Diesel do 30tys. zł.

08 Sie 2013, 13:59

Witam serdecznie.

Jak w temacie szukam diesla w okoliacach 30tys złotych. Poszukuję dobrego, niezawodnego, żwawego diesla powyżej 100KM.
Interesowałem się BMW e90 320d jednak słyszałem co nieco złego na temat tego samochodu.
rozważałem także Volvo z silnikiem 2.0d lub 2.4d, różne modele, jednak nie wiele wiem na temat tych samochodów.
Dwa przykłady powyżej to moi faworyci. Chciałbym dowiedzieć się czegoś od użytkowników, jakie mają plusy oraz minusy.
Być może moglibyście polecić mi jakieś inne marki godne uwagi?

Pozdrawiam.
Natur4ll
Obserwowany

Auto: Opel Astra III
Silnik: 1600ccm
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

08 Sie 2013, 18:07

Polecę Ci Volvo, nie dlatego że nie lubię BMW ale dlatego bo takim jeżdzę i jestem bardzo zadowolony. 30tys. to budżet na auto z 2005-2005r. Nie wiem tylko jaki model Cię interesuje? Sedan, kombi, małe, duże?
Diesle 2.0 (136KM, 320Nm) są opracowane przez zespół inżynierów Forda i koncernu PSA, bardzo popularne i montowane w wielu modelach samochodów. Wyczytałem w jednym z czasopism że właśnie Volvo najlepiej zgrało ten silnik z osprzętem. 2.4 (164KM i 180KM ) wersja D5 to już fabryczny szwedzki projekt, niezawodne i długowieczne silniki praktycznie nie do zajechania. Obie pojemności są ekonomiczne w spalaniu.
Jeśli interesują Cię S40/V50 to wystarczającym w zupełności silnikiem jest 2.0 dobrze sobie radzi, daje sporo mocy jak na niezaciężkie auto. Jeśli myślisz o V70/S60/S80 to celuj w 2.4 D5, ciężejsze samochody.
Koszt utrzymania samochodu nie odbiega od kosztów BMW, AUDI itp., jest sporo niezależnych, dobrych warsztatów gdzie można w dobrych cenach serwisować auto.
Co mnie się podoba w Volvo? Poziom bezpieczeństwa, praktyczność i prostota samochodu, komfort jazdy, dynamika silnika, praca zawieszenia (płyta podłogowa i zawieszenie to fordowski projekt P1 na którym jeździ jeszcze mazda), sporo dodatków już w wesji podstawowej. Przejechałem w ciągu 14 miesięcy 25tys. km. i mnie nie zawiódł ani razu, w zimie zero problemów mimo że auto nocuje pod chmurką. Szukając aut do 2007roku znajdziesz auta bez filtru DPF więc nie będzie z nim słynnego problemu. Generalnie marka godna polecenia, samochodu dają więcej satysfakcji z podróżowania nimi niż na to wyglądają.
Jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości, przemyślenia to śmiało pytaj, możesz też dowidzieć się więcej na volvoforum.pl
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

08 Sie 2013, 18:55

Nie słuchaj tego fanatyka powyżej, on każdemu wciska tego Focusa z francuskim dieslem i jeszcze bajki opowiada, że to niby nie to samo.
Kup Lexusa IS200.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Sie 2013, 20:16

Ja z kolei polecam Ci lagune , auto perfekcyjne, dopracowane, według mnie w tej kwocie nie znajdziesz niczego lepszego : [link do oferty na Allegro wygasł]
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0

08 Sie 2013, 20:51

Natur4ll napisał(a):Interesowałem się BMW e90 320d jednak słyszałem co nieco złego na temat tego samochodu.

Nooo szczególnie za 30 tysia jak się kupi to można potem wiele złego pisać :D Proponuję wejść na portale zagraniczne i zobaczyć co ile kosztuje-uniknie się późniejszych płaczów. :ok:
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI

08 Sie 2013, 21:11

Ja polecę Opla Vectre C 1.9CDTI. Dobre silniki diesla (fiatowskie), dużo lepsze od starych i zawodnych 2.0 DTI. Za 30k kupisz samochód poliftowy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lub Mondeo MK4
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...

08 Sie 2013, 21:14

JDM napisał(a):Nie słuchaj tego fanatyka powyżej, on każdemu wciska tego Focusa z francuskim dieslem i jeszcze bajki opowiada, że to niby nie to samo.
Kup Lexusa IS200.

Dzięki za opinię ale nie jest jak piszesz. Poczytaj dokładnie. Polecam to co wiem że jest godne polecenia i nie każdemu ale tylko temu kto jest zainteresowany taki samochodem. Czy to źle???
Zresztą nie do Ciebie to napisane i czytać nie musisz.
Autorowi tematu życzę znalezienia auta które jemu się podoba i mu odpowiada.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM