Prawda diesle są drogie w serwisie - często mam klientów w warsztacie z dieslami i wiem jakie drogie są części. W porównaniu do benzyny powiedzmy 40% droższe. Lecz diesle tak jak każdy wie są wytrzymałe. Benza już trochę mniej

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
dawidbn napisał(a):No ale przeciez mi caly czas chodzi o to ze benzyna o tej samej pojemnosci i dwoch turbinach jak w przypadku r10 to te r10 moze pocalowac benzyniaka w d... No taka prawda. Jakbys mial w benzynie 12-cylindrowy silnik z dwoma turbinami to tez nie gorszy by byl. Chociaz przyznaje ze diesle tera to juz prawie jak benzyna, bardzo dobre osiagi maja w momencie obrotowym to benzyna moze diesla pocalowac w d...A co do twojej wypowiedzi wyzej to diesle napewno nie sa tansze w utrzymaniu - benzyna juz prawie jak ropa sa drozsze jak sie kupuje i serwis jest drozszy wiec nie wiem czy takie tansze sa. Ja tam wole benzyne nic nie jest na wiecznosc w koncu i tu i tu trzeba kiedys remont kapitalny zrobic tylko ze w benzynie troche wczesniej.
piotrauto napisał(a):a tak wogule ile wytrzyma benzyna i ile diesel? chodzi mi o tys km
zbychu57 napisał(a):piotrauto napisał(a):a tak wogule ile wytrzyma benzyna i ile diesel? chodzi mi o tys km
To zależy jak sie dba o silnik, regularne wymiany oleju, spokojna jazda na zimny, więc nie da sie powiedziec ile wytrzyma benzyna czy diesel to zależy jak sie tym jeździ.
BRIAN842 napisał(a):Samochody z Instalacją gazową czy Sekwencją mają krótszą żywotność. Mało tego tracą na mocy, na dynamice. Owszem są oszczędne ! Ja osobiście polecam Diesla.
karlone napisał(a):BRIAN842 napisał(a):Samochody z Instalacją gazową czy Sekwencją mają krótszą żywotność. Mało tego tracą na mocy, na dynamice. Owszem są oszczędne ! Ja osobiście polecam Diesla.
Piszesz chyba o Polonezieja mam sekwencję i nie zauważyłem ani zwiększonego spalania ani gorszych osiągów. Nawet jeśli jest wolniejszy o pół sekundy do setki to tak ma kopa