Diesel czy benzyna

14 Sty 2009, 21:55

Szanujemy Twoją decyzję - wolisz benzynę . Ok ;]
Prawda diesle są drogie w serwisie - często mam klientów w warsztacie z dieslami i wiem jakie drogie są części. W porównaniu do benzyny powiedzmy 40% droższe. Lecz diesle tak jak każdy wie są wytrzymałe. Benza już trochę mniej :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

14 Sty 2009, 22:21

dawidbn napisał(a):No ale przeciez mi caly czas chodzi o to ze benzyna o tej samej pojemnosci i dwoch turbinach jak w przypadku r10 to te r10 moze pocalowac benzyniaka w d... No taka prawda. Jakbys mial w benzynie 12-cylindrowy silnik z dwoma turbinami to tez nie gorszy by byl. Chociaz przyznaje ze diesle tera to juz prawie jak benzyna, bardzo dobre osiagi maja w momencie obrotowym to benzyna moze diesla pocalowac w d...A co do twojej wypowiedzi wyzej to diesle napewno nie sa tansze w utrzymaniu - benzyna juz prawie jak ropa sa drozsze jak sie kupuje i serwis jest drozszy wiec nie wiem czy takie tansze sa. Ja tam wole benzyne nic nie jest na wiecznosc w koncu i tu i tu trzeba kiedys remont kapitalny zrobic tylko ze w benzynie troche wczesniej.

Po pierwsze, oba R10 zarówno benzyna jak i diesel dysponują taką samą mocą, i taką samą iloscią turbin. Diesel natomiast ma 80kg wiecej masy ale na torze to własnie on zostawia zwykłe R10 benzynowe w tyle:)

Tak? A jak wytumaczysz to, że ja robie rocznie 40TYS rocznie.
100KM dieslem kosztuje mnie 100KM-6L = 6X3.3=19.8
100KM benzyniakiem o mniejszej pojemnosci i tej samej mocy kosztuje mnie 100KM-9L = 9X3.3=29,7zł.
czyli rocznie dieslem wydaje 7920zł a benzyniakiem 11880zł ( licząc po tej samej cenie paliwo i benzyne). Czyli benzyniakiem kosztuje mnie to 4000zł rocznie więcej. A obliczenia i tak był wykonywane na kozysc benzyniaka. W praktyce to rocznie oszczędzam na tym ponad 5000zł.
Baqś

14 Sty 2009, 22:37

Nie no jak jezdzisz czesciej to pewnie ze tak bo to jest inna sprawa diesel wtedy dluzej wytrzyma dluzej pojezdzi itp.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

15 Sty 2009, 14:00

ale jakbys zamontował sekwencję to 100km wydzie Ci wtedy za ok 15zł wiec taniej niz dieslem
a tak wogule ile wytrzyma benzyna i ile diesel? chodzi mi o tys km
piotrauto
Stały forumowicz

15 Sty 2009, 14:22

No niby taniej ale napewno mniejsza zywotnosc bedzie silnika z gazem.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

15 Sty 2009, 14:55

piotrauto napisał(a):a tak wogule ile wytrzyma benzyna i ile diesel? chodzi mi o tys km

To zależy jak sie dba o silnik, regularne wymiany oleju, spokojna jazda na zimny, więc nie da sie powiedziec ile wytrzyma benzyna czy diesel to zależy jak sie tym jeździ.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...

15 Sty 2009, 15:24

zbychu57 napisał(a):
piotrauto napisał(a):a tak wogule ile wytrzyma benzyna i ile diesel? chodzi mi o tys km

To zależy jak sie dba o silnik, regularne wymiany oleju, spokojna jazda na zimny, więc nie da sie powiedziec ile wytrzyma benzyna czy diesel to zależy jak sie tym jeździ.

otóż to, wydaje mi się że to mity o większej trwałości tych czy innych. Ja mam benzynowca o przebiegu 380 tys. km a spaliny ma jak by dopiero z fabryki wyjechał ;)

Mam kumpli mechaników i żaden z nich nie jeździ dieslem. Powód? Zbyt wysokie koszty utrzymania i eksploatacji. I to jest jedyny powód jaki mi podali. Żadna tam trwałość, czy niezawodność, czy może ekonomia. Piszcie sobie ile wydajecie na paliwo, serwis i naprawy, wtedy wam wyjdzie co jest lepsze ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

15 Sty 2009, 20:00

Samochody z Instalacją gazową czy Sekwencją mają krótszą żywotność. Mało tego tracą na mocy, na dynamice. Owszem są oszczędne ! Ja osobiście polecam Diesla.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Sty 2009, 21:22

nawet takiego starego na pompie wtryskowej? jak TDI?
piotrauto
Stały forumowicz

15 Sty 2009, 22:15

Jak dokonasz wyboru to napisz na forum. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Sty 2009, 08:35

BRIAN842 napisał(a):Samochody z Instalacją gazową czy Sekwencją mają krótszą żywotność. Mało tego tracą na mocy, na dynamice. Owszem są oszczędne ! Ja osobiście polecam Diesla.

Piszesz chyba o Polonezie ;) ja mam sekwencję i nie zauważyłem ani zwiększonego spalania ani gorszych osiągów. Nawet jeśli jest wolniejszy o pół sekundy do setki to tak ma kopa ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

16 Sty 2009, 21:59

karlone napisał(a):
BRIAN842 napisał(a):Samochody z Instalacją gazową czy Sekwencją mają krótszą żywotność. Mało tego tracą na mocy, na dynamice. Owszem są oszczędne ! Ja osobiście polecam Diesla.

Piszesz chyba o Polonezie ;) ja mam sekwencję i nie zauważyłem ani zwiększonego spalania ani gorszych osiągów. Nawet jeśli jest wolniejszy o pół sekundy do setki to tak ma kopa ;)

Jezeli masz "Ford-a z V8" to zgrzeszyłes jak go zagazowales...
A zmiane w osiagach zobaczysz za kilka lat.
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2009, 22:24

Ale Ty nam tutaj mówisz o V8. To jest coś znacznie mocniejszego od rzędowej czwórki.

V8 z gazem ? Heh pierwszy raz od kilku lat słyszę żeby V8 gazować :)

Nie poczułeś tego w tym autku. Ale nie tylko w Polonezie osiągi spadają. W innych autkach z instalacją gazową również. Nawet Diesla można było przerobić na gaz, ale straci na tym 75% mocy ;D Więc jest to nie opłacalne, tak jak w przypadku ósemki. (V8)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Sty 2009, 23:23

To nie lepiej było zrobić ankietę ?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sty 2009, 10:35

Ja tylko pomagam koledzę rozwiązać problem. Bo chyba po to stworzył ten wątek.

Ja naszczęście tego problemu nie mam ... diesel :D
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika