Diesel do 16 tys Kompakt

18 Mar 2010, 21:14

Po mieście spali z dychę, w trasie z 7. 1,6 16V co tu można powiedzieć - jak nie zajechany to pośmiga, jak zajechany to potrafi wziąć sporo oleju. Masz może link do ogłoszenia?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Mar 2010, 13:17

Witam,
Mam prośbę o ocenę tych kilku golfików. Z góry dzięki i pozdrawiam.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cfx
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

23 Mar 2010, 16:08

cfx napisał(a):Witam,
Mam prośbę o ocenę tych kilku golfików. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Naprawde jestes sklonny dac 16 000 zl na 12 letniego golfa? to auto jest warte max 8 000. Nie nabieraj sie na te ceny. Chyba ze stargujesz do 8 000 to wtedy ok.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

23 Mar 2010, 21:56

Właśnie wróciłem z oględzin ale udało mi się tylko 2 obejrzeć.

Ten się sprzedał i ogólnie wyglądał ok. tylko nadkole malowane było.

Ten natomiast to kompletna padaka cala lewa strona była bita (i nic dziwnego ze nie ma jej na zdjęciach bo przednie drzwi odstają) i prawe nadkole tez było robione. Nie chce robić nikomu antyreklamy ale ten kolo strasznie mnie wk…l gadką że wszystko z nim ok. (ale zawsze tak mówią) i tylko na paliwo straciłem. Odradzam wszystkim również Leona z tego komisu bo w środku zniszczony i do tego facet musiał 2 razy zakręcić żeby odpalić , po czym za samochodem pojawiła się czarna chmura :P

Illusion no niestety musze kupić samochód i golf wydaje mi się najlepszą opcją a te ceny sa straszne, wiem ale na razie szukam, może się jakaś perełka trafi ;P. Jeżeli masz jakiś inny pomysł co mogę kupić w tej cenie w dieslu to proszę o radę.

Pozdrawiam
cfx
Nowicjusz

24 Mar 2010, 09:41

cfx napisał(a):Właśnie wróciłem z oględzin ale udało mi się tylko 2 obejrzeć.

Ten się sprzedał i ogólnie wyglądał ok. tylko nadkole malowane było.

Ten natomiast to kompletna padaka cala lewa strona była bita (i nic dziwnego ze nie ma jej na zdjęciach bo przednie drzwi odstają) i prawe nadkole tez było robione. Nie chce robić nikomu antyreklamy ale ten kolo strasznie mnie wk…l gadką że wszystko z nim ok. (ale zawsze tak mówią) i tylko na paliwo straciłem. Odradzam wszystkim również Leona z tego komisu bo w środku zniszczony i do tego facet musiał 2 razy zakręcić żeby odpalić , po czym za samochodem pojawiła się czarna chmura :P

Illusion no niestety musze kupić samochód i golf wydaje mi się najlepszą opcją a te ceny sa straszne, wiem ale na razie szukam, może się jakaś perełka trafi ;P. Jeżeli masz jakiś inny pomysł co mogę kupić w tej cenie w dieslu to proszę o radę.

Pozdrawiam

Ja mam 307 w kombi z 2005 ale benzyna narazie mam tylko 100 000 zrobione, ale moj kumpel ma 307 hb 2.0 w dieslu z 2001 roku i ma 350 000 km, rozejrzyj sie za 307mkami
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

24 Mar 2010, 13:44

Nie polecam Golfa za tą cene, szukałem w wielu miejscach... Wszystko to złomy... trafiłem na jednego w dobrym stanie ale za 20 tysięcy. Już ten Focus w 1.6 lepszy. A i może Ci sie trafi jakis 1.8 TDDI
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...

25 Mar 2010, 02:55

Po dzisiejszym maratonie po komisach musze się z tobą zgodzić havoc, wszystkie gofly to złom a jak jest coś godnego uwagi to powyżej 20 tyś. Co do tego focusa to raczej odpada bo słyszałem ze droższy w utrzymaniu, i jakoś mi się nie podoba. Peugeot też odpada podobno awaryjny. Natknąłem się jednak na A3 z 99 w cenie 19000 PLN z przebiegiem 150 tyś. I tutaj moje pytanie, czy Audi jest dużo droższe w utrzymaniu od np. WV, i nie chodzi mi o serwisowanie w warsztacie Audi i oryginalne części tylko zamienniki i jakieś standardowe warsztaty.

Plusy tej A3

Wnętrze idealne, nic nie powycierane, siedzenia czyściutkie kierownica leciutko wytarta i mała ryska na desce. Mechanik z którym byłem powiedział że silnik ok. nie kopci, zapaliła od strzała. Po jeździe próbnej zawieszenie też niby ok. a kolo 140 pocisnął po naszych polskich drogach :wink: i nic nie pukało do tego slalom z pasa na pas przy 120 i wszystko cacy.

