Diesel do 16 tys Kompakt

14 Mar 2010, 13:45

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów stoje przed wyborem samochodu mam na to przeznaczone 16 tys. zł lub 4000 euro. Ma to być samochód w klasie kompakt z rocznika 2001-2002 koniecznie z silnikiem diesla. Jak narazie jestem zdecydowany na Forda Focusa Hatchback chciałbym żeby był już po lifcie i z silnikiem Tdci. Jak myslicie da rade kupic cos takiego w tych pieniądzach ? albo czy macie do polecenia jakaś ciekawą alternatywę??? dzieki z góry
christoph985
Nowicjusz

Miejscowość: Polskaa

14 Mar 2010, 13:47

Golf 4 ??
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

14 Mar 2010, 14:13

tez właśnie myślałem o golfie IV jeszcze bralem pod uwagę astre II oprócz tych 3 modeli nic sensownego mi nie przychodzi do głowy. Na Borę za małe pieniądze tak myślę. Z francuskich aut i japońskich tez nic ciekawego niema nawet pod względem wyglądu
christoph985
Nowicjusz

14 Mar 2010, 14:14

Poszukaj golfika to dobre auto ...
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

14 Mar 2010, 15:32

16 tyś to za mało na dobre TDCi.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Mar 2010, 15:58

To w takim razie Golf, za 16 jak najbardziej :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...

14 Mar 2010, 16:01

Golf OK ale tu z kolei nie da rady z rocznikiem.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 16:03

Też fakt, ale rocznikiem się nie jeździ i rok czy dwa przy starym samochodzie to żadna różnica.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Mar 2010, 19:21

Witam,

Z racji iż stoję przed podobnym problemem co autor tematu to podepnę się i poproszę o ocenę czy warto jechać oglądać tego golfa bo jak na moje oko jest ok. Dodam ze mam około 40 km czyli nie ma tragedii.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cfx
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

14 Mar 2010, 19:30

Hej a sadzicie ze za granica nie znajdę w miarę dobrego tdci ani tdi w tym roczniku i pieniądzach ?? np we francji albo w niemczech. a Jak sie ma fordowski tddi do tdci wiem ze tdci jest nowocześniejszy na common railu a jak sie to ma do awaryjności i części ??
christoph985
Nowicjusz

14 Mar 2010, 21:02

TDCi jest bardziej wrażliwy na paliwo (serwis wtrysków jest dość drogi) i ma dwumasę. Nie pamiętam czy nie ma turbiny o zmiennej geometrii łopatek. Poza tym filtry/rozrząd/czujniki itp są identyczne.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 22:39

cfx napisał(a):Witam,

Z racji iż stoję przed podobnym problemem co autor tematu to podepnę się i poproszę o ocenę czy warto jechać oglądać tego golfa bo jak na moje oko jest ok. Dodam ze mam około 40 km czyli nie ma tragedii.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z tych zdjęć nic się nie dowiesz, bo są tak zrobione że zobaczysz całe nic na nich :mrgreen:
Zrobiłby zdjęcia centralnie przód i po bokach przodu tak jak powinno być. Póki co - niestety nie pomogę. No może podejrzanie wygląda ten pseudo tjuning i sportowe rury i nierówna szczelina nad prawą tylną lampą.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

15 Mar 2010, 10:53

Dzięki za odpowiedź stasiowski121, pojadę z mechanikiem obejrzeć go w tym tygodniu i dam znać czy było warto.

Pozdrawiam
cfx
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

15 Mar 2010, 11:05

Pug 307 hdi 2.0 bez fap
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Mar 2010, 21:07

Wracając do tematu forda focusa to trafił mi się nawet ładny egzemplarz z 2002 po lifcie niezniszczony nie ma dużo przejechane i ogólnie jest w dobrym stanie i cenie tylko że to benzyna 1.6 co sądzicie o tym silniku i o jego spalaniu może ktoś ma taki ? jesli chodzi o kilometry jakie przejeżdżam w ciągu roku max 15000 włączając w to kilka długich tras i po mieście po zakupy itd do pracy dojeżdżam komunikacja miejską
christoph985
Nowicjusz