Diesel czy benzyna

09 Sty 2009, 16:16

1. który silnik uwazacie za lepszy? wolnossąca benzyna czy turbodiesel
lepiej kupic np benzynę 1,8 125km czy diesla 1,9 90km

2. czy to prawda ze diesle lepiej odpalają na mrozie i w trudnych warunkach?
piotrauto
Stały forumowicz

09 Sty 2009, 16:31

1. który silnik uwazacie za lepszy? wolnossąca benzyna czy turbodiesel

Zależy kto co woli.. Benzyna będzie widocznie słabsza i więcej paliła. 1,9 90KM to też słabiutki silnik ale zawsze to turbo i oszczędność - w normalnych warunkach sprawdza się lepiej. Wiem jednak z Twoich innych postów że wolisz benzynę. Ja jeździłem benzynami różnymi i dieslami i jednak wolę diesle.

Diesle gorzej odpalają na mrozie ale tylko te zaniedbane, olej musi być wymieniony, filtr paliwa nowy, silnik nie skatowany.. A jak benzynę zaniedbasz to tak samo nie odpali. Mój dieselek pali na -20 idealnie a jestem jeszcze przed wymianą oleju.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Sty 2009, 17:23

ja nie mam na mysli dieslów common rail tylko te stare na pompie wtryskowej taki diesel z turbo 1,9 90km będzie silniejszy i elastyczniejszy niz benzyna wolnossąca 1,8 125km? katalogowo będzie miał ok 4s gorszy czas do setki
piotrauto
Stały forumowicz

09 Sty 2009, 19:28

piotrauto napisał(a):1. który silnik uwazacie za lepszy? wolnossąca benzyna czy turbodiesel

Ja uważam za lepszy silnik benzynowy. Co by nie mówić, to jednak jest benzyna i każdy wie, że benzyna jest lepsza. Mało tego można zamontować instalację... gazową (chyba) CNG. Paliwo jest tańsze bo kosztuje 1.94 zł za litr. Pamiętaj też, że w tym silniku 1.9 benzyna ma lepsze odejście.
Mówi się, że dizel w Passacie to dobry silnik, ale mniejszy silnik 1.8 może być za słaby.

Tak, to prawda. Dizle lubiom niskie temperatury powietrza i szybko się nagrzewajom. Dlatego lubią wysokje temperatury.
Ostatnio kolega nalał w te mrozy co byli wody do chłodnicy i nic śę nie stało.

Uważam, że piotrauto poruszył bardzo ważny i nowy temat w naszej dyskusji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2009, 19:54

1. no to wkońcu co ma lepszego kopa i odejście wolnossąca benzyna zy turbo diesel

2. mówisz ze turbodiesel 1,9 90km będzie szybszy i dynamiczniejszy od benzyny 1,8 mającej aż 125km?
mówmy w temacie o silnikach do 2l mających 4 cylindry...

3. teraz wszyscy chyba kupują diesle 90% jakich znam kupują, jezdzą i zachwaljają turbo diesle czy diesle są naprawde aż takie dobre?
piotrauto
Stały forumowicz

09 Sty 2009, 23:32

Moim zdaniem Diesle są dobre. I tak jak nasz kolega "qki007" mówił że zaniedbane diesle nie odpalą na mrozie.
W obecnej chwili posiadam 4diesla jestem zadowolony z silników TDi i myślę, że to właśnie 90konny dieselek będzie miał większego kopa, przecież jest w turbo-dieslu i jeszcze do tego dochodzi InterCooler i wszystko gra. Moim zdaniem silniki benzynowe są nie oszczędne. Co prawda można zainstalować instalację gazową lub sekwencje ale po co jak tu za lepsze pieniądze mamy oszczędnego diesla i na to samo wyjdzie :) :D
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

10 Sty 2009, 11:33

tak ale kultura pracy i klekot?
piotrauto
Stały forumowicz

10 Sty 2009, 11:45

No co prawda benzyna ładniej chodzi. W nowych dieslach nie slychać klekotu :) ale można się przyzwyczaić. Mimo to polecam diesla.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Sty 2009, 12:03

BRIAN842 napisał(a):Moim zdaniem Diesle są dobre. I tak jak nasz kolega "qki007" mówił że zaniedbane diesle nie odpalą na mrozie.
W obecnej chwili posiadam 4diesla jestem zadowolony z silników TDi i myślę, że to właśnie 90konny dieselek będzie miał większego kopa, przecież jest w turbo-dieslu i jeszcze do tego dochodzi InterCooler i wszystko gra. Moim zdaniem silniki benzynowe są nie oszczędne. Co prawda można zainstalować instalację gazową lub sekwencje ale po co jak tu za lepsze pieniądze mamy oszczędnego diesla i na to samo wyjdzie :) :D

Prawda że żartujesz??? :?
No chyba nie myślisz że 90km diesel będzie lepiej się zbierał od benzynowego 125km silnika???
Diesel to silnik przystosowany do ciężkich warunków, taki wół roboczy, będzie miał więcej siły niż benzynowy dlatego np. bardziej nadaje się do ciągania przyczepki.
A niby dlaczego w ciężarówkach lub TIR-ach stosuje się Diesle?! :lol:
A benzyna jest dla kogoś kto nie lubi klekotu i lubi trochę się "pościgać".
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

10 Sty 2009, 13:04

A benzyna jest dla kogoś kto nie lubi klekotu i lubi trochę się "pościgać".

To ciekaw jestem jaka wolnossąca benzyna "ścigęła" by mój silnik.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

10 Sty 2009, 13:49

Taa racja...a podaj mi przykład samochodu w benzynie wolnossącej która weźmie Alfę 2.4JTD 175KM lub Passata B6 2.0TDI 170KM ?
"slowik93" ciekaw jestem.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Sty 2009, 14:32

BRIAN842 Ty jeszcze masz 4 kółka ciągnące? No to ze świateł się pewnie trzyma jak głupi :) ja muszę walczyć z trakcją :D

Poza tym słowik.. jaki klekot?? :/
Ostatnio edytowany przez qki007, 10 Sty 2009, 14:54, edytowano w sumie 1 raz
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

10 Sty 2009, 14:36

BRIAN842 napisał(a):Taa racja...a podaj mi przykład samochodu w benzynie wolnossącej która weźmie Alfę 2.4JTD 175KM lub Passata B6 2.0TDI 170KM ?

fiat uno 2.0 :twisted:, swojego V8 nie podaje bo to zupełnie inna bajka ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Sty 2009, 14:50

BRIAN842 napisał(a):Taa racja...a podaj mi przykład samochodu w benzynie wolnossącej która weźmie Alfę 2.4JTD 175KM lub Passata B6 2.0TDI 170KM ?

Pierwsza lepsza BMW 2.0 lub 2.5 :lol: Szybki przykład.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

10 Sty 2009, 14:57

karlone V8 to jest inna bajka więc wiesz :)..

Uno Turbo 2.0?? Nie mogę znaleźć jego parametrów :/. Jak byś mógł podaj :).

Dziwne że BMW 2.0 i 2.8 łykam wtedy kiedy one redukują bieg.. :|

Szukam teraz na Youtubie jakichś filmików oddających przykład:

pierwszy lepszy to ten:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tutaj jest mój silnik tylko że po chiptuningu więc pewnie się czepicie że nie miarodajny wynik :). Tylko jaki motor ma BMW? i ile jest z tyłu?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz