Diesel do 6 tys.

31 Lip 2018, 11:06

Drodzy forumowicze, potrzebuję porady.
Rozbiłam moją ukochaną Hondę Civic :cry: (z silnikiem 1.5 VTec, kto wie to wie) i stanęłam w obliczu konieczności zakupu nowego (używanego) auta. Mam skromny budżet ok 6 tys, auto ma posłużyć rok-dwa, potem może będę w stanie kupić coś lepszego (wymarzoną Mazdę 3).
Robię ok 20-25 tys. km rocznie, codziennie jeżdżę 25 km do pracy, z czego ok 20 km po drodze szybkiego ruchu i pozostałe w mieście, tak samo z powrotem. Poza tym jazda miejska kilkanaście km dziennie. Kilka (może naście?) razy w roku dłuższe trasy (>200 km).

Przy takiej charakterystyce ponoć warto już rozważać diesla.
Nie ukrywam, że zależy mi na możliwie najmniejszych kosztach utrzymania (spalanie plus ew. naprawy). Osiągi są zdecydowanie na drugim miejscu. Z wyposażenia zależy mi tylko na wspomaganiu i klimie. Im mniej bajerów tym lepiej. Plus musi mieć 4/5 drzwi.

Po przeczytaniu całych internetów wyszło mi, że nieduży diesel o najprostszej konstrukcji (bez dwumasy, dpfów i innych udoskonaleń) byłby najbardziej ok.

Moje typy to Corsa 3 z silnikiem Isuzu 1,7 (który ponoć nie miał dwumasy), ewentualnie któryś z seatów z motorem 1,9 90 KM (j.w.) - Toledo, ew. Leon. Rozważałam też Citroena C3 ale boję się w 15 letnim francuzie z elektryką będzie padaka. Obecnie jeżdżę pożyczoną Meganą i to jest masakra jeśli chodzi o ilość wpakowanej elektroniki, która może się zepsuć. Odpada też VW i Fiat.

Poradźcie coś :arrow: czy w dobrym kierunku idę? Na co zwracać uwagę?
Yosanne
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

31 Lip 2018, 11:11

Corsa ok.
VW odpada, ale bierzesz pod uwagę Toledo, Leona? Dziwna dedukcja. Swoją drogą to możesz o nich zapomnieć w tym budżecie.
C3 odpuść.
Z diesli dobrze wybrałaś, 1.9 TDI 90 KM to prosta jednostka, tylko jest jedno ale. Przebieg. One mają już grubo ponad 300-400 kkm najechane i zwyczajnie będą styrane. Nawet jak silnik będzie w porządku to reszta osprzętu będzie na wymarciu i elektronika z Meganki może wypaść lepiej niż stary diesel.

Możesz patrzyć za dieslem, ale rozszerzyłbym poszukiwania o benzynę z gazem (jakąś powyżej 1.6 litra żeby to jechało).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Lip 2018, 11:19

Toledo takie znalazłam, chyba właśnie z tym silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Stąd się zasugerowałam, że w tym budżecie to możliwe.

Jakie auta jeszcze byś polecał z tym silnikiem? Wiem, że VW, ale gdzieś to jeszcze wsadzali?

Gaz w tym budżecie wszyscy mi odradzają :? Że albo można się naciąć na gaz robiony przez mirka w garażu, albo auto będzie zajechane po kilku/nastu latach jazdy na gazie, albo okazja z instalacją założoną rok/dwa lata wcześniej, która nawet nie zdążyła się jeszcze spłacić więc zapewne stwarza jakieś problemy. A kupować auto za 3k, żeby wsadzić do niego instalację za drugie tyle to lekki absurd...
Yosanne
Nowicjusz

31 Lip 2018, 11:24

Yosanne napisał(a):Gaz w tym budżecie wszyscy mi odradzają Że albo można się naciąć na gaz robiony przez mirka w garażu, albo auto będzie zajechane po kilku/nastu latach jazdy na gazie

Taaaaa bo diesel po 20 latach i 400 kkm nie będzie zajechany. Ehe.

Toledo kupisz, ale nie będzie zadbane. Generalnie to one są droższe od Golfów i A3 bo mają inną blachę, choć technicznie jest to samo. Myślę że bez 7-8k nie ma co szukać Toledo w dobrym stanie (a tym bardziej od handlarza).

Z grupy VAG jest jeszcze Octavia.
galakty
Forumowicz VIP

31 Lip 2018, 17:34

Yosanne napisał(a):Odpada też VW i Fiat
nie ten budżet na wybrzydzanie. Za taką kasę bierze się auto w najlepszym stanie, które jest blisko domu - po co jeździć po całej Polsce i tracić pieniądze na oglądanie kolejnych gruzów?
Yosanne napisał(a):Gaz w tym budżecie wszyscy mi odradzają Że albo można się naciąć na gaz robiony przez mirka w garażu, albo auto będzie zajechane po kilku/nastu latach jazdy na gazie, albo okazja z instalacją założoną rok/dwa lata wcześniej, która nawet nie zdążyła się jeszcze spłacić więc zapewne stwarza jakieś problemy.
bzdury, można kupić fajne auto z nie starym gazem i cieszyć się bezawaryjną jazdą.

