Diesel bez filtra DPF do miasta?

09 Paź 2016, 11:36

Witajcie,
Strasznie napaliłem się na zakup Volvo S40 w kwocie do 27 tysięcy.
Niestety w tej kategorii dominują silniki Diesla.

Jeździć będę przede wszystkim po mieście - głównie do pracy 17,5km w jedną stronę, z czego zdecydowana większość po trasie szybkiego ruchu.

Zastanawiam się , czy w takim wypadku silnik Diesla 1,6 pozbawiony filtra DPF nie byłby złym wyborem? Spośród takowych najłatwiej byłoby mi zakupić odpowiedni egzemplarz.
Jacgues
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Paź 2016, 11:59

Jacgues napisał(a):Jeździć będę przede wszystkim po mieście - zdecydowana większość po trasie szybkiego ruchu.

Więc w końcu po mieście, czy trasa :?: :?: :?: :lol:
Diesel jest niepolecany na krótkie odcinki <5km, ze względu na dosyć długie nagrzewanie się, a jazda na zimnym silniku zdrowa dla tegoż silnika nie jest. W Twoim przypadku diesel od biedy powinien się sprawdzić, tylko.... :?: czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2016, 13:04

Dzięki za doby artykuł.

Mieszkam w największym mieście Polski i jeżdżąc po nim, mogę pokonywać sporo km poruszając się po trasach szybkiego ruchu (ograniczenie do 80).

Normalnie w ogóle nie brałbym Diesla pod uwagę, gdyby nie fakt, że ilość ofert z fajnymi bezyniakami S40 jest przerażająco mała - tyle co kot napłakał.

Rozgrzanie silnika rano i zostawienie włączonego na 30 sekund po dotarciu do miejsca, w trosce o turbinę, to nie żaden problem.

Zastanawiam się tylko czy taki cykl mieszany (gdyż co najmniej połowa pokonywanych przeze mnie km nie będzie w stylu typowym dla miasta, a raczej w stylu jazdy w trasie) na odcinkach 15-17,5km można uznać za wystarczający, by jednak tego Diesla już nabyć...
Jacgues
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Paź 2016, 15:58

W tej chwili lepiej jechać dookoła tego miasta niż przez centrum :mrgreen:
Żona jeździ z Zegrza na Ursynów to wiem :lol: Najbardziej szkodliwa jest tzw. jazda dookoła komina(na zimno) i ostre ruszanie (dwumasa dostaje w kość). Taksiarze też jeżdżą dieslami i jakoś dają radę. Problemem może być za to upolowanie zadbanej sztuki- często się zdarza, że są one mocno eksploatowane, bez należytej dbałości o serwis(ma być tanio).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

09 Paź 2016, 18:00

S40 to dobry wybór ale w dieslu szukaj 2.0, spalanie niewiele większe a silnik o niebo lepszy i osprzęt nie będzie cierpiał. Przy 1.6 będziesz go wyżej wkręcał na obroty przez co osprzęt dostanie po p....., poza tym 1.6 ma 5 biegową skrzynię. Na twoim miejscu szukałbym jednak benzyny
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...
    Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...