Diesel czy benzyna - JAP vs ITA

02 Kwi 2017, 15:40

Witam.

Jakiś czas temu napisałem temat i prosiłem Was o rady jakie auto wybrać w przedziale 15-17 tys.
Skłaniałem się ku alfie 147 i galancie 2.5 v6.

Generalnie "wybór padł" na Gala.
Tak się składa iż znajomy ma takie auto, więc znam je dość dobrze, przejechałem się nim i niestety muszę stwierdzić jest ono zbyt duże.

Problem z zakupem jest nadal i auta jakie biorę pod uwagę to

ALFA ROMEO 147 - 1.9jtd - 150km (tak jak we wcześniejszym temacie)
lub
Toyota corolla e12 TS 1.8 VVTLi - 192km

Rocznie robię około 30k kilometrów.
Wie ktoś coś o "gazowaniu" toyoty? Czy tak silnik dobrze znosi lpg?

Diesla nigdy u mnie w rodzinie nie było i wiecie mam obawy typowego janusza "O BO MI DWUMASA PADNIE BOE BOZE I CO JA WTEDY ZROBIEM"
kubica666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Honda CivicVIII
Silnik: 2.2 i-CTDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Kwi 2017, 16:59

Co do e12 ts to z LPG praktycznie nie ma tych aut. Sądzę że może i by pojechał z instalką ale dobrej jakości.
To tyle z przyjemnych spraw :D
e12 ts jest kiepską propozycją:
bo oferowane konie są nic nie warte, corollka jest za ciężka do niuta który oferuje ten silnik oraz jego charakterystyka jest kiepska. Do tego dochodzą liczne problemy silnikowe. I żeby nie było samo założenie silnika jest dobre ale jest strasznie delikatny i wrażliwy na oliwy.
Zaletą jest to że nie posiada psującego się zawieszenia i kapryśnej elektroniki.
Nie wiem czy nie wolałbym yarisa2 ts ze zwykłym 1,8. Osiągami tyłka nie urywa ale bezpieczniej dla kieszeni.
Opcją też jest e12 ts kompressor ale tylko import z de i większa kasa. Silnik niby ten sam ale nie potrzeba go tak piłować i podobno dłużej przetrwa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...