Diesel czy benzyna na podane warunki jazdy

25 Maj 2013, 23:45

Stoję przed wyborem samochodu a raczej rodzaju silnika jakim będzie zasilany. Zastanawiam się czy lepszy będzie diesel czy benzyniak (bez gazu-jego nie biorę pod uwagę) do poniższych warunków jazdy.
Jazda w 80% po sporym mieście i głównie krótkie odcinki (3-5km). Przebieg miesięczny ok. 1500km.
Priorytetem są koszty utrzymania.
Zakładając, że diesel spali o jakieś 1,5l. mniej to jak sądzicie co lepiej kupić?
xavery
Obserwowany

Auto: Mercedes E300D

26 Maj 2013, 08:17

Jazda dieslem po 3-5km będzie nieekonomiczna, nie zdąży się rozgrzać należycie. Tylko benzyna.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

26 Maj 2013, 09:31

Tylko benzyna. Auto raczej mało litrażowe polecam Honde Jazz niskie spalanie, prosty bezawaryjny samochód (wysokie noty w rankingach) i dość sporo miejsca w kabinie z przodu, z tyłu, bagażnik ok. Jak na taki segment to auto warte uwagi.
Pojemność 1.2 max 1.4.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2013, 22:29

witam jak można gościowi który w roku robi około 18tyś km proponować takie nieporozumienie jak honda jaaz...........
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

26 Maj 2013, 22:51

kris7777 napisał(a):witam jak można gościowi który w roku robi około 18tyś km proponować takie nieporozumienie jak honda jaaz...........

No to powiedz coś konstruktywnego...
Co jest złego w hance jazz gdzie kirownik planuje robić "trasy" 3-5km i 80% miasto i pojemnośc 1,2-1,4...????
Może się za mało psuje i nie dostarcza przygód?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Maj 2013, 08:33

Tez nie jestem fanem małych pojemności, ale do takich warunków nie ma co szaleć chyba, ze ma się głęboką kieszeń.
Jazz 1.4 ma 12sek do setki i vmax 170km/h co spokojnie wystarcza w aucie tego segmentu.
Spalanie 5-8litrów Pb.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...

28 Maj 2013, 13:08

Benzyna. Co do LPG to nie jest złe rozwiązanie. Są jedynie silniki, które nie lubią gazu i mechanicy co nie znają się na tym. Jeśli te dwa problemy wyeliminujesz to jeździsz bez problemu.
Idealne rozwiązanie to fabryczna instalacja LPG (nie robiona przez dealera, tylko z fabryki takie auto wychodzi z LPG). Takie rozwiązanie oferuje np. popularny VW w niektórych modelach.
Co do tego Jazz'a - czemu nie.
Gufi
Aktywny

28 Maj 2013, 14:05

Zdecydowanie benzyna. Uzasadnienia masz powyżej ;p
Adam85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Prawo jazdy: 05 06 1995
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2013, 14:17

Gufi napisał(a):Benzyna. Co do LPG to nie jest złe rozwiązanie. Są jedynie silniki, które nie lubią gazu i mechanicy co nie znają się na tym. Jeśli te dwa problemy wyeliminujesz to jeździsz bez problemu.

Tylko, ze na tak krótkich dystansach to zanim mu się sekwencja załączy to już będzie dojeżdżał do celu. Sens montowania instalacji gazowych trzeba również przeanalizować bo nie zawsze jest to ekonomiczność, a jedynie pozory ekonomiczności.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

28 Maj 2013, 15:19

QwertyD napisał(a):Tylko, ze na tak krótkich dystansach to zanim mu się sekwencja załączy to już będzie dojeżdżał do celu. Sens montowania instalacji gazowych trzeba również przeanalizować bo nie zawsze jest to ekonomiczność, a jedynie pozory ekonomiczności.

Dokładnie, tylko benzynka. Jazz to dobra opcja. 1.4 byłby fajnym rozwiązaniem wg. mnie. Ale może autor powiedziałby jaki ma budżet w ogóle???

xavery napisał(a):Stoję przed wyborem samochodu a raczej rodzaju silnika jakim będzie zasilany.

Albo powie na jaki samochód się JUŻ zdecydował bo wnioskuję tak z powyższego cytatu. Nie wiem czy autor w ogóle jest zainteresowany tym co się tu dzieje...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Maj 2013, 21:39

Autor jest zainteresowany i czyta z ciekawością...
Celowo napisałem, że chodzi tylko o wybór rodzaju paliwa, ponieważ model już wybrałem a nie chciałem tutaj czytać sprzeczek o wyższości np. BMW nad Mercedesem itd. i prób przekonywania mnie, że źle wybrałem itp.
Decyzja podjęta-benzyna, samochód-zakupiony, autor-zadowolony...
Spalanie spore, ale na gaz się raczej nie zdecyduję ze względu na te krótkie trasy. Znów trzeba się będzie nauczyć jeździć ekonomicznie.
Pozdrawiam.
xavery
Obserwowany

Auto: Mercedes E300D