[40tys][hatchback/sedan]Diesel czy benzyna

06 Lut 2017, 20:36

Witam
Zastanawiam się co kupić jako następne auto. Do tej pory miałem volvo s40 II 1.8 125km wolnossący.
Samochodem będę dojeżdżał do pracy ok. 7km w jedno stronę poruszanie się głównie po mieście raz na jakieś 2-3 miesiące trasa ok. 150km w jedną stronę.
Chciałem coś mocniejszego niż moje poprzednie auto, najlepiej z turbo.
No i teraz pojawia się pytanie czy diesel do miasta się nadaje... w razie potrzeby mogę się bawić w takie rzeczy jak wycinanie dpf itp no ale czy to w ogóle się opłaci, czy on na odcinku ok. 7km nie spali mi więcej albo minimalnie miej niz bęzyna z podobnymi osiągami.
Benzyny
Astra j albo insignia 1.4t 140km albo 1.6t 180km
Ford focus mk3 1.6t 150km albo mondeo mk4 1.6t 160km
Diesle
Astra j 2.0 cdti 160km insignia to samo
Ford mondeo mk4 2.0 140km

Jestem otwarty na propozycje.

Wiem ze zaraz ktoś powie po co ci trubo albo 150km do miasta ale lubię mieć pod pedałem zapas mocy w razie gdy jest potrzebny a z doswiadczenia wiem ze czasem lepiej sobie odzalowac ten 1 czy 2l spalania więcej a czuć ze się jedzie.

Rocznie robię ok. 10tys km głównie po mieście.
bolmex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Lut 2017, 20:55

Diesel do miasta to slaba opcja.
1. Dpf, egr
2. Wysokie spalanie na zimnym
3. Wolne nagrzewanie = w zimie brak ciepła z kratek na tych 7km, szybsze zużycie elementów

Insignie odrzucilbym za całokształt, ceny nie biorą się znikąd. Ecoboost'y są ogólnie ok, ale czy przy większym przebiegu będą nadal bezproblemowe nie wiadomo.

Laguna mk3 2.0t albo kup sobie s40 2.5t ;p
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lut 2017, 21:14

Laguna odpada, nie podoba mi się ani dziewczynie.
W volvo nie chce się znowu pchać, chce czegoś nowego.
Inisgnia nie za całokształt to znaczy za co?
A co z astrą?
Wysokie spalanie diesla to jakie np. bo jeżeli na trasie np. pali 7-8l a w mieście mi spali 10l to zadne dla mnie duze spalanie.

Szukam czegoś co nie spali mi w mieście więcej jak 11-12l czy to benzyny czy diesla bo w takiej samej cenie teraz jest. Nie jestem jakimś super rajdowcem z pod świateł i pedał w podłogę, staram się jeździć w miarę dynamicznie ale nie do przesady.
bolmex
Nowicjusz

Auto: Nie mam