Diesel czy benzyna+gaz?

jakie paliwo?

1. ON
10
48%
2. benzyna
5
24%
3. benzyna + gaz
6
29%
Razem głosów : 21

13 Sty 2008, 16:27

witam,
jestem nastawiony na kupno diesla, jednakże znajomy mechanik namawia mnie na benzynę i ewentualne założenie później lpg. Interesuje mnie avensis - corolla - mazda 323 lub 626 - golf IV (rocznik ok. 2000). Samochód kupuję na minimalnie 3 lata, rocznie robię około 25 tys km. Diesle, które oglądałem mają zazwyczaj przy tym samym roczniku dużo wieksze przebiegi, co widać po zużyciu wielu elementów wnetrza (nie patrzę na licznik) i są wiadomo drozsze. Do tej pory miałem dostęp do w miarę dobrego paliwa za 2,5 zł za litr, jeździłem na nim zwykłym polo '92 1.4 D i nie było problemów, jednakże do nowszego diesla z turbiną chyba trochę się boję. Co byście kupili? I czy przy takich rocznych przebiegach warto zakładać gaz, jeśli tak to jaki??? słyszałem też, że z lpg są często różnorakie problemy
farurej
farurej
Nowicjusz

13 Sty 2008, 17:06

Jesli chodzi o diesla (ON) no to jakby nie patrzeć jest ono tańsze od benzynki. No a z gazem jest uciązliwa sprawa. Większość "zbiorniczków" jest pojemności okolo 20 dm3 i na tym robisz 200-250km. Uciazliwe jest to, ze na dluzszych trasach "co chwile" trzeba sie zatrzymywac na tankowanie a z tego co Pisales 25000rocznie no to troche jezdzisz. W zimie przy dużych mrozach z benzyniakami nie ma wiekszych problemów ( prze np odpalaniu) gdzie większość diesli natomiast wymięka...koszt zalożenia instalacji LPG to gdzieś kolo 2000zł. Damy na to że samochód pali 6l benzyny na 100km. po zalozeniu gazu bedzie palil okolo 8dm3 na 100km. benzyna kosztuje 4,2zl, gaz 2zł..przyjmijmy ze zalozenie LPG kosztowało 1840zł po założeniu tej instalacji te koszty zwrócą sie po 20 000 km...inaczej: przejechanie 20 000km kosztuje Cie na benzynie o 1840zł więcej niż po założeniu LPG. Ale skoro robisz rocznie duzo no ot pewnie Ci sie opłaca. POzdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

13 Sty 2008, 20:20

Jak najbardziej DIESEL!!!
Tylko DIESEL!!!
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

13 Sty 2008, 21:46

A wlasnie ja sie nie ustosunkowalem hehe rowniez jak najbardziej wybralbym DIESLA. zAmochody z instalacja gazowa to "bomby" na kółkach. Niby sa te certyfikaty itd ale jak bedzie zderzenie przy duzej predkości wybuch napewno nastapi..pozdrawiam
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 08:15

**************D I E S E L********** POZDRawiam
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

14 Sty 2008, 14:19

A ja powiem tak - Diesel jest droższy od benzyny(chodzi mi o samochód).Natomiast samochody benzynowe z gazem są tańsze.Do tego LPG jest tańszy od diesla.Niestety mając LPG musisz tez od czasu do czasu kupić benzynę,potrzebna na rozruch.Wbrew temu co pisze kolega Bryann,zbiorniki LPg mają 40 litrów.Na ile to wystarcza?Zalezy od tego ile samochód spala benzyny.Przyjmuje się,że LPG spala się o 2 litry więcej od benzyny.Kupować benzyniaka i zakładać LPG raczej się nie opłaci.Lepiej poszukać benzyniaka już z LPG.Taniej wyjdzie.I nie musisz czekać aż koszt instalacji ci się zwróci.A co bardziej się opłaca?W sumie wychodzi chyba na to samo.Przymijmy,że diesel pali 6l/100,przy cenie ON 3,80,co daje 22,80zł.Przyjmująć,że benzyniak pali 8l/100,czyli LPG spali 10l/100,co przy cenie LPG 2,20 daje nam 22zł.Różnica niewielka.Dlatego nie bardzo opłaca się kupować benzynę i montować gaz,bo długo będzie się zwracał koszt założenia instalacji.Plusem jest tylko to,że LPG od dłuższego czasu nie drożeje drastycznie(ceny wahają się miedzy 2,15 a 2,25.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...