Minusy

Minusem jest to że tylna szyba była wymieniana i trochę szczeliny są nierówne, oba zderzaki od lewej strony malowane bo trochę inny odcień lakieru ale dziwne jest to że tylko lewa strona się różni a prawa nie . Blacha ok. (poza kilkoma drobnymi ryskami), ten sam odcień i nie ma szpachli bo mierzyłem miernikiem, co prawda nie elektronicznym tyko na magnes ale w innych przypadkach szpachle wykrywał. Więcej niedoróbek nie zauważyłem, kolega mechanik również.

Jutro kolejny maraton i jak nic konkretnego nie znajdę to na stację kontroli pojazdów z tą A3 i jak wszystko będzie ok. to ją biorę. 11-letnie auto bez pomalowanego elementu raczej ciężko znaleźć a na plastiku rdza nie wyjdzie, co najwyżej lakier zacznie się łuszczyć. Największym minusem jest ta szyba bo jak źle ją osadzili to może pęknąć, co było by przykre. Jeżeli źle myślę to proszę, wyprowadźcie mnie z błędu.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie sprawdzania na stacji diagnostycznej, co jeżeli trafie na taką w której znają tego kolesia (a znają go na pewno w jakichś bo ma komis) i jakiś nieuczciwy mechanik powie że wszystko ok. a tak nie będzie.

Jeszcze kilka słów na temat tego golfa.

Zawieszenie wybite, silnik ok. (opinia kolegi mechanika), w środku niestety widać ślady użytkowania, rdzy nie zauważyłem, szpachli raczej też nie ma. Ogólnie najlepszy jakiego do tej pory oglądałem i co najważniejsze od osoby prywatnej a co za ty idzie większa możliwość negocjacji ceny.

Pozdrawiam
cfx
Nowicjusz

25 Mar 2010, 07:43

Yy ten golf z tego co widze jeszcze nie zarejestrowany więc licz sie z kosztami rejestracji ok 1500 zł do tej ceny podanej :) Ja swoją drogą nie ufam samochodom jeszcze nie zarejestrowanym, wiele przypadków było z problemami z tego typu autami.

Odnośnie Audi A3 w ten przebieg 150 tys bym nie liczył ale nie jest to zła opcja. Jeżeli lakier jest ok, zawieszenie hula to czemu nie, mi osobiście też się podoba A3, jeden mój znajomy ma i nie słyszałem żeby narzekał na awaryjnośc albo wysokie ceny części... Jak ktoś chce tanie części to niech kupi malucha, prawda jest taka, że części do samochodów są zawsze wysokie ( oczywiście nie porównuje poloneza do 4 letniej beemki ) a jak już to różnice nie są kolosalne.

Co do stacji to różnie to bywa, najlepiej to wziąść takie auta na kanał i dopiero niech kolega mechanik sprawdzi co i jak jeśli jest taka mozliwość.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2010, 10:04

Yy ten golf z tego co widze jeszcze nie zarejestrowany więc licz sie z kosztami rejestracji ok 1500 zł do tej ceny podanej Ja swoją drogą nie ufam samochodom jeszcze nie zarejestrowanym, wiele przypadków było z problemami z tego typu autami.

Odnośnie Audi A3 w ten przebieg 150 tys bym nie liczył ale nie jest to zła opcja. Jeżeli lakier jest ok, zawieszenie hula to czemu nie, mi osobiście też się podoba A3, jeden mój znajomy ma i nie słyszałem żeby narzekał na awaryjnośc albo wysokie ceny części... Jak ktoś chce tanie części to niech kupi malucha, prawda jest taka, że części do samochodów są zawsze wysokie ( oczywiście nie porównuje poloneza do 4 letniej beemki ) a jak już to różnice nie są kolosalne.

Co do stacji to różnie to bywa, najlepiej to wziąść takie auta na kanał i dopiero niech kolega mechanik sprawdzi co i jak jeśli jest taka mozliwość.

Wiem ze do ceny trzeba doliczyć opłaty ale tak jak pisałem negocjacje i jeszcze raz negocjacje, myślę że na te opłaty to od ręki się urwie bo jest się do czego przyczepić. Co do problemów z rejestracją to się zgadzam i do niedawna szukałem zarejestrowanego w Polsce autka ale musiałem rozszerzyć zakres poszukiwań bo ciężko coś ładnego znaleźć.

W przebieg również nie wierze ale w środku gitara, silnik i zawieszenie też ok. a więc ilość km na budziku jest już mniej ważny.

Co do oględzin na kanale przez mojego kolegę to myślę ze na stacji pozwolą mu wejść pod samochód. Poza tym jeszcze pod komputer podłączą i coś więcej powiedzą o stanie technicznym bo wiadomo że różne rzeczy się dzieją w komisach np. jakiś czujnik może być odłączony (ABS, AIRGAB, itp.), do tego zbieżność żeby nie kupić 2 połówek w cenie jednej całości i jak wszystko ok. to negocjacje ceny i kupuje.

Pozdrawiam i dzięki za rady
cfx
Nowicjusz