Skąd jesteś, to poszukamy konkretnych ofert
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Lip 2018, 21:28

Co do tego gazu, to właśnie dlatego Was pytam :naughty: LPG to był mój pierwszy typ, ale kogo nie spytałam to było że to proszenie się o problemy... Generalnie to w przypadku aut 15-20letnich można trafić i na zadbany egzemplarz i na padake, niezależnie od napędu ale przy gazie ryzyko chyba większe. Niemniej, każda propozycje przyjmę.

Co do rejonu - Górny Śląsk ogólnie, okolice Katowic, do 100 km mogłabym podjechać. Dzięki z góry :)
Yosanne
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...

31 Lip 2018, 22:45

[link do oferty na Olx wygasł] - stoi u mnie w mieście,gdyby coś mogę pomóc w oględzinach.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 9lat w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko błąd w mocy,ten silnik miał 110km.
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

31 Lip 2018, 23:02

Najbardziej podoba mi się ta ostatnia Astra.
Audi odpada, dwoje drzwi (często transportuje zwierzęta oraz osoby z problemami z poruszaniem się, które nie dadzą rady wsiąść do tyłu).
Ten pierwszy Seat też wygląda spoko, ale ten silnik to już chyba ma te wszystkie kłopotliwe ustrojstwa (dwumasowe sprzęgło).
Swoją drogą to wszystko dość duże samochody, boje się że to będzie dużo paliło, nawet jeśli diesle. Kumpla astra z gazem bierze 12litrow LPG, nie wiem czy standardowo tak mają, ale to średnia oszczędność...
Yosanne
Nowicjusz

31 Lip 2018, 23:20

Yosanne napisał(a):Ten pierwszy Seat też wygląda spoko, ale ten silnik to już chyba ma te wszystkie kłopotliwe ustrojstwa (dwumasowe sprzęgło).

Ma ale kto powiedział że od razu po kupnie będziesz musiała wymieniać?

Yosanne napisał(a):Swoją drogą to wszystko dość duże samochody, boje się że to będzie dużo paliło, nawet jeśli diesle. Kumpla astra z gazem bierze 12litrow LPG, nie wiem czy standardowo tak mają, ale to średnia oszczędność...

To czegoś tu nie rozumiem zastanawiasz się wcześniej nad Toledo a teraz stwierdzasz że będzie za duże? Astra nawet w sedanie jest mniejsza od Toledo jak i 406.. :o Diesel owszem spali więcej ale jak jest niedogrzany (zwłaszcza jazda na krótkich odcinkach) a lpg to kwestia dyskusyjna ale 12l lpg na Astre to coś tu jest nie tak..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2018, 07:27

Nie wiem, czego tu nie rozumieć, skoro gadasz z laikiem :oops: wydawało mi się zawsze, że astry palą stosunkowo dużo.
Dzięki za propozycje, jak coś Wam jeszcze wpadnie w oko, to chętnie przejrze.
Yosanne
Nowicjusz

01 Sie 2018, 07:38

Yosanne napisał(a):wydawało mi się zawsze, że astry palą stosunkowo dużo.

Model auta nie może palić dużo, albo mało. To silnik spala paliwo i to od silnika (oraz masy auta) zależy ile spali. Astra z 1.4 i z 2.0 spali tyle samo? Do tego LPG źle ustawione też będzie zaniżać/zawyżać spalanie. Nie da się się powiedzieć, że te auto dużo pali a te mało pali. Tak samo jak nie da się powiedzieć, że nie kupuj tego auta bo drogie części, jedne będą tańsze a inne droższe i tyle.
galakty
Forumowicz VIP

02 Sie 2018, 11:47

A co myślicie o tych autkach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie wiem czy z takim silnikiem + LPG to w ogóle pojedzie, no ale...
Yosanne
Nowicjusz

02 Sie 2018, 12:36

I jeszcze kilka propozycji:

[link do oferty na Olx wygasł] fajnie że polski auto i drugi właściciel ale trochę drogo jak na te uszkodzenia się wydaje...

[link do oferty na Olx wygasł] trochę mało informacji

[link do oferty na Olx wygasł] to się wydaje całkiem rozsądna propozycja

[link do oferty na Olx wygasł] to też mi się podoba

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] okazyjna cena, ale nie wiem o co może chodzić z tą usterką i czy jest to do ogarnięcia

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] coś podejrzanie tanio

[link do oferty na Olx wygasł] ciekawa oferta, choć niekoniecznie potrzebuję takiego silnika, bo pali wcale nie tak mało

[link do oferty na Olx wygasł] mam możliwość po taniości to wyklepać, pytanie czy jest sens?

[link do oferty na Olx wygasł] a ten to taki super że pewnie nawet lata... śmierdzi mi handlarzem.
Yosanne
Nowicjusz

02 Sie 2018, 12:58

Yosanne
Nowicjusz

02 Sie 2018, 13:00

Nikt nie będzie przeglądał 20 linków na raz, uszanuj trochę pracę innych i że robią to za darmo. Możesz sama przesiać połowę z nich jak nie lepiej (wszedłem w pierwszy lepszy link i już widzę gruza w 10 odcieniach koloru).
galakty
Forumowicz VIP