Diesel czy benzyna

13 Sty 2009, 21:28

ale nie zagazujemy juz, a wszyscy zachwalali diesle ale wybrali by wolnossącą benzynę
piotrauto
Stały forumowicz

13 Sty 2009, 22:06

piotrauto napisał(a):ale nie zagazujemy juz, a wszyscy zachwalali diesle ale wybrali by wolnossącą benzynę

Ja wybrałbym DIESLA :lol: 8)
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

13 Sty 2009, 23:06

ja benzyne mniejsze koszty napraw benzyna juz prawie jak ropa i zawsze to benzyna dynamiczniejszy jest
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

14 Sty 2009, 13:47

Ale weźcie pod uwagę kto jakie przebiegi robi.
Ja jakbym miał robić te kilkadziesiąt tysięcy km rocznie to też bym wziął bezn. ale robię więcej i wziąłem diesla.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

14 Sty 2009, 13:51

dawidbn napisał(a):ja benzyne mniejsze koszty napraw benzyna juz prawie jak ropa i zawsze to benzyna dynamiczniejszy jest

Na pewno benzyna przy tej samej mocy nie będzie dynamiczniejsza od diesla.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

14 Sty 2009, 15:03

Ale zeby diesel mial taka moc jak benzyna to pojemnosc jego musi byc praiwe "dwa razy wieksza" i do tego musi byc turbina itp.
dawidbn
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...

14 Sty 2009, 15:38

dawidbn napisał(a):Ale zeby diesel mial taka moc jak benzyna to pojemnosc jego musi byc praiwe "dwa razy wieksza" i do tego musi byc turbina itp.

Diesle stare bez turbo może i tak ale co z tego? Przeszkadza Ci że nie masz miejsca pod maską?

Co z tego że turbina?

Takich rzeczy się czepiasz że śmiech na sali..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

14 Sty 2009, 16:11

HaHa...nie jeden silnik benzynowy przegoniłby Diesel.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sty 2009, 18:04

Nie no fakt ze teraz silniki diesla sa bardzo dobre ciche miekko pracuja jak benzyna i moca tez nie odbiegaja daleko od benzyny ale poprostu wole benze i koniec. A jeszcze wracajac do twojej odpowiedzi ze maja turbine ale jak wsadzisz do benzyny turbine to w zyciu diesel nie da rady no nie oszukumy sie spojrzmy prawdzie w oczy. Chodzi mi o taka sama pojemnosc silnika oczywiscie. Wiadomo troche wiecej palic bedzie ale tu chodzi o moc teraz. Dlaczego w WRC nie ma silnikow diesla bo tam glownie chodzi o moc, predkosc a i diesel sie nie nadaje do tego.
dawidbn
Zaawansowany

14 Sty 2009, 19:06

Masz rację ;]
Benzynowe silniki mają trochę mocy ;]
Ja wybrałem diesla tylko z powodu ekonomii - ale też z jakości wykonania i trwałości ... jakie niektóre diesle robią przebiegi ... benzyna tyle nie zrobi ... ;]
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sty 2009, 19:53

No to jest prawda ze wlasnie diesle to sa dobre samochody jak sie robi duzo kilometrow to sa "woly" ale jak sie cos zepsuje w dieslu to serwis tez jest drozszy :roll:
dawidbn
Zaawansowany

14 Sty 2009, 20:03

dawidbn napisał(a):Nie no fakt ze teraz silniki diesla sa bardzo dobre ciche miekko pracuja jak benzyna i moca tez nie odbiegaja daleko od benzyny ale poprostu wole benze i koniec. A jeszcze wracajac do twojej odpowiedzi ze maja turbine ale jak wsadzisz do benzyny turbine to w zyciu diesel nie da rady no nie oszukumy sie spojrzmy prawdzie w oczy. Chodzi mi o taka sama pojemnosc silnika oczywiscie. Wiadomo troche wiecej palic bedzie ale tu chodzi o moc teraz. Dlaczego w WRC nie ma silnikow diesla bo tam glownie chodzi o moc, predkosc a i diesel sie nie nadaje do tego.

Odsyłam Cię do grudniowego wydania top geara. Jest tam opisane audi R10 TDI.

"Duma z LE MANS AUDI R10 jest tak dobre, że może z nas wszystkich zrobic fanów diesla. Ta wyscigówka sprawia, że nawet Jankesom odechciewa się benzyny.
Ogolnie auto zadebiutował w LeMans w tym roku 2008 i odrazu same wygrane. Auto o tej samej mocy co benzyniaki kręciło 15% lepsze czasy.

Ogolnie warto przeczytac ten artykuł a wtedy się dowiesz co to jest tzw " Power Diesel" :)
Baqś

14 Sty 2009, 21:21

a po co Wam ten duzy przebieg i to przeciez jak kupujemy np 10 letnie auto to silnik benzynowy nie jest zajechany
wg Was kupując auto nowe bądź kiluletnie kupuje sie ze względu na to jaki przebieg max auto wykona?
piotrauto
Stały forumowicz

14 Sty 2009, 21:24

piotrauto napisał(a):a po co Wam ten duzy przebieg i to przeciez jak kupujemy np 10 letnie auto to silnik benzynowy nie jest zajechany
wg Was kupując auto nowe bądź kiluletnie kupuje sie ze względu na to jaki przebieg max auto wykona?

Jest moj idol " z kąd " :)

Wiesz co to jest wytrzymałośc, wiesz co to jest dynamika, wiesz co to jest ekonomia? Silniki diesla są zdecydowanie bardziej wytrzymałe niz benzyniaki, jak na moje duzo mniej się psują i przedewszystkim są tansze w utrzymaniu.
Baqś

14 Sty 2009, 21:36

No ale przeciez mi caly czas chodzi o to ze benzyna o tej samej pojemnosci i dwoch turbinach jak w przypadku r10 to te r10 moze pocalowac benzyniaka w d... No taka prawda. Jakbys mial w benzynie 12-cylindrowy silnik z dwoma turbinami to tez nie gorszy by byl. Chociaz przyznaje ze diesle tera to juz prawie jak benzyna, bardzo dobre osiagi maja w momencie obrotowym to benzyna moze diesla pocalowac w d...A co do twojej wypowiedzi wyzej to diesle napewno nie sa tansze w utrzymaniu - benzyna juz prawie jak ropa sa drozsze jak sie kupuje i serwis jest drozszy wiec nie wiem czy takie tansze sa. Ja tam wole benzyne nic nie jest na wiecznosc w koncu i tu i tu trzeba kiedys remont kapitalny zrobic tylko ze w benzynie troche wczesniej.
dawidbn
Zaawansowany