08 Sie 2013, 18:07
Polecę Ci Volvo, nie dlatego że nie lubię BMW ale dlatego bo takim jeżdzę i jestem bardzo zadowolony. 30tys. to budżet na auto z 2005-2005r. Nie wiem tylko jaki model Cię interesuje? Sedan, kombi, małe, duże?
Diesle 2.0 (136KM, 320Nm) są opracowane przez zespół inżynierów Forda i koncernu PSA, bardzo popularne i montowane w wielu modelach samochodów. Wyczytałem w jednym z czasopism że właśnie Volvo najlepiej zgrało ten silnik z osprzętem. 2.4 (164KM i 180KM ) wersja D5 to już fabryczny szwedzki projekt, niezawodne i długowieczne silniki praktycznie nie do zajechania. Obie pojemności są ekonomiczne w spalaniu.
Jeśli interesują Cię S40/V50 to wystarczającym w zupełności silnikiem jest 2.0 dobrze sobie radzi, daje sporo mocy jak na niezaciężkie auto. Jeśli myślisz o V70/S60/S80 to celuj w 2.4 D5, ciężejsze samochody.
Koszt utrzymania samochodu nie odbiega od kosztów BMW, AUDI itp., jest sporo niezależnych, dobrych warsztatów gdzie można w dobrych cenach serwisować auto.
Co mnie się podoba w Volvo? Poziom bezpieczeństwa, praktyczność i prostota samochodu, komfort jazdy, dynamika silnika, praca zawieszenia (płyta podłogowa i zawieszenie to fordowski projekt P1 na którym jeździ jeszcze mazda), sporo dodatków już w wesji podstawowej. Przejechałem w ciągu 14 miesięcy 25tys. km. i mnie nie zawiódł ani razu, w zimie zero problemów mimo że auto nocuje pod chmurką. Szukając aut do 2007roku znajdziesz auta bez filtru DPF więc nie będzie z nim słynnego problemu. Generalnie marka godna polecenia, samochodu dają więcej satysfakcji z podróżowania nimi niż na to wyglądają.
Jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości, przemyślenia to śmiało pytaj, możesz też dowidzieć się więcej na volvoforum.pl
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.