie się nie o to tu chodzi :), a może jakiś golf 4 ?
Jest niedaleko mnie ładny peugeot 406 2.0 bez z gazem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
takietam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1999
Auto: golf 1.9 tdi 110km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...
    W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...

23 Lis 2011, 21:00

Nie masz jakis innych argumentów tylko cały czas będziesz pisac że ja rozsiewam stereotypy??Powiem tak,jak polecam cos to wiem ze to jest dobre bo albo mam z tym stycznosc,albo znam kogos kto ma już kupę czasu i jest zadowolony.Napisałem octavie bo wiem ,(i więszosc użytkowników tego forum napewno też tak sądzi) że jest to samochód dobry i posiada sprawdzoną konstrukcję więc nie wmamwiaj mi że to stereotypy.
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 21:11

I kto tu nie ma argumentów prosiłem abyś podał które części eksploatacyjne w Lybrze są droższe niż w Octavi.I co? Skoro twierdzisz że Lybra czy jest drozsza w ekspoatacji to podaj jakiś przykład. Wydajesz opinie o rzeczach o których nie masz przysłowiowego zielonego pojęcia. Octavia to dobry samochód, ale za te same pieniądze mozna mieć dużo lepsze auto, tylko trzeba zdjąć klapki z oczu albo przestac słuchać pseudo znawców ;-)
AreBie
Aktywny

23 Lis 2011, 21:23

Ktos w temacie o lybrze pisał że jest ciężki dostęp do niektórych elementów przez co koszty wymiany są wysokie ;)
Konkretnie pisał o wyjmowaniu silnika czy skrzyni przy wymianie rozrządu
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 21:51

Widzisz tak to z wami internetowymi "znawcami" jest, wiesz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. Gdzieś coś przeczytałeś, gdzies coś usłyszałeś , ale rzetelnej wiedzy ZERO.

Silnik trzeba wyjmować (choć są i magicy którzy tego nie robią,) tylko przy wymianie rozrządu w 2.0 PB
Nie wiesz dokładnie to sie nie wypowiadaj bo aby rozsiewasz nieprawdę a tego nie będe tolerował.

P.S. Silnik trzeba wyjąć tez np. w Subaru Turbo aby... wyrególować zawory i co z tego powodu Subaru jest gorsze od Skody ???

P.S. 2 Wiesz co trzeba zdemontowac aby wymienić rozrząd w 2.5 TDI V6 VAGa ?
AreBie
Aktywny

23 Lis 2011, 22:13

AreBie a że tak spytam miałeś Lancie że tak ją chwalisz?Moim zdaniem do takiej Skody łatwiej o części,gdyż na szrocie mozna taką ustrzelić a Lancii na szrocie raczej ciężko szukać.
U mnie na dzielnicy jest o tyle dobrze że jakbym chciał Lancie to chłopaki już pare lat sie nią zajmują więc niemiał bym problemów z serwisem czy częściami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lis 2011, 22:30

Do Subaru tez sa czesci drogie, a poczytaj o poprzedniej generacji(GD) np Imprezy z motorem 2.0 160KM, wszyscy chwala, autko w ktorym motor jest pancerny i nic sie z nim nie dzieje, zawszieszenie i itp to samo. A Passat B5? Kpl dobrych wahaczy na przod to 2k zl, jak sie jezdzi szybko i malo uwaza na dziury, to mozna skasowac po 30k km nawet. Dalej chcesz VW chwalic? Najnowsze motory 2.0 TDI 140KM, super silnik, ops czasami glowica peka... starszej generacji podac ci kijowy silnik? 2,5 V6 TDI poczytaj ile kosztuje do niego nowa pompa wtryskowa, pewnie nie wiesz, to ci powiem - polowe wartosci A6 C5 2,5 TDI czy tam Passata B5(jak nie wiecej). Albo zawieszenie w Audi allroad, caly zawies to ponad 10k zl jakby chcial wymienic, dodaj do tego 2,5 V6 TDI, bo to najczesciej spotykany motor w A6 allroad, nowa pompa wtryskowa + zawias z robicizna wyjdzie pod 20k zl, tyle za ile mozna taka A6 allroad kupic.

A co do Subaru turbo, e tam pikus, H6 + LPG jest lepsze, co 20k km regulacja czy samo sprawdzenie luzow na zaworach, a tez trzeba silnik wyjac zeby "tylko" sprawdzic.
Ostatnio edytowany przez Czimi 23 Lis 2011, 22:47, edytowano w sumie 3 razy
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

23 Lis 2011, 22:33

Ale panowie zamiast polecać autorowi tematu to zaczeła sie głupia dyskusja na temat konkretnych marek i co ile kosztuje :roll: nie ma samochodów idealnych,w każdym zawsze coś sie zepsuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lis 2011, 22:38

No A6 C5 2,5 TDI V6 w budzecie ktory ma by kupil na upartego(sa tansze zwykle od 1,9 TDI) wiec moze spokojnie traktowac moj post, jako to czego nie kupowac. :D

A z wiekszych autek w dieslu, co najwazniejsze pewnych, to A6 C4 2,5 TDI R5 140KM, motor nie do zajechania, zawieszenie i itp tez perfekt, super autko sie prowadzi, wygodne, w miare duze, tylko dorwac jakas w dobrym stanie to nie takie hop siup. Chipujesz taki motor i masz w nim 170KM, 90-130km/h na 4-tym biegu to mozna powiedziec ze poezja, a wiem co mowie. A przy 130km/h spali ci raptem 6l na 100km.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Lis 2011, 07:07

barol91 napisał(a):AreBie a że tak spytam miałeś Lancie że tak ją chwalisz?Moim zdaniem do takiej Skody łatwiej o części,gdyż na szrocie mozna taką ustrzelić a Lancii na szrocie raczej ciężko szukać.
U mnie na dzielnicy jest o tyle dobrze że jakbym chciał Lancie to chłopaki już pare lat sie nią zajmują więc niemiał bym problemów z serwisem czy częściami.

Miałem, ba nawet nadal jest w rodzinie.
Co ty chcesz kupowac na szrocie ? Części eksploatacyjne ??? Wszystko jest ogólno dostępne masz do wyboru oryginały , zamienniki różnej klasy. Nic nie trzeba na szrotach kupować.
AreBie
Aktywny