14 Sty 2008, 16:02

nie wiem czemu piszecie że disel popierwsze taniej jedzic silnikiem 2.5 + gaz = jakies 12l albo 11 a u disla 6 litrow kosztuje tyle samo a osiagi ..... i disel jest duzo glosniejszy !!! GAZ !!
Ledon
Początkujący

14 Sty 2008, 16:21

MotoAlbercik napisał(a):Wbrew temu co pisze kolega Bryann,zbiorniki LPg mają 40 litrów.

Napisałem, że zbiorniki mają po 20litrów dlatego, że mam wielu znajomych, którzy maja na gaz i każdy z nich ma właśnie po 20l zbiorniczek. Moze to zalezy od kosztów założenia danej instalacji o i od miejsca w samochodzie. POzdrawiam
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 17:43

Ja jestem, za benzyną - dlaczego, ano z tego względu że miąłem poprzednika z dieslem Focus-a, miał małe zużycie paliwa, dobre przyspieszenie, ale pracował głośno, brakowało trochę komfortu. teraz jeżdżę benzyniakiem i jestem b. zadowolony. Zużycie paliwa nie wiele wyższe, i cisza pod maską.
Diesla to tylko z nowym silnikiem typu Common Rail 2.
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

14 Sty 2008, 19:23

No a żeby zagazowany benzynowiec nie stracił za dużo na mocy (niż poprzednio miał na benzynie) to wtedy spalanie gazu jest BARDZOOOOO duże . No i problemy związane z założeniem gazu na niekture samochody prawie wcale nie ma wpływu a inne ciągle się psują
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 19:33

Zaznaczyłem silnik Diesla ponieważ:
-pali mniej niż silnik benzynowy
-eksplotacja silnika z LPG jest bardziej kłopotliwa : dodatkowe przeglądy , awarie silnika itp.
-założenie instalacji LPG kosztuje często dopłate do silnika Diesla.
Silniki Diesla są mniej dynamiczne od bezyniaków ale musi być jakiś minus.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków

14 Sty 2008, 21:51

Tak ogólnie to fordy mają głośne diesle :)
Ja jestem, za benzyną - dlaczego, ano z tego względu że miąłem poprzednika z dieslem Focus-a, miał małe zużycie paliwa, dobre przyspieszenie, ale pracował głośno, brakowało trochę komfortu.
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Sty 2008, 22:07

Ja jestem za bęzyną, do tego może być gaz ale tylko sekwencja.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Sty 2008, 00:56

Silniki diesla są mniej dynamiczne od benzyny? Chyba, że mówimy o zwykłych dieslach, a nie o tych co mają turbo.

Jeździłem Astrą II w benzynie i w dieslu. Pierwszy silnik 1.4 - 90 KM, drugi 1.7 ok. 85 KM. Prędkość maksymalna praktycznie ta sama. Ale diesel zbiera się już od samego dołu, benzynę trzeba kręcić wysoko. W dieslu na 3 biegu przy 3 tys. obrotów miałem 80 km/h, w benzynie analogicznie - 60 km/h. W trasie nie musisz robić redukcji przy wyprzedzaniu. Kręcony wysoko benzyniak w trasie to też marny komfort.

A co do ekonomii. Jeżeli już jeździć na LPG, to tylko kupować samochód z taką instalacją. Zakładanie samemu jest bardziej kosztowne, a różnicy w cenach samochodów z samą benzyną lub z + LPG nie ma praktycznie żadnej.

LPG kosztuje ok. 2.20 zł. ON w okolicach 4 zł. Tylko, że diesel spali 5-6 litrów, a LPG 10-12 litrów. I w większości koszty wychodzą te same.

Z instalacją LPG zawsze są kłopoty, tak samo z takim silnikiem. W dieslu, jak nie nalejesz byle jakiej ropy, to możesz śmigać bez zastanowienia, a jak sobie wybierzesz dieselka ze stajni VW to o awaryjność możesz już się nie martwić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Sty 2008, 12:29

silniki diesla są lepsza panowie, czy gorsze....każdy ma swoje zdanie....
jeden lubi jeździć silnikiem na benzyne, drugi na gazie a ten trzci na ropie......
nie ma co się spierac który lepszy......mamy wybór więc wybierajmy ;